Viena šalis kratosi Vakarų sankcijų: iš Rusijos importavo 10 kartų daugiau naftos nei anksčiau

Indijos banko „Bank of Baroda“ duomenimis, rusiškos naftos importas į Indiją pernai išaugo 10 kartų. Šalis taip sutaupė apie 5 mlrd. JAV dolerių (apie 4,58 mlrd. eurų), rašo bbc.com.

Indijos banko „Bank of Baroda“ duomenimis, rusiškos naftos importas į Indiją pernai išaugo 10 kartų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Indijos banko „Bank of Baroda“ duomenimis, rusiškos naftos importas į Indiją pernai išaugo 10 kartų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 13, 2023, 8:35 PM

Kol Vakarų šalys mažina energijos importą iš Rusijos, agresorė energiją su nuolaidomis pardavinėja Kinijai ir Indijai, kurios yra trečios pagal dydį pasaulyje naftos importuotojos.

2021 m. rusiška nafta sudarė tik 2 proc. metinio Indijos naftos importo, o dabar šis rodiklis siekia beveik 20 proc., teigė „Bank of Baroda“. Skaičiai rodo, kad pernai Indija, pirkama rusišką naftą, sutaupė apie 89 JAV dolerius už naftos toną.

Nepaisydama JAV ir Europos spaudimo, Indija atsisakė laikytis Vakarų sankcijų Rusijos importui. Naujasis Delis taip pat nėra aiškiai pasmerkęs Rusijos invazijos į Ukrainą.

Indija ginasi aiškindama, kad yra nuo energijos importo priklausoma šalis, kurioje milijonai žmonių gyvena skurde, todėl ši negali mokėti didelių kainų, tad ir toliau importuos būtent rusišką naftą.

Visgi nuo karo Ukrainoje pradžios Europa iš Rusijos importavo 6 kartus daugiau energijos nei Indija, pernai pareiškė Indijos užsienio reikalų ministras S. Jaishankaras.

„Europai pavyko sumažinti importą ir tai padaryti patogiau, – teigė jis iškart ir papriekaištaudamas. – Jei tai principo reikalas, kodėl Europa nesumažino importo pirmąją dieną?“

Kol konfliktas tęsiasi, analitikai mano, kad Rusija ir toliau Kinijai bei Indijai siūlys importuoti naftą itin mažomis kainomis.

Kol galės, Indijos naftos perdirbėjai ir toliau stengsis didinti savo pelno maržas, o jei sankcijos bus panaikintos, „grįš prie įprastos žalios naftos dietos“, teigė Vandana Hari iš energetikos analizės įmonės „Vanda Insights“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.