Maistą Ukrainos kariuomenei perka žymiai brangiau nei parduotuvėse: už vieną kiaušinį mokėjo kaip už kilogramą

Mažiausiai keturi rangovai Ukrainos gynybos ministerijai taiko didesnius nei rinkos tarifus už pagrindinių maisto produktų kariams tiekimą.

Kainos, už kurias tiekėjai tiekia bulves, obuolius, kopūstus ir kiaušinius Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, gerokai viršija supirkimo kainas.<br>Scanpix / Reuters nuotr.
Kainos, už kurias tiekėjai tiekia bulves, obuolius, kopūstus ir kiaušinius Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, gerokai viršija supirkimo kainas.<br>Scanpix / Reuters nuotr.
Kainos, už kurias tiekėjai tiekia bulves, obuolius, kopūstus ir kiaušinius Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, gerokai viršija supirkimo kainas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kainos, už kurias tiekėjai tiekia bulves, obuolius, kopūstus ir kiaušinius Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, gerokai viršija supirkimo kainas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 6, 2023, 8:11 PM

Apie tai pranešė Ukrainos tyrimų tarnyba „Schemes“. Jos išvados pagrįstos 2023 metais Ukrainos gynybos ministerijos su tiekimo įmonėmis sudarytomis sutartimis. Jas „Schemes“ įsigijo iš kelių šaltinių, susijusių su Ukrainos gynybos ministerija, rašo rferl.org.

Paaiškėjo, kad kainos, už kurias tiekėjai pasirengę tiekti bulves, obuolius, kopūstus ir kiaušinius Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, nuo dviejų iki trijų kartų viršija supirkimo kainas.

Vyriausybė, spaudžiama Europos Sąjungos ir kitų Vakarų rėmėjų kovoti su korupcija, tvirtina, kad jokių pažeidimų nepastebėta. Tačiau kainų problemos tai nesprendžia.

Slaptieji tiekėjai

Nuo Rusijos invazijos 2022 metų vasarį pradžios sutartys, kurias pasirašo Ukrainos kariuomenė, nebuvo skelbiamos. Jos rangovų pavardės buvo įslaptintos.

Tai pasikeitė 2023 metų sausį, kai laikraštis „Dzerkalo tyzhnya“ paviešino tyrimą, kuriuo nustatyta, kad vienas tiekėjas, t. y. Kijeve įsikūrusi bendrovė „Aktyv“, vyriausybei kiaušinius tiekė beveik 2,5 karto brangiau nei mažmeninė kaina.

Nuo to laiko viešai buvo įvardytas tik vienas kitas tiekėjas – „Harna Strava“, „Bihus.info“.

Likę šeši tiekėjai, kurių pavadinimus „Schemes“ gavo iš Gynybos ministerijos sutarčių, nesutiko, kad „Schemes“ atskleistų jų tapatybę.

Atskleisti neleidžia ir Ukrainos gynybos ministerija. Jos atstovas komentavo, kad karinių rangovų įvardijimas be jų sutikimo kelia grėsmę Ukrainos nacionaliniam saugumui ir sukuria „palankias sąlygas“ Rusijos atakai prieš Ukrainos kariuomenės logistikos sistemą.

Kaip veikia tiekimo sistema

Tiekėjai ir pati Gynybos ministerija tvirtina, kad produktų kainos didesnės, nes į kainą įskaičiuojamos ir papildomos paslaugos – paskirtų karinių dalinių aprūpinimas maistu, kad ir kur jie būtų dislokuoti.

Dauguma įmonių pristato didelius maisto kiekius į karinius sandėlius. Iš šių sandėlių vieni Ukrainos kariai veža maistą kitiems.

Tačiau Ukrainos kovos su korupcija komiteto pirmininkė Anastasija Radina tokią sistemą vadina „piktnaudžiavimo viešaisiais pirkimais šaltiniu“.

„Gynybos ministerija teigia, kad į tiekėjų paslaugą įeina iš katalogo pasirinkti produktai, jų pristatymas, šaldymas. Tačiau iš tikrųjų kariniai daliniai iš Gynybos ministerijos tiekėjų gauna ne gatavus patiekalus, o tik produktus. Ir, tiesą sakant, jų pasirinkimas daug mažesnis, nei nurodyta kataloge“, – sakė ji.

A.Radina pridūrė, kad kai kurie padaliniai perka savo maisto atsargas ir sudaro savo maitinimo planus.

„Tai, ką perka Krašto apsaugos ministerija ir vadina „paslaugomis“, yra tiesiog daug kartų brangesni tie patys produktai, kurie pardavinėjami parduotuvėse“, – kaltino A.Radina.

Ji mano, kad kainos turėtų būti nustatytos pagal vyraujančią rinką.

Gynybos ministerijos atstovas patvirtino, kad tokia galimybė išties svarstoma, norima ateityje pirkti vien maisto produktus, o ne paslaugas.

Pažadėjo išspręsti problemą

„Dzerkalo tyzhnya“ paviešinus tyrimą, kilo visuomenės pasipiktinimo banga. Veiksmų imtis teko ir Gynybos ministerijai – atleistas ministerijos viešųjų pirkimų vadovas Bohdanas Chmelnickis. Atsistatydino ir gynybos viceministras Viačeslavas Šapovalovas.

