Rusija ir Sakartvelas atnaujino tiesioginius skrydžius: to nebuvo nuo 2019 metų

Nepaisant tarpusavio įtampos ir Vakarų perspėjimų, Rusija ir Sakartvelas pirmą kartą nuo 2019 m. atnaujina tiesioginius skrydžius. Sakartvelas gegužės 15 d. rusų oro bendrovei „Azimuth Airlines“ davė leidimą kasdien tiesiogiai skraidyti iš Maskvos į sostinę Tbilisį.

Maskva, Rusija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Maskva, Rusija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Tbilisis.<br>mostafa_meraji/pixabay.com nuotr.
 Tbilisis.<br>mostafa_meraji/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 16, 2023, 8:12 AM

Remiantis aviakompanijos bilietų rezervavimo sistema, skrydžiai bus pradėti nuo ateinančio penktadienio. Sakartvelo aviacijos administracija pareiškė, kad „Azimuth Airlines“ nėra taikomos sankcijos, todėl jos lėktuvai gali skraidyti į Sakartvelą.

Nors Sakartvelas neprisideda prie Vakarų sankcijų Rusijai, įvestų dėl Maskvos karo Ukrainoje, tačiau institucijos Tbilisyje reaguoja į Vakarų grasinimus pačiam Sakartvelui skelbti sankcijas, jei čia galės tūpti Rusijos bendrovių, kurioms taikomos tarptautinės baudžiamosios priemonės, orlaiviai. Rusija prieš tai paskelbė vėl leisianti tiesioginius skrydžius, kurie Maskvos nurodymu buvo nutraukti 2019 m. dėl įtampos tarp abiejų valstybių.

Kremliaus vadovas Vladimiras Putinas pasirašė dekretą, leidžiantį tiesioginius skrydžius. Kartvelams taip pat pirmą kartą leista be vizų atvykti į Rusiją – šis reglamentas įsigaliojo pirmadienį, gegužės 15 d. Rusijoje gyvena šimtai tūkstančių kartvelų, kuriuos dabar lengviau galės lankyti giminaičiai. Tiesioginiai skrydžiai taip pat smarkiai sumažins skrydžio laiką tarp kaimyninių šalių. Daugelis kartvelų su palengvėjimu sutiko šį sprendimą.

Provakarietiška Sakartavelo prezidentė Salomė Zurabišvili minėtą V.Putino žingsnį pavadino „provokacija“. Ji vis įspėja dėl Rusijos mėginimo plėsti savo įtaką buvusioje sovietinėje respublikoje. „Tiesioginių skrydžių atnaujinimas ir visų draudimo panaikinimas yra nepriimtina, kol Rusija tęsia savo agresiją Ukrainoje ir yra okupavusi mūsų valstybės teritoriją“, – sakė ji praėjusią savaitę. Sakartvelo vyriausybė tuo tarpu yra kitokios nuomonės.

Sakartvelas 2008 m. rugpjūtį Pietų Kaukazo kare su Rusija patyrė pralaimėjimą ir prarado 20 proc. savo teritorijos kontrolę – separatistinius Abchazijos ir Pietų Osetijos regionus Rusija pripažįsta nepriklausomomis šalimis. Vis dėlto savo paplūdimiais, vyno ir kalnų regionais bei kaukazietiška virtuve garsėjanti šalis turi didelės naudos iš rusų turistų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.