Seimas priėmė kurortams svarbų įstatymą: jo laukta beveik 30 metų

Siekiant užtikrinti kurortų ir kurortinių teritorijų ilgalaikę, tolygią ir darnią plėtrą, finansavimo šaltinius, unikalios rekreacinės aplinkos ir gamtinių gydomųjų veiksnių racionalų naudojimą ir išsaugojimą Seimas priėmė Kurortų ir kurortinių teritorijų darnaus vystymo įstatymą.

Seimas priėmė Kurortų ir kurortinių teritorijų darnaus vystymo įstatymą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Seimas priėmė Kurortų ir kurortinių teritorijų darnaus vystymo įstatymą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

May 19, 2023, 9:55 AM

Šiuo dokumentu siekiama sudaryti sąlygas kurortinio sveikatinimo paslaugų bei medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugų plėtrai, plėtoti turizmą.

Kurortų ir kurortinių teritorijų darnaus vystymo įstatymą kartu su kolegomis inicijavęs parlamentaras Mindaugas Skritulskas sako, kad tai vienas bendras teisės aktas, nustatantis vientisą ir tikslingą kurortų ir kurortų teritorijų teisinį reglamentavimą Lietuvoje.

„Iki šiol kurortų sritį Lietuvoje reguliavo atskiri teisės aktai, kurie nebuvo tikslingai nukreipti į kurorto ir kurortinės teritorijos statusą turinčių savivaldybių aiškų reglamentavimą, nebuvo pabrėžiama kurortų svarba turizmui Lietuvoje, išskirtinumas ir savarankiškumas. Nors kurortai yra neatsiejama Lietuvos įvaizdžio ir turizmo dalis, nebuvo pakankamai atsižvelgiama į šių vietovių išskirtinumą ir sukuriamą ekonominę naudą“, – sako M. Skritulskas.

Anot jo, apie atskirą kurortų ir kurortinių teritorijų vystymą reglamentuojantį įstatymą bei jo reikalingumą buvo kalbama bemaž 30 metų. Tokios šalys kaip Vokietija, Austrija, Bulgarija, Estija, Latvija, Lenkija, Prancūzija, Slovakija turi nacionalinius kurortų veiklą reglamentuojančius įstatymus.

M. Skritulskas atkreipia dėmesį ir į istorinius faktus. „Lietuvos kurortų įstatymas buvo priimtas 1932 m., kitais metais buvo išleistos taisyklės šiam įstatymui vykdyti, kas labai paskatino tiek naujų, tiek esamų kurortų plėtrą. Kurortų statusą norėjo gauti 33 Lietuvos miestai, miesteliai ir vietovės iš 30 apskričių. Tokiai mažai šaliai 33 kurortai 1932 m. iš tiesų yra gana fenomenalus istorinis faktas“, – sako įstatymo projektą inicijavęs M. Skritulskas.

Seimo priimtas Kurortų ir kurortinių teritorijų darnaus vystymo įstatymas nustato kurortų ir kurortinių teritorijų finansavimą, gamtinių gydomųjų veiksnių mokslinių tyrimų atlikimo pagrindus, valstybės bei savivaldybių institucijas, atsakingas už kurortų ir kurortinių teritorijų darnų vystymą. Priėmus įstatymą Vyriausybė Nacionaliniame pažangos plane turės nustatyti nacionalinės kurortų ir kurortinių teritorijų politikos strateginius tikslus ir pažangos uždavinius, taip pat tvirtins ilgalaikę dešimties metų trukmės kurortų ir kurortinių teritorijų plėtros programą, kurią rengs Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Kurortų ir kurortinių teritorijų darnaus vystymo įstatymą ketvirtadienį vienbalsiai palaikė 105 Seimo nariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.