Karjeros pagrindas – augimas ir tobulėjimas

„Skanus buvo sūris“, – patikino turistus Neretvos upe plukdęs kroatas, kai jų akys užkliuvo už dėžės nuo „Džiugo“ sūrio, ir nuostaba susipynė su pasididžiavimu. Juk pusšimtis valstybių, į kurias eksportuojami „Žemaitijos pieno“ gaminiai, yra būtent šios įmonės darbuotojų nuopelnas.

„Žemaitijos pienas“ kviečia abiturientus, kurie norėtų maisto technologijas studijuoti užsienyje, o po studijų žinias pritaikyti įmonėje. Pažangiausias programas turi senas pienininkystės tradicijas puoselėjančios šalys – Olandija, Vokietija.
„Žemaitijos pienas“ kviečia abiturientus, kurie norėtų maisto technologijas studijuoti užsienyje, o po studijų žinias pritaikyti įmonėje. Pažangiausias programas turi senas pienininkystės tradicijas puoselėjančios šalys – Olandija, Vokietija.
„Žemaitijos pienas“ kviečia abiturientus, kurie norėtų maisto technologijas studijuoti užsienyje, o po studijų žinias pritaikyti įmonėje. Pažangiausias programas turi senas pienininkystės tradicijas puoselėjančios šalys – Olandija, Vokietija.
„Žemaitijos pienas“ kviečia abiturientus, kurie norėtų maisto technologijas studijuoti užsienyje, o po studijų žinias pritaikyti įmonėje. Pažangiausias programas turi senas pienininkystės tradicijas puoselėjančios šalys – Olandija, Vokietija.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-05-29 13:00

Neretvos upe Kroatijoje turistus plukdančiame laivelyje vaišėms – džiovintos datulės, bet subertos jos buvo ne į bet kokią dėžutę, o būtent nuo sūrio „Džiugas“. Nuo Lietuvos iki Kroatijos – 1600 kilometrų atstumas, o „Žemaitijos pieno“ gaminiai ir ten turi savo nišą.

„Nusiperkame šito sūrio, geras skonis“, – patikino valtininkas paklausus, kaip jo laivelyje atsirado lietuviško gaminio pakuotė. Mat pernai rugsėjį su turistų grupe iš Latvijos turėjau galimybę pakeliauti po Balkanų šalis, o ir bendrakeleiviai puikiai žinojo, iš kokio gaminio dėžės sėmė datules.

Kelionėse staigmenos pakutena emocijas, bet tai juk buvo „Žemaitijos pieno“ už eksportą atsakingų darbuotojų nuopelnas, o kartu ir visos įmonės komandos – pradedant pieno supirkimu, baigiant rūpinimusi gaminių pardavimu.

Produktų sklaida pasaulyje

Pieno perdirbimo bendrovėje „Žemaitijos pienas“ dirba apie 1300 žmonių, o su ja susijusiose įmonėse – AB „Klaipėdos pienas“, AFB „Šilutės Rambynas“, UAB „Čia Market“ parduotuvėse, sūrio „Džiugas“ namuose – dar arti 1000 darbuotojų.

Tai didžiulė darbuotojų bendruomenė, o kartu ir įmonei tenkanti atsakomybė pasirūpinti, kad jie darbe gerai jaustųsi, keltų kvalifikaciją, darytų karjerą ir nepristigtų motyvacijos dirbti.

„Be dirbančių Lietuvoje, dar yra ir grupė asocijuotųjų įmonių, kurios gaminius platina užsienyje, – įmonės veikia Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Vengrijoje, Anglijoje.

Šiuo metu mūsų gaminiai eksportuojami į 48 pasaulio šalis, jie pasiekia pirkėjus net Japonijoje bei JAV, o produktų sklaida užsienio rinkose – darbuotojams tenkantis didžiulis iššūkis“, – patikino laikinai „Žemaitijos pieno“ personalo vadovo pareigas einanti Neringa Bekerienė.

Nuo žemiausio laiptelio

Didžiulei įmonei reikia ir daug gerų, motyvuotų darbuotojų, norinčių siekti karjeros – taip pat. Vienus reikia išsiugdyti – prisikviesti dar besimokančius, kitiems – jau dirbantiems – suteikti sąlygas kilti į aukštesnes pozicijas. Kaip tuo pasirūpinama?

„Nors eksportu besirūpinančių specialistų komanda darbuojasi Lietuvoje, norintys siekti karjeros produktų pardavėjai turi galimybę augti nuo žemiausių pozicijų iki rinkos vadovo ir, išvykus į užsienį, vadovauti ten esančioms asocijuotosioms įmonėms“, – sakė N.Bekerienė.

