Dar vienas tiekėjas keičia kainas ketvirtadaliui savo klientų: štai kiek teks mokėti už elektrą

Nepriklausomas elektros tiekėjas „Enefit“ klientams, turintiems ilgalaikį fiksuotos kainos planą „Superžalias“ ir pasirašiusiems sutartis kai kainos rinkoje buvo itin aukštos, vienašališkai mažina sutartyse užfiksuotą elektros tiekimo kainą iki 21 ct/kWh (be ESO ir VIAP mokesčių). Sumažintas tarifas įsigalios liepos 1 d. ir bus taikomas iki šių metų pabaigos.

Pokyčiai palies 25 proc. „Enefit“ klientų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pokyčiai palies 25 proc. „Enefit“ klientų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2023, 12:14 PM

Pokyčiai palies 25 proc. „Enefit“ klientų

„Šis žingsnis pirmiausiai skirtas ilgalaikes – 6 ir 7 metų – sutartis turintiems „Enefit“ klientams, kurie fiksavo kainas, kai jos buvo itin aukštos. Tai yra apie 25 proc. mūsų klientų.

Šiuos planus jie rinkosi norėdami gauti apsaugą nuo kainos svyravimų. Tai užtikrinome pernai, tikėtina, užtikrinsime ir šiemet, kai kainos vėl ims kilti. Vis dėlto, suprantame klientų norą ne tik turėti apsaugą nuo kainos šuolių, bet kartu mokėti už energiją mažiau, kai kainos biržoje yra smarkiai nukritusios,“ – sako „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna.

Jo teigimu, bendrovei itin svarbūs tokias ilgalaikes sutartys pasirašę klientai, mat jų sutartis bendrovė paverčia investicijomis į atsinaujinančios energetikos projektų Lietuvoje vystymą. Taip pat V. Koryzna atkreipia dėmesį, jog net per patį kainų piką sudarytose „Superžalias“ sutartyse tiekimo komponentė neviršija 34 ct/kWh.

„Šiuo metu dar galioja dalinė elektros kainų kompensacija, mokantiems daugiau nei 28 ct/kWh. Tačiau jos galiojimas numatytas iki birželio 30 d. ir panašu, kad pratęstas nebus. Todėl sumažinę kainas neleisime klientams pajusti panaikintų kompensacijų poveikio,“ – teigia „Enefit“ vadovas.

Skaičiuojama, kad galutinė kaina vartotojui, prie sumažintos „Enefit“ tiekimo kainos pridėjus valstybės reguliuojamas dalis – ESO bei VIAP mokesčius – sudarys apie 28 ct/kWh.

Elektros rinka nestabili

V. Koryznos teigimu, elektros rinkos transformacija šalyje dar nesibaigė, be to, Lietuva pasigamina tik apie 40 proc. suvartojamos elektros energijos. Rinkos nestabilumas ir priklausomybė nuo elektros importo neleidžia tikėtis, kad elektros kainos greitu metu stabilizuosis.

Dabar elektros energijos kainos sumažėjusios, tačiau antrojoje metų pusėje – dėl vėstančių orų, augančios dujų paklausos bei kiti priežasčių jos vėl turėtų kilti aukštyn.

„Kol kas patraukliausias elektros kainas gauna pasirinkusieji su birža susietus planus – juos rekomenduojame naujiems mūsų klientams. Tuo pat metu stebime kainų pokyčius ir kas mėnesį apie juos informuojame su birža susietus planus turinčius klientus, kad kiekvienas jų – esant poreikiui – galėtų fiksuoti kainą ir taip apsisaugotų nuo jos kilimo“, – pasakoja „Enefit“ vadovas.

Iki šiol vienašališkas kainos sumažinimas nebuvo įmanomas – tam reikėjo kiekvieno atskiro kliento pritarimo. Tačiau situacija pasikeitė po balandžio 27 d. priimtų Elektros energetikos įstatymo pataisų. Įmonė neatmeta galimybės nuolaidą taikyti ir po naujųjų metų, tačiau dėl to bus apsispręsta vėliau, atsižvelgiant į situaciją elektros kainų rinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.