Gali būti, kad pasiekėme elektros kainų grindis: štai ką prognozuoja ateinančiam laikotarpiui

Dvi savaites iš eilės biržoje vidutinė elektros kaina truputį didėja. Į tai reaguoja ir tiekėjai – siūlomi planai taip pat minimaliai brangsta. Ekspertai pripažįsta – gali būti, jog pasiekėme kainos grindis ir nuo šiol sumos, kad ir po mažai, bet augs. Ryškesnius pasikeitimus išvysime artėjant rudeniui.

Dvi savaites iš eilės biržoje vidutinė elektros kaina truputį didėja.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dvi savaites iš eilės biržoje vidutinė elektros kaina truputį didėja.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dvi savaites iš eilės biržoje vidutinė elektros kaina truputį didėja.<br>T.Bauro nuotr.
Dvi savaites iš eilės biržoje vidutinė elektros kaina truputį didėja.<br>T.Bauro nuotr.
Dvi savaites iš eilės biržoje vidutinė elektros kaina truputį didėja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dvi savaites iš eilės biržoje vidutinė elektros kaina truputį didėja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Jankauskas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
V.Jankauskas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 5, 2023, 10:54 AM, atnaujinta May 5, 2023, 3:24 PM

Kainos augs?

Vidutinė elektros energijos mėnesio kaina „Nord Pool“ biržoje mažėjo du mėnesius iš eilės ir šiuo metu yra mažiausia nuo 2021 m. gegužės. Lietuvos energetikos agentūros (LEA) duomenimis, balandžio vidutinė didmeninė mėnesio elektros energijos kaina „Nord Pool“ biržoje siekė 0,067 Eur/kWh be PVM ir buvo 24 proc. mažesnė už vidutinę kovo mėnesio biržos kainą.

Nuo šių metų pradžios nepriklausomų elektros energijos tiekėjų fiksuotos kainos planų 1 kWh kaina jau sumažėjo 32–40 proc. „Ignitis“ šiais metais kainas jau sumažino vidutiniškai 0,17 Eur/kWh, „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“ – vidutiniškai 0,12 Eur/kWh.

Tačiau po rekordiškai mažų kainų balandžio 10–15 d., kai elektra biržoje buvo atpigusi vidutiniškai iki 0,0425 Eur/kWh, jau dvi savaites iš eilės vidutinė savaitės kaina po truputį didėjo ir dabar pakilo iki 0,0793 Eur/kWh.

„Elektrum Lietuva“ Verslo sprendimų departamento vadovas Artūras Zatulinas aiškino, jog praėjusią savaitę „Nord Pool“ sistemos kainų kilimą lėmė 5 proc. didesnis elektros suvartojimas, iki 71 proc. sumažėję branduolinės energijos pajėgumai Šiaurės šalyse, mažesnė gamyba iš atsinaujinančių išteklių: saulės energijos gamyba regione sumažėjo 13 proc., o elektros gamyba Dauguvos hidroelektrinėse Latvijoje sumažėjo 32 proc.

Į tai reaguoja ir nepriklausomi elektros energijos tiekėjai. Praėjusią savaitę „Elektrum Lietuva“ ir „Ignitis“ fiksuotų planų kainas vartotojams padidino 1–2 proc., „Enefit“ kainų nekeitė. Taigi dalis naujai sutartis pasirašančių klientų išvydo truputį didesnes sumas.

Tačiau per savaitę skaičiai sugebėjo dar pakisti. „Elektrum Lietuva“ kainas padidino dar 2 proc., „Ignitis“ jų jau nebekeitė, o „Enefit“ nusprendė sumažinti 3 proc.

„Ignitis“ ryšių su visuomene projektų vadovė Laura Beganskienė portalui lrytas.lt teigė, jog natūralu, kad dėl rinkoje nuolat kintančių kainų nežymiai jas keičia ir tiekėjai. „Ignitis“ pakėlė kainas iki pusės cento už kilovatvalandę, bet kol kas ateityje ženklaus kainų didėjimo nenumato.

Tuo metu „Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas turi kitokią nuomonę. Kaip jis minėjo, įmonė pirmoji rado galimybę sumažinti kainą žemiau 21 ct/kWh, fiksuojant kainą 6 mėn. Toks pasiūlymas galiojo iki balandžio 29 d. Tačiau mažesnių skaičių greičiausiai jau nebeišvysime.