Įmonė investuoja į siekiančiųjų karjeros aukštumų mokslus ir įvairius kursus. Pasak „Žemaitijos pieno“ vyriausiosios personalo vadybininkės Gretos Gustytės, įmonėje yra apie 200 skirtingų pareigybių ir karjera skatinama dirbant bet kurioje iš jų, pradedant gamyboje besidarbuojančiais žmonėmis ir baigiant aukščiausio lygio vadovais.

„Skatiname savo darbuotojus daryti karjerą kaupiant patirtį nuo žemiausio laiptelio – mokytis iš kolegų, priimti iššūkį keliančias užduotis ir jas įgyvendinti. Tokiu būdu, tarkim, pradėjus dirbti eksporto vadybininku, pamažu pakylama iki rinkos vadovo pozicijos.

Siekiantiems iššūkių yra galimybė apsigyventi ir dirbti užsienio šalyse, pažinti jų rinką, jos klientus, perprasti šalies kultūrinius ypatumus, taip pat kurti ir įgyvendinti geriausią pardavimų strategiją. Privalumas gyvenant ir dirbant svetur – galimybė susitikti gyvai su klientais, aptarti jų poreikius, lūkesčius, aktualijas. Tai daug kokybiškesnis bendravimas nei per atstumą“, – neabejojo G.Gustytė.

Įmonėje dirba ne vienas sėkmingą karjerą padaręs žmogus, pastaruoju metu jau įsitvirtinęs užsienyje – Ispanijoje, Lenkijoje, Anglijoje, Estijoje.

„Darbas svetur – tai didelis įsipareigojimas. Nėra paprasta jauniems, darbingiems žmonėms, sukūrusiems šeimas, jam ryžtis. Todėl kuo galėdami padedame savo darbuotojams, išvykstantiems į kitas valstybes gyventi ir dirbti. Galime pasiūlyti jiems gerovės paketą, kuriuo skiriama lėšų perkraustymo išlaidoms kompensuoti, būstui išlaikyti, vaikų mokslui, o prireikus – ir užsienio kalbos kursams“, – sakė N.Bekerienė.

Gali pamatyti pasaulio

Anot „Žemaitijos pieno“ vyriausiosios personalo ugdymo vadybininkės Kristinos Sutkienės, bendraujant su aukštosiomis mokyklomis tenka girdėti ir kalbų apie ne itin džiugias tendencijas: sparčiai mažėja tiksliuosius mokslus – inžinerines specialybes studijoms pasirenkančių jaunų žmonių, o tokių darbuotojų poreikis nuolat didėja.

„Norime parodyti mokiniams, kad inžinerinė specialybė ypač įdomi, kad ji yra šiuolaikiška, dinamiška, suteikianti galimybių gerai užsidirbti. Pavyzdžiui, mūsų įmonėje yra robotų, kuriuos reikia valdyti, o tai sudomina jaunimą.

Todėl ir pradedame mokinius nuo 16 metų kviesti į įmonę pasižvalgyti, susipažinti su inžinerinėmis specialybėmis kuo anksčiau, kai norai dar formuojasi“, – teigė K.Sutkienė.

Pasak G.Gustytės, patraukli jaunimui žinia yra ir tai, kad dirbant įmonėje yra galimybė pamatyti pasaulio, ir ne tik darbuojantis pardavimo ar rinkodaros skyriuose.

Technologai, automatikai, inžinieriai ir kiti specialistai turi galimybę apsilankyti kitų šalių įmonėse, specializuotose parodose. Tai suteikia galimybę surasti naujų kontaktų, susitikti su dabartiniais klientais, partneriais. Taigi kompetencija tobulinama ir užsienio valstybėse.

Gera vieta praktikai

Technologijos modernėja, darbuotojų kartos keičiasi, tad kaip „Žemaitijos pienas“ apsirūpina jaunais specialistais? Anot N.Bekerienės, tam pasitelkiama įvairių projektų.

„Vykdome jaunųjų specialistų pritraukimo projektą. Sausį pradėjome organizuoti atvirų durų dienas, pirmiausia į įmonę pakviesdami savo darbuotojų vaikus, o vėliau – ir mokinius nuo 16 metų bei vyresnius iš Telšių, Mažeikių mokyklų. Prie iniciatyvos jungiasi ir profesinio bei aukštojo mokslo įstaigos, su kuriomis bendradarbiaujame.

Mokinius supažindiname net su 15 profesijų, apie kurias pasakoja patys darbuotojai ir pasidalina savo patirtimi, kaip atrodo tai, ką dirba.

Bendradarbiaujame net su keliolika aukštojo mokslo bei profesinio ugdymo įstaigų. Mums tai labai svarbu, nes mokiniai bei studentai pas mus atvyksta atlikti praktikos, o tai gera galimybė juos pažinti, gabiuosius pakviesti dirbti.