Daug svarstyta ir dėl gynybos ministro Oleksijaus Reznikovo likimo.

Gynybos ministerija pabrėžė, kad stengsis ištaisyti problemą. Vasario 20 d. ji paskelbė, kad sutrumpino maisto tiekimo sutarčių trukmę iki trijų mėnesių, kad nustatydamos kainas įmonės negalėtų atsižvelgti į galimas rizikas, ateityje galimai didėsiančią infliaciją.

Kiaušiniai

Kiaušiniai atsidūrė sausio mėnesio maisto pirkimų skandalo centre. Viešai juoktasi iš gynybos ministro O.Reznikovo teiginio, kad dėl „techninės klaidos“ ministerija 17 grivinų (0,42 euro) mokėjo už kiaušinį, o ne už kilogramą.

Gynybos ministerija po to paskelbė patikslintą kainoraštį, kuriame matyti, kad kiaušinio kaina yra 9 grivinos (0,22 euro), taikoma nuolaida – 47 proc. Visgi palyginus su rinka, matyti, kad ta kaina vis dar yra 64 proc. didesnė už supirkimo kainą.

Bulvės

Bulvių kaina – dar vienas iškalbingas rodiklis kalbant apie galimą Gynybos ministerijos išlaidų perviršį.

Iki skandalo tiekėjų kainos svyravo nuo 17,7 iki 27 grivinų (0,44–0,66 euro) už kilogramą. Po skandalo vienas tiekėjas vis tiek pasiliko senąją kainą, o likusieji keturi sumažino nuo 29 proc. iki 38 proc. Tačiau „Schemes“ gauti dokumentai rodo, kad net ir po kainų patikslinimo bulvės kariuomenei kainuoja 40–50 proc. brangiau, lyginant su jų supirkimo kainomis.

Remiantis „Schemes“ kainų Kijeve apžvalga, daugiau nei penkiuose nacionaliniuose prekybos centrų tinkluose bulvės – dvigubai pigesnės nei tos, kurias perka kariuomenė.

Obuoliai

Obuolius Ukrainos kariuomenei tiekia įmonė „Aktyv Company“. Už kilogramą obuolių jie prašo 51 grivinos (1,25 euro).

Tačiau bendrovės dokumentai rodo, kad ji pati kilogramą šių vaisių perka vos už 15 grivinų (0,37 euro).

Vadinasi, Ukrainos ginkluotosios pajėgos moka daugiau nei tris kartus didesnę nei supirkimo kainą.

Kopūstai

Kopūstus Gynybos ministerija irgi perka du tris kartus brangiau.

Juos taip pat parduoda bendrovė „Aktyv“.

Ką sako tiekėjai

Ukrainos gynybos ministerija aukštesnes nei rinkos kainas sieja su papildomomis paslaugomis, kurias esą gauna.

Bendrovės „Aktyv“ direktorius Valerijus Meleshas Gynybos ministerijai taikomas kainas irgi siejo su tuo: esą į kainą įeina ir pristatymas, degalai, produktų sandėliavimas bei atlyginimai darbuotojams. V.Meleshas pridūrė, kad 2023 metų vasarį „Aktyv“ kainas sumažino, nes sumažėjo ir supirkimo kainos.

Kitas tiekėjas, kurio pavadinimas neviešinamas, nurodė panašias papildomas išlaidas: prekių pakavimą, siuntimą, logistikos kaštus, darbo užmokestį pristatymo personalui, įmonės komunalines paslaugas, transportavimą į karinius dalinius. Esą pristatant maistą į Ukrainos Rytus, į Rusijos okupuotą Donecką, kyla ir nemenkas pavojus. Į šias vietas apskritai vykti nori retas darbuotojas.

Dar viena įmonė tiekia maistą (pomidorus, agurkus, svogūnus) į Odesos regioną. Jos atstovas tvirtino, kad „nuolat ieškoma būdų, kaip sumažinti produkcijos kainą kariams“.

Sprendimas – internetinė platforma?

Kovo 21 d. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė įstatymo projektą, įpareigojantį ministeriją nuo birželio 20 d. elektroninėje pirkimų platformoje „ProZorro“ skelbti visų karinių pirkimų, išskyrus ginklus, kainas.

„ProZorro“ suteikia tiesioginę prieigą prie viešųjų pirkimų duomenų visuose vyriausybės konkursuose.

A.Radina tai vertina teigiamai, esą tai skatintų konkurenciją tarp tiekėjų, tad būtų siūlomos geriausios kainos.

Tačiau vienas iš „ProZorro“ kūrėjų Maksimas Nefjodovas perspėjo, kad vien portalas neišspręs visų įsisenėjusių Ukrainos maisto tiekimo problemų.

„Tai sisteminė problema, kurią reikėjo spręsti jau gerokai anksčiau“, – sakė M.Nefjodovas.

„Esant dabartinei maisto organizavimo sistemai, net jei konkursą asmeniškai organizuotų popiežius ar Motina Teresė, rezultatai vis tiek bus labai abejotini“, – pridūrė jis.

Parengta pagal rferl.org.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.