„Deja, su tokia žema kaina greičiausiai šiemet jau pasiekėme minimumą, tikėtina, kad toliau tiekėjų siūlomos kainos pu truputį kils“, – portalui lrytas.lt teigė jis.

Energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas tokios galimybės neatmeta: „Jei tik atsiras galimybė, tiekėjai kainas visada kels, juk jie iš to gyvena. Tad gali būti tiesa, jog planų kainos didės.“

Visgi net jei pavasarį ir vasarą kainos kils, pokytis, V.Jankausko manymu, nebus toks žymus.

„Pavasarį Skandinavijos šalyse, Latvijoje yra daug pigios elektros, nes vanduo teka ir tos elektros prigamina, o vasarą gali būti visokių scenarijų. Pavyzdžiui, vasarą Europoje gali būti baisi sausra, bus mažai vandens, taip jau buvo ir tada atominės elektrinės Prancūzijoje net negalėjo veikti, pusė jų buvo sustabdytos, tada ir elektros kainos kyla. Priežasčių gali būti įvairių, bet kol kas, manau, rimtesnis kainų kilimas, kurį pajusime, bus vasaros pabaigoje, kai visi ruošis rudeniui, žiemai.

Nežinia, kas bus su dujomis. Dabar dujos – labai pigios, bet tokios kainos laikysis gal tik porą mėnesių, o toliau prognozuojama, kad dujos brangs.

Dabar dujų kaina siekia 40 eurų už megavatvalandę, o rugpjūčio pabaigoje, rugsėjį jau gali siekti ir 60 eurų, tai ir elektros kainos kils“, – portalui lrytas.lt pasakojo V.Jankauskas.

Tarp pasiūlymų neliko vieno plano

„Enefit“ kainų, kaip kiti tiekėjai, nedidino, tačiau pokyčių yra ir šioje įmonėje. Naujiems klientams tarp pasirinkimo variantų neliko 84 mėn. ir 72 mėn. planų „Superžalias“. Tokį savo sprendimą „Enefit“ sieja ir su neseniai Seimo priimtomis Elektros energetikos įstatymo pataisomis, kuriomis nuspręsta nepriklausomam tiekėjui suteikti teisę vienašališkai mažinti elektros energijos tiekimo kainą buitiniams vartotojams.

„Energetinės krizės akivaizdoje dėmesį skyrėme daugiau saugumo ir stabilumo užtikrinančioms ilgalaikėms sutartims – tokias pasirašėme su maždaug trimis ketvirčiais mūsų klientų. Šiuos įsipareigojimus esame pasiruošę ir toliau vykdyti visą sutarties galiojimo laikotarpį.

Vis dėlto dabar, atsižvelgdami į rinkos bei klientų elgsenos pokyčius ir neseniai pakeistą reguliacinę aplinką, siūlome vartotojams aktualesnes trumpalaikes ar su biržos planais susietas sutartis.

Atsigręžiant į pirmąjį šių metų ketvirtį matyti, jog kryptingai link to ėjome. Jau kurį laiką institucijos ir politikai skatino gyventojus aktyviai keisti sutartis, o dabar tokią elgseną įtvirtina įstatymo pataisomis. Tai reiškia, kad išnyksta sąlygos ilgalaikiam susitarimui tarp tiekėjo ir kliento“, – portalui lrytas.lt komentavo „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna.

Anot jo, 7 ar 8 metų fiksuotos kainos planai būdavo verčiami investicijomis į atsinaujinančius išteklius, tačiau dabar esant naujiems reguliavimams sutartis pakeitus ar nutraukus tokios investicijos netektų prasmės, todėl planas iš pasirinkimų sąrašo išnyko.

V.Koryzna prognozuoja, kad apskritai visi fiksuotų kainų planai taps mažiau patrauklūs, nes jų kainos taip pat gali keistis, kilti. Tad, jo manymu, gali būti taip, jog elektros tiekimo rinkoje liks tik su biržos kainomis susieti planai bei trumpalaikės – kelių mėnesių – sutartys.

LEA duomenimis, visų trijų tiekėjų siūlomos fiksuotos kainos planų tarifai yra 0,18–0,30 Eur/kWh (dviejų laiko zonų) ir 0,25–0,26 Eur/kWh (vienos laiko zonos).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.