Europos patrauklumas investuotojų akyse prislopo – štai kuo išsiskyrė Lietuva

Pernai metais tiesioginių užsienio investicijų (TUI) augimas Europoje sustojo – fiksuojamas vos 1 proc. padidėjimas, matuojant naujų projektų kiekį. Dar akivaizdesnis geopolitinių ir ekonominių aplinkybių neigiamas poveikis matomas užimtumo srityje: TUI projektų metu Europoje pernai buvo sukurta 16 proc. mažiau naujų darbo vietų nei ankstesniais metais. Vis tik didelė dalis tarptautinių investuotojų mano, kad blogiausia jau praeityje, ir per ateinančius metus planuoja plėtrą. Tokius duomenis atskleidė profesinių paslaugų bendrovės EY kasmet atliekamas Europos investicinio patrauklumo tyrimas „Europe Attractiveness Survey“.

Lietuvos pozicija metai iš metų svyruoja ties TOP20-uko riba.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos pozicija metai iš metų svyruoja ties TOP20-uko riba.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 L.Dičpetris.<br> EY nuotr.
 L.Dičpetris.<br> EY nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 11, 2023, 4:57 PM

„Po pandemijos matėme aiškius ženklus, rodančius TUI grįžimą į Europą, tačiau taip pat prognozavome, kad viena iš karo Ukrainoje pasekmių bus vidaus investicijų Europoje nuosmukis – statistika tai tik patvirtina.

Tačiau verslas žiūri pirmyn ir du trečdaliai investuotojų artimiausiais metais planuoja grįžti prie plėtros. Viena vertus, susikaupusi paklausa ir pastaraisiais metais atidėti planai skatina naują investicijų bangą. Kita vertus, ekonominės sąlygos iš verslo reikalauja intensyvių reorganizavimo, racionalizavimo ir sąnaudų optimizavimo sprendimų. Taigi daug kas priklausys nuo to, kaip sėkmingai verslas atliks šiuos namų darbus“, – sako Linas Dičpetris, EY Konsultacijų padalinio Baltijos šalyse vadovas.

Lietuva – 20-oje vietoje

2022 m. Europoje iš viso fiksuoti 5 962 TUI projektai, kai 2021-aisiais jų buvo 5 877. Tai reiškia, kad metinis augimas tesiekia 1 proc. EY apklausos duomenimis, 29 proc. įmonių atidėjo planuotas investicijas vien tik dėl energetikos krizės Senajame žemyne.

Investuotojų akimis patraukliausiomis ir toliau išlieka didžiosios rinkos – Prancūzija, Didžioji Britanija, Vokietija, Ispanija ir Turkija. Tačiau ne visos jų pernai džiaugėsi augančiu investicijų mastu.

Prancūzijoje TUI projektų skaičius ūgtelėjo 3 proc. (1 259 TUI projektai), tačiau Jungtinėje Karalystėje sumažėjo 6 proc. (929 TUI projektai), Vokietijoje – 1 proc. (832 TUI projektai), o Ispanijoje – net 10 proc. (324 TUI projektai). Jungtinėje Karalystėje investuotojams susirūpinimą kelia prekybos apribojimai ir darbo jėgos trūkumas, o Vokietijoje, nepaisant stiprios pramonės, užsienio investuotojus stabdo ir darbuotojų stoka, ir energetikos iššūkiai, tarp kurių yra ir taršos aspektai.

EY tyrimo duomenimis, Lietuva 2022 m. TUI patrauklumo žemėlapyje buvo 20-oje vietoje – laipteliu aukščiau nei prieš metus. Pernai į mūsų šalį pritraukti 47 investiciniai projektai, kai 2021-aisiais jų buvo 41 (15 proc. augimas). Latvija šiame reitinge yra 23, o Estija – 34 vietoje.

„Lietuvos pozicija metai iš metų svyruoja ties TOP20-uko riba. Kaip tokiai nedidelei rinkai, tai tikrai geras rezultatas. Patrauklumą investuotojų akyse mums leidžia išlaikyti stipri pramonė, gera infrastruktūra, aukštos skaitmeninės ir technologijų kompetencijos.

