Užsieniečiai Lietuvos vengia ne vien dėl karo baimės: kas jiems trukdo čia atvykti

Lietuvoje atidaromas turizmo sezonas. Anot Valstybės duomenų agentūros, per pandemiją sumažėjęs turistų skaičius Lietuvoje atsistato lėtai. Lietuvoje dėl Rusijos karo Ukrainoje beveik neliko Rusijos ir Baltarusijos turistų, o kitų šalių turistai nesirenka keliauti Rytų Europoje, nes nesijaučia saugiai.

Lietuvoje atidaromas turizmo sezonas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvoje atidaromas turizmo sezonas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Domantė Slavinskaitė

2023-05-19 11:34

Turistai iš Nyderlandų Stephany ir Rolandas keliauja Rytų Europoje. Sako, tautiečiai vyksta į didesnes šalis, dažniau renkasi Ispaniją, Italiją ar Prancūziją.

„Mes ten jau buvome, todėl nusprendėme aplankyti kitas šalis, kuriose dar nebuvome. Norėjome pamatyti kitus žmones. Nors esame jau nejauni, keliaujame daug ir šiais metais nusprendėme pamatyti Lietuvą, Latviją ir Estiją“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Rolandas.

Amerikiečiai Mattas ir Amanda sako, kad keliauti į Lietuvą pasirinko dėl ramios aplinkos, čia mažai triukšmo ir turistų srautų.

„Pajutome, kad tai autentiška vieta, kurioje galime pamatyti net daugiau nei didesnėse šalyse“, – tikino Mattas.

Per pandemiją sumažėję turizmo rodikliai didžiosiose Europos šalyse jau atsikūrė. Lietuvos turizmui atsigauti visiškai nepavyksta. Situaciją blogina geopolitinė padėtis. Į Rytų Europą turistai keliauti bijo.

„Turbūt reikėtų būti realistiškiems, kad ta geopolitinė situacija nėra mums palanki ir vienas pagrindinių dalykų, ko mums reikia, yra laikas, kuriam einant žmonės arba supras, kad pas mus yra saugu, arba pasibaigs karas“, – šnekėjo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ atstovė Dovilė Seliukė.

Vilniuje kalbinti turistai sako, kad keliaudami Rytų regione jaučiasi saugiai ir dėl netoliese vykstančio karo atšaukti kelionės neketino.

„Keliaujame maršrutu Lenkija–Lietuva–Latvija–Estija. Čia atvykti nebijojome. Norime keliauti ir pamatyti pasaulį, net kai jame ir dedasi blogi dalykai“, – komentavo turistė Amanda.

„Dėl karo neatvykome čia pernai, nes buvo praėję nedaug laiko po invazijos. Bet šiemet nusprendėme, kad negalime laukti geresnių laikų, todėl atvykome ir mums čia patinka“, – antrino turistas Rolandas.

Nemažai užsieniečių aplanko Lietuvos pajūrį, bet daugiausia jų keliauja sostinėje.

„Kalbant apie užsieniečius, dauguma jų lankose Vilniuje. Taip pat Druskininkuose, Palangoje“, – tikino Transporto ir turizmo skyriaus vedėjas Audrius Taraila.

Vilnius nėra tarp populiariausių turistų pasirinkimų, bet atvykę čia jie nenusivilia, sako agentūros „Go Vilnius“ direktorė Inga Romanovskienė.

„Go Vilnius“ atstovai pritraukti turistų stengiasi kurdami saviironiškas miesto reklamas.

Tikimasi, kad Vilniaus gimtadienio proga padaugės atvykstančiųjų.

„Galvojome, kaip pažvelgti į tai šmaikščiau ir pasakyti užsieniečiams, kad tikriausiai jūs pamiršote, kad yra Vilniaus gimtadienis ir neplanavote jo švęsti, bet vis tiek verta atvykti. Visa kampanija buvo pastatyta ant to: siųskite Vilniui jubiliejinius atvirukus ir net jeigu jūs pamiršote, nieko tokio, atvykite. Čia bus ką veikti ir gerai praleisite laiką“, – kalbėjo I.Romanovskienė.

Reklamos, kviečiančios susipažinti su Lietuva ir atvykti, veikia, bet masiškai turistai į Lietuvą nevažiuoja dėl sudėtingo susisiekimo, sako Turizmo asociacijos direktorė Milda Plepytė-Rainienė.

„Kuomet į Lietuvą reikia atvykti su trimis ar keturiais persėdimais, labai sunku įsivaizduoti turistus, masiškai keliaujančius į Lietuvą“, – pabrėžė ji.

Turizmo asociacija baiminasi, kad šią vasarą turistų į Lietuvą atvyks ne daug. Direktorės teigimu, situacija gerėtų, jeigu kelionių organizatoriai sulauktų valstybės finansavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.