Aukštos palūkanos padarė savo: būsto įperkamumas Lietuvoje toliau mažėja

Nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovės „Realco“ duomenimis, šių metų gegužės mėnesį Vilniaus pirminėje NT rinkoje parduoti 204 būstai ir fiksuoti 8 sutarties nutraukimai.

Šių metų gegužės mėnesį Vilniaus pirminėje NT rinkoje parduoti 204 būstai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šių metų gegužės mėnesį Vilniaus pirminėje NT rinkoje parduoti 204 būstai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2023, 11:25 AM

Įmonė nurodo, kad 112 būstų parduota ekonominiame, 87 vidutiniame ir 5 prestižiniame segmente.

„Palyginti su balandžiu, kai buvo nupirktas 191 būstas, gegužę stebėtas vos didesnis pirkėjų aktyvumas – parduota 7 proc. daugiau būstų nei ankstesnį mėnesį. Vertinant pernykščio gegužės mėnesio rezultatus, kuomet buvo nupirkti 249 būstai, šiųmetiniai pardavimai sumenko 18 proc. Šiandien matomą sumažėjusį būsto rinkos aktyvumą lemia suprastėjusios ekonominės aplinkybės“, – komentavo „Realco“ pardavimo direktorius Marijonas Chmieliauskas.

Pasak jo, esminę įtaką pardavimams daro išaugusi 6 mėnesių EURIBOR palūkanų norma – šiuo metu ji siekia 3,78 proc., kai praėjusį mėnesį buvo 3,622 proc. Atitinkamai išduodama ir mažiau naujų paskolų – Lietuvos banko duomenimis, šiemet jų suteikta 17 proc. mažiau, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2019 metais.

„Pernai būsto įperkamumas mažėjo dėl NT kainų augimo, o dabar gyventojų perkamąją galią labiausiai mažina augančios palūkanos ir dėl to brangstančios paskolos“, – sakė M. Chmieliauskas.

Pirminėje Vilniaus NT rinkoje šiuo metu galima rinktis iš 127 projektų ir 3649 būstų sandėlio, iš kurių 604 – nepradėtuose statyti, 1316 – statomuose ir 1729 – baigiamuose statyti arba pastatytuose projektuose. Būstų sandėlis antrą mėnesį iš eilės mažėja – palyginti su balandžiu, gegužę jis sumenko 3,5 proc., nors į rinką buvo įlieti 2 nauji projektai su 78 būstais. Pernai tuo pačiu laikotarpiu gyventojai rinkosi iš kur kas mažesnio projektų skaičiaus ir būstų sandėlio – atitinkamai 109 ir 2719.

„Dėl apsunkusių finansavimo galimybių ir pabrangusių paskolų, stagnacijos rinkoje neatsiranda naujų didesnių projektų, kurie galėtų papildyti vis dar negausų būstų sandėlį“, – teigė „Realco“ pardavimo direktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.