Žinoma, potencialo aplenkti vieną kitą šalį šiame reitinge tikrai dar turime. Tam reiktų arba pritraukti kokią nors mega investiciją, kaip kad pastaruoju metu aptariamą milijardinę elektronikos lustų gamybos ekosistemą, arba tiesiog toliau nuosekliai orientuoti verslo sąlygas TUI pritraukimui, transformuojant švietimo ir praktinio mokymo sistemas, skatinant klasterius ir ekosistemas, surandant galimybes mokslui glaudžiai dirbti su verslu, eksperimentuoti ir inovuoti dar geriau nei iki šiol. Vienas svarbiausių kriterijų investuotojams – tinkami žmonės“, – pastebi EY Konsultacijų padalinio Baltijos šalyse vadovas.

Lietuva pagal sukuriamas darbo vietas – 5-a Europoje

Po pandemijos 2021-aisias metais fiksuotas ryškus TUI kuriamų naujų darbo vietų šuolis pernai taip pat pasuko mažėjimo kryptimi: Europoje investicijos iš viso sukūrė beveik 344 tūkst. darbo vietų, 16 proc. mažiau negu 2021 metais.

Šis mažėjimas atspindi investuotojų atsargumą dėl neapibrėžtumo Europos rinkose, o kai kurioms šalims siunčia ir rimtesnių signalų, pavyzdžiui, būtinybę racionalizuoti darbo jėgą. Iš statistinių duomenų matyti, kad daugiausia darbo vietų buvo sukurta tose šalyse, kuriose darbo užmokesčio konkurencingumas koreliuoja su gera talentų pasiūla. Tarp šių šalių patenka ir Lietuva, o taip pat Ispanija, Vengrija, Rumunija.

Pagal TUI projektų sukurtų darbo vietų, tekančių vienam milijonui gyventojų, Lietuva reitinge užima aukštą penktą vietą. Per metus, lyginant 2021 ir 2022 m. rodiklius, šis santykis dar pagerėjo ir Lietuva pakilo viena pozicija aukščiau: pernai TUI Lietuvoje sukūrė daugiau kaip 3,5 tūkst. naujų darbo vietų, 5 proc. daugiau nei prieš metus.

„Kol kas Lietuvos pozicijos dėl talentų išlieka santykinai stiprios nors ir veikiame mažoje rinkoje, kurioje negalime pasiūlyti didelio darbuotojų skaičiaus užsienio investuotojams. Kol orientuojamės į investuotojus, kuriems reikia santykinai nedidelio skaičiaus specialistų, esame konkurencingi. Kita vertus, jau kuris laikas girdime investuotojų nuogąstavimų, kad darbuotojų pasiūla pas mus ribota, tam tikrų specialistų (pramonės inžinierių, biotechnologų, duomenų inžinierių) rasti darosi gerokai sunkiau, o kai kur konkurencija dėl žmonių ypač įkaitusi. Jei nerengsime pakankamo skaičiaus verslui reikalingų ateitį įgalinančių specialybių darbuotojų, investuotojai vis rečiau nuspręs kurtis Lietuvoje“, – pastebi L.Dičpetris.

Daugiausia Lietuvos pritrauktos užsienio investicijos darbo vietų sukuria IT, finansų sektoriuose, taip pat gamyboje.

Naują plėtros etapą žada artimiausiu metu

Remiantis EY apklausos duomenimis, investuotojai šiuo metu atidžiai stebi Europos geopolitinę situaciją, nors nerimas dėl karo kiek sumažėjo.

Kur kas labiau nerimaujama dėl energetikos bei kapitalo rinkų ir čia vykstančių sprendimų, taip pat infliacijos rodiklių. Pavyzdžiui, beveik kas antras (43 proc.) investuotojas mano, kad būtent didelės palūkanų normos ir mažėjančios galimybės gauti finansavimą turės įtakos jų 2023 m. investicijų planams Europoje.

Vis tik per ateinančius metus 67 proc. apklaustų tarptautinių įmonių planuoja steigtis arba plėsti savo veiklą Europoje, kuri išlieka didžiule ekonomine jėga, turinčia daugiau kaip 500 mln. vartotojų ir daugiau kaip 20 mln. įmonių.

„Svarbu pastebėti, kad į Europą dairosi farmacijos, chemijos pramonės atstovai. Mums būtina pritraukti kuo įvairesnių investuotojų iš skirtingų pramonės šakų, ypač iš tokių, kurios ir toliau galėtų prisidėti prie didesnės Europos nepriklausomybės strateginiuose sektoriuose“, – sako L.Dičpetris. Pasak jo, svarbu tokias TUI galimybes identifikuoti laiku ir išnaudoti visus savo konkurencingumo pranašumus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.