Ukrainos vėliavą išniekinusiam baltarusiui išsisukti nepavyko – jau kitą dieną Kaune liko be darbo

Tarptautinė darbo diena Kaune dirbančiam Baltarusijos piliečiui baigėsi liūdnai. Dalyvavęs incidente prie Panemunėje įsikūrusio bendruomenės centro „Kinas Panemunė“, kurio metu buvo išniekinta Ukrainos vėliava, kitą dieną chuliganas dar ir neteko darbo.

Chuliganai nuplėšė nuo bendruomenės centro Ukrainos vėliavą ir ją išniekino.<br>G.Bučo nuotr.
Chuliganai nuplėšė nuo bendruomenės centro Ukrainos vėliavą ir ją išniekino.<br>G.Bučo nuotr.
Chuliganai nuplėšė nuo bendruomenės centro Ukrainos vėliavą ir ją išniekino.<br>G.Bučo nuotr.
Chuliganai nuplėšė nuo bendruomenės centro Ukrainos vėliavą ir ją išniekino.<br>G.Bučo nuotr.
Sučiuptas bėglys chuliganas įkando bendruomenės centro „Kinas Panemunė“ vadovui G.Bučui į pirštą.<br>G.Bučo nuotr.
Sučiuptas bėglys chuliganas įkando bendruomenės centro „Kinas Panemunė“ vadovui G.Bučui į pirštą.<br>G.Bučo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 8, 2023, 10:18 AM

Incidentas prie bendruomenės centro įvyko nedarbo dieną – gegužės 1-ąją.

Prašydamas liudininkų pagalbos apie incidentą pranešė centro vadovas Giedrius Bučas. Jam ne tik teko drausminti Ukrainos vėliavą nuo centro fasado nuplėšusius ir ant žemės numetusius rusakalbius praeivius, bet ir vėliau vieną jų pasivyti bei perduoti policijai.

Praeiviai sulaikyti nepadėjo

„Visoje šioje situacijoje labiausiai liūdino tai, kad nors netoliese ir buvo žmonių, bet niekas man nenorėjo padėti. Net kai po nedidelių grumtynių pavyko sulaikyti vieną chuliganų, visai šalia kieme buvę gyventojai nepanoro pagelbėti, tad su pabėgti norėjusiu vandalu, kol atvyks policija, man teko dorotis visiškai vienam“, – pasakojo G.Bučas.

Kaip vėliau paaiškėjo, aršus chuliganas – Kaune dirbantis Baltarusijos pilietis. Jis rusų kalba vadino Ukrainos vėliavą „skuduru“, drauge su kitu sėbru ją numetė ant žemės, o paprašytas pasiaiškinti, bandė pabėgti.

Miklaus panemuniškio pagautas ir sulaikytas įkando jam į pirštą, dėl ko vyrui net teko skiepytis nuo stabligės.

Prašo liudininkų pagalbos

Nurimus incidentui G.Bučas paprašė ir visuomenės pagalbos.

„Dar turiu vilties, kad stebuklas įvyks.

Gal kažkas užfiksavo vėliavos nulaužimo aktą registratoriumi ar kitomis priemonėmis, ar tiesiog kažką matė?“ – į kauniečius kreipėsi pilietiškas panemuniškis. Liudininkas pagelbėtų policijai tiriant įvykį.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Reda Zarauskienė patvirtino, kad policija šiuo metu tiria atvejį Panemunėje, kai du vyrai nuplėšė pakabintą Ukrainos valstybinę vėliavą ir ketino pasišalinti.

„Dėl šio įvykio vienam užsienio piliečiui (g. 1990 m.) įteiktas šaukimas atvykti į komisariatą, kitą asmenį mėginama nustatyti.

Pareigūnai tikslina šio įvykio aplinkybes“, – teigė R.Zarauskienė.

Pasak policijos atstovės, jei pavyks įrodyti vėliavos išniekinimo faktą, pažeidėjui gali grėsti bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Atsakyti į klausimą, ar už kitos valstybės vėliavos išniekinimą Baltarusijos pilietis gali būti išsiųstas iš šalies, pareigūnė negalėjo, nes, pasak jos, tokius klausimus sprendžia migracijos tarnybos.

Susisiekus su Migracijos departamento atstovais, paaiškinta, kad atvejai, kai už panašius nusižengimus kitos šalies piliečiai netenka teisės laikinai gyventi ir dirbti Lietuvoje, yra labai reti, gal net vienetiniai.

Darbdavys reagavo greitai

Vis dėlto buvo, kas į įvykį reagavo ir griežčiau – tai Baltarusijos pilietį įdarbinusi Kauno bendrovė „Metalinis“. Jos direktorius Tadas Kalesas patvirtino, kad situacija darbdaviui žinoma ir jau išspręsta. Pasak jo, minėtas asmuo įmonėje dirbo subrangos pagrindais, sutartis su juo pasirašyta balandžio pradžioje.

Ir nors darbuotojas nebuvo gavęs nė vienos drausminės nuobaudos, nei pastabų, nei nusiskundimų, po šio incidento teko reaguoti visu griežtumu.

„Reaguodami į šio asmens padarytus viešuosius nusižengimus, nelikome abejingi ir nedelsiant kreipėmės į subrangovą dėl darbo sutarties nutraukimo, nes tokius darbuotojo veiksmus esame linkę vertinti neigiamai, nepaisant to, ar pažeidimai įvyko darbo ar nedarbo metu“, – teigė T.Kalesas.

Įmonės atstovo teigimu, sutartis nutraukta kitą dieną po įvykio – gegužės 2-ąją.

Baltarusių Kaune gerokai padaugėjo

Gyventojų registro duomenimis, 2022 m. sausio 1 dieną Kaune nuolatinę gyvenamąją vietą buvo registravę 1867 Baltarusijos piliečiai. Rusijos invazija į Ukrainą galimai paskatino migraciją iš Baltarusijos ir į Kauną, tad šių metų sausio 1-ąją Kaune gyvenamąją vietą deklaravo visu tūkstančiu šios šalies piliečių daugiau – 2876.

Iš viso Lietuvoje gyvena beveik 50 tūkstančių Baltarusijos piliečių ir tai yra antra pagal gausą kitos šalies piliečių gyventojų grupė.

Šie duomenys nebūtinai rodo tikslų Baltarusijos piliečių skaičių Kaune. Deklaravę gyvenamąją vietą darbo pagrindu, žmonės gali migruoti, jei jį keičia, ar vyksta dirbti į kitas vietas. Deklaruotos gyvenamosios vietos nesutapimas su faktine gyvenamąja vieta nėra pažeidimas.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) duomenimis, 2022 metais dėl įvairių nusikalstamų veikų, kurias galimai padarė Baltarusijos piliečiai, Kauno apskrities VPK pradėti 13 ikiteisminių tyrimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.