Toliau auga bankų ir kredito unijų siūlomos palūkanos: įvardijo, kada tikisi piko

Kooperatinė bendrovė ARKU kredito unija siūlo didžiausias – 4,5 proc. palūkanas 5 metų laikotarpiui, tarp terminuotus indėlius teikiančių bankų bei kredito unijų, nurodoma Lietuvos banko (LB) skelbiamoje statistikoje gegužės mėn. pabaigoje. Tai ženkliai didesnės palūkanos, negu buvo siūlomos kovo mėn. viduryje, kuomet keturios kredito unijos siūlė po 3,6 proc. palūkanas 5 metams. Finansų ekonomistas Tautvydas Marčiulaitis tvirtina, kad palūkanų augimas piką pasiekti gali vasarą arba rudens metu.

Palūkanų augimas piką pasiekti gali vasarą arba rudens metu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Palūkanų augimas piką pasiekti gali vasarą arba rudens metu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Jun 1, 2023, 12:05 PM

Tuo metu tarp bankų, kurie teikia terminuotus indėlius, situacija kito ne taip ženkliai. Šiuo metu „Mano bankas“ ir „SME Bank“ metų, 1,5 m. bei 2 m. laikotarpiams siūlo 3,8 proc. palūkanas, kai kovo mėn. lyderiais buvo „Inbank“ bei „Medicinos bankas“, siūlę 3,5 proc. palūkanas 5 m. laikotarpiui. „SME Bank“ prašo minimalios 1000 eurų įnašo sumos, o „Maisto bankas“ – 500 eurų.

Palyginimui, minimali ARKU prašoma įnašo suma – 100 eurų.

Padidėjo kaupiamuosius indėlius siūlančių bankų palūkanos

Lyginant kovo ir gegužės mėnesio duomenis, išsaugo bankų, siūlančių kaupiamuosius indėlius, palūkanos. „Luminor“ šiuo metu išsiskiria tarp kaupiamuosius indėlius siūlančių bankų – vienerių metų laikotarpiui numatomos 3,5 proc. palūkanos, taip pat, nėra nurodyta minimali įnašo suma. Tuo tarpu kovo mėnesį lyderiavo „GF bankas“ siūlęs 1,5 proc. palūkanas visiems laikotarpiams – nuo mėnesio iki 5 metų. Dabar šis bankas tai pačiais laikotarpiais numato 2,5 proc. palūkanas.

Tuo tarpu „Taupa“ lyderiauja tarp kredito unijų, siūlančių kaupiamus indėlius – metų ir pusantrų metų laikotarpiui numato 3,4 proc. palūkanas, o minimali jos prašoma įnašo suma – 150 eurų. Prieš du mėnesius didžiausias palūkanas siūlius Klaipėdos kredito unija išliko stabili – ir toliau numato 3,2 proc. palūkanas 2 ir 3 metų laikotarpiui, kai jų reikalaujama įnašo suma – 70 eurų, kaip ir kovo mėnesį.

Galiausiai, Lietuvoje ir toliau neatšaukiamus indėlius siūlo tik „Šiaulių bankas“. Jo prašoma minimali įnašo suma ir toliau yra 100 eurų, tačiau metų, pusantrų ir dvejų metų laikotarpiui bankas siūlo didesnes, 4 proc. palūkanas. Tuo tarpu pusmečiui, 9 mėnesiams, 3, 4 ir 5 metų laikotarpiui jis siūlo 3,5 proc. palūkanas – toks dydis buvo numatytas ir prieš du mėnesius, 4 ir 5 metų laikotarpiui.

T. Marčiulaitis: palūkanų pikas bus pasiektas vasarą arba rudens pradžioje

T. Marčiulaitis aiškino, kad palūkanų augimą pastaraisiais mėnesiais lėmė dvi priežastys – aiškumas dėl aukštų palūkanų normų ir valdžios bei Lietuvos banko spaudimas finansų rinkų dalyviams. Pasak jo, palūkanų pikas turėtų būti pasiektas vasaros metu arba rudens pradžioje.

„Tai turbūt dvi esminės priežastys – visiems aišku, kad palūkanų normos pakankamai aukštos ir kurį laiką tokios išsilaikys. Ir kitas dalykas, valdžios, Lietuvos banko spaudimas veikia finansų rinkų dalyvius“, – Eltai teigė finansų ekonomistas.

„Rinka šiuo metu tikisi, kad palūkanų pikas bus pasiektas vasarą, galbūt rudens pradžioje ir po to kurį laiką išsilaikys vietoje. Tokie lūkesčiai šiuo metu yra“, – sakė jis.

Ekonomistas tikino negalįs pasakyti, ar dabar yra tinkamas laikas investicijoms, nes tai yra asmeninis kiekvieno pasirinkimas.

„Čia jau kiekvieno asmeninis pasirinkimas. Priklauso nuo asmeninės situacijos, tokių atsakymų bendrai duoti nenoriu“, – tvirtino T. Marčiulaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.