Rusijos naftos eksporto apimtys balandį pasiekė aukščiausią lygį nuo karo Ukrainoje pradžios

Nepaisant Rusijai šiuo metu taikomų Vakarų sankcijų, šios šalies naftos eksporto apimtys balandį pasiekė aukščiausią lygį nuo jos Ukrainoje sukelto plataus masto karo pradžios, antradienį pranešė Tarptautinė energetikos agentūra (TEA).

Balandį Rusijos naftos eksporto apimtys išaugo 50 tūkst. barelių per dieną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Balandį Rusijos naftos eksporto apimtys išaugo 50 tūkst. barelių per dieną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2023, 2:41 PM

Anot TEA, praėjusį mėnesį Rusijos naftos eksporto apimtys išaugo 50 tūkst. barelių per dieną, iki 8,3 mln. barelių per dieną. Agentūra skaičiuoja, kad Maskva veikiausiai ne iki galo įvykdė grasinimą smarkiai nurėžti gavybą. „Rusija iš tiesų galimai didina apimtis, kad galėtų kompensuoti prarastas pajamas“, – kasmėnesinėje ataskaitoje apie naftos rinką tvirtino TEA.

Kaip teigiama, Rusijos pajamos iš naftos eksporto balandį padidėjo 1,7 mlrd. JAV dolerių, iki 15 mlrd. JAV dolerių. Nepaisant to, šis skaičius yra 27 proc. mažesnis nei 2022 m. balandį.

Siekdamos apriboti Rusijos galimybes finansuoti savo karą prieš Ukrainą, Didžiojo septyneto (G7) šalys, Australija ir ES nustatė rusiškos naftos kainų lubas. ES savo ruožtu taip pat įsivedė naftos importo iš Rusijos embargą. Rusija į tai reagavo paskelbdama, kad sumažins naftos gavybos apimtis 500 tūkst. barelių per dieną.

Nepaisant to, TEA nurodė, kad Rusijos naftos gavybos apimtys balandį praktiškai išliko stabilios ir sudarė 9,6 mln. barelių per dieną. Agentūros tvirtinimu, Rusija, regis, nesusiduria su dideliais sunkumais ieškodama klientų, pasiryžusių pirkti jos naftą ir naftos produktus. Anot TEA, balandį apie 80 proc. Rusijos naftos eksporto buvo nukreipta į Kiniją ir Indiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.