Pavyzdžiui, pernai vaikinas, studijuojantis elektros ir automatikos inžineriją Klaipėdoje, atliko pas mus praktiką ir jam buvo pasiūlyta darbo vieta net nebaigus studijų. Šiuo metu jis sėkmingai dirba pas mus pagal savo specialybę“, – apie įsidarbinimo galimybes įmonėje pasakojo K.Sutkienė.

Pasak jos, nuolat atsiranda norinčiųjų „Žemaitijos piene“ atlikti praktiką pagal studijuojamą profesiją. Pagal galimybes jiems pasiūloma praktikos vieta atitinkamame skyriuje, praktikos vadovu skiriamas kompetentingas tos srities specialistas. Taip auginami įmonės informacinių technologijų, logistikos, finansų, pardavimo, rinkodaros ir kitų skyrių specialistai.

Studijos – ir užsienyje

Dar vienas būdas, padedantis prisikviesti įmonės veiklai reikalingų specialistų, – gerai besimokantiems Žemaitijos regiono studentams skiriamos vardinės įvairių dydžių stipendijos nepriklausomai nuo to, studijos pasirenkamos Lietuvoje ar užsienyje.

Taigi jau dabar įmonė kviečia abiturientus, kurie norėtų maisto technologijas studijuoti užsienyje, o grįžę po studijų savo žinias pritaikyti įmonėje „Žemaitijos pienas“.

„Mūsų nuomone, pažangiausias mokymo programas pieno perdirbimo technologijų srityje turi senas pienininkystės tradicijas puoselėjančios šalys – Olandija, Vokietija, Austrija, Prancūzija.

Abiturientus labiausiai skatintume rinktis šiose šalyse įsikūrusias mokymo įstaigas, o mes iš dalies finansuotume studijas. Norintiems studijuoti Vokietijoje arba Austrijoje būtina mokėti ir vokiečių kalbą, Prancūzijoje – prancūzų, todėl tenka kurti santykius su mokyklomis, kurios ugdo moksleivius aukštesniu vokiečių bei prancūzų kalbų lygiu“, – paaiškino K.Sutkienė.

Perduoda patirtį

Jaunųjų specialistų ugdymą įmonė planuoja žvelgdama trejus ar penkerius metus į priekį.

„Nuolat stebime personalo situaciją ir iš anksto ruošiame specialistus, kurie pakeis į pensiją besiruošiančius išeiti darbuotojus. Įmonė kitais metais švęs savo 100 metų jubiliejų, todėl natūralu, kad turime daug ilgamečių darbuotojų, o kai kurių stažas siekia net keliasdešimt metų. Tai solidžios patirties turintys mūsų specialistai, todėl norime, kad jauni žmonės ją perimtų“, – kalbėjo K.Sutkienė.

Pasak jos, nuolat komunikuojama su įmonės skyrių vadovais ir įvertinama, kokioms pozicijoms reikalingi jaunieji specialistai. Tuomet, bendraujant su švietimo įstaigomis, tariamasi dėl vardinių stipendijų ir pradedama ruošti pamaina.

Bendrovė „Žemaitijos pienas“ vykdo ir kuratorių – mentorių programą. O tai reiškia, kad naujokai nepaliekami vieni – juos globoja tokioje pačioje arba aukštesnėje pozicijoje dirbantis kuratorius. Jis visada yra šalia – padeda naujokui, pataria, atsako į kilusius klausimus.

Už pastangas ir naujokui skiriamą laiką kuratorius gauna paskatinimą – išmoką. Savo ruožtu naujiesiems darbuotojams nuo pirmųjų dienų paliekama galimybė kuo daugiau užduočių atlikti patiems, kad naujokai savo vertę galėtų kurti nuo pat įsidarbinimo.

„Esant poreikiui ne tik naujokai, bet ir seniai dirbantys darbuotojai turi galimybę kelti savo kvalifikaciją tiek vidiniuose, tiek išoriniuose mokymuose, konsultuotis su kitų skyrių specialistais ar keistis gerąja patirtimi su kitomis įmonėmis. Stengiamės, kad darbuotojai norėtų siekti karjeros mūsų įmonėje ir savo darbinę ateitį sietų su „Žemaitijos pienu“. Ir tai mums sekasi“, – patikino K.Sutkienė.

Yra ir darbo veteranų, kurie jau išėjo iš įmonės joje praleidę ne vieną dešimtmetį.

„Per didžiąsias metų šventes su kolegomis važiuojame jų aplankyti. Nepaprastai gera juos sutikti. Tie žmonės mūsų laukia. Jiems smalsu, kaip sekasi jų pažįstamiems, kas įmonėje tebedirba, kokie pokyčiai įvyko. Jiems rūpi įmonė, kurioje dirbo kone visą gyvenimą“, – pasidžiaugė K.Sutkienė.

„Taigi dėmesio reikia visiems – ir senbuviams, ir tiems, kurie dar tik kabinasi į darbą bei mokslus“, – patikino N.Bekerienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.