Palanga sezoną pasitinka rimtai pasiruošusi: verslininkai žada naujovių – net ir egzotinių

Vasara didžiausiame Lietuvos pajūrio kurorte pasitinkama trankia, visą savaitgalį trunkančia sezono atidarymo švente, kuri skelbia darbymečio pradžią Palangos gyventojams ir verslininkams.

Šiemetis sezono atidarymas – ne mažiau spalvingas nei pernykštis.<br>Šventės organizatorių nuotr.
Šiemetis sezono atidarymas – ne mažiau spalvingas nei pernykštis.<br>Šventės organizatorių nuotr.
Jau nuo penktadienio ryto prekeiviai palapinėse buvo pasirengę aptarnauti ir palangiškius, ir kurorto svečius.<br>Šventės organizatorių nuotr.
Jau nuo penktadienio ryto prekeiviai palapinėse buvo pasirengę aptarnauti ir palangiškius, ir kurorto svečius.<br>Šventės organizatorių nuotr.
Jau nuo penktadienio ryto prekeiviai palapinėse buvo pasirengę aptarnauti ir palangiškius, ir kurorto svečius.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Jau nuo penktadienio ryto prekeiviai palapinėse buvo pasirengę aptarnauti ir palangiškius, ir kurorto svečius.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 3, 2023, 4:57 PM, atnaujinta Jun 3, 2023, 5:09 PM

Penktadienį prasidėjęs kurorto festivalis į Palangą pritraukė dešimtis tūkstančių svečių. Jų laukia įspūdingi koncertai Jūratės ir Kastyčio skvere bei Birutės parke, linijiniai šokiai visoje J.Basanavičiaus gatvėje, prie jūros tilto pasirodymą surengs Lietuvos akrobatinių skrydžių grupė ANBO.

Nemažą Vytauto gatvės dalį tradiciškai yra užėmusi margaspalvė, įvairiais gardumynų kvapais viliojanti mugė.

Kurortas sulaukė ir svečių iš užsienio – miestų partnerių delegacijų iš Sakartvelo, Izraelio, Estijos.

Pirmą kartą Palangoje svečiuojasi nauji partneriai iš Prancūzijos. Lietuvos kurortas pasirašys draugystės sutartį su šios šalies kurortu Sen Žil Krua de Vi (Saint Gilles Croix de Vie).

Ėmė ruoštis iš anksto

Vėsaus pavasario pabaigoje pajūrį pradėjusi lepinti kaitri saulė į paplūdimius žmones pradėjo vilioti dar gegužę, todėl vasaros sezonui besiruošiančioms kurorto tarnyboms teko pasiskubinti.

Artėjančią vasarą pirmieji pajuto Palangos komunalininkai, tad pliažuose pradėjo darbuotis dar balandį.

Po žiemos buvo atstatoma apie 40 nusileidimų nuo kopų, klojami nauji ir remontuojami seni pajūrį apraizgę mediniai takai, kurių ilgis skaičiuojamas kilometrais.

„Mums apie sezono pradžią praneša ne kalendorius, o saulė. Pliažus vasarai privalome paruošti birželio pradžiai, tačiau įprastai oras visus planus gerokai paankstina.

Šiemet kaitriau pašvietus saulei ir paplūdimiuose pradėjus rinktis žmonėms pirmąsias persirengimo kabinas į pajūrį atvežėme dar gegužės pradžioje“, – pasakojo bendrovės „Palangos komunalinis ūkis“ miesto infrastruktūros vadybininkas Aidas Jocas.

Iš viso Palangos ir Šventosios paplūdimiuose pastatytos 133 persirengimo kabinos su suolais ir šiukšliadėžėmis. Paplūdimiuose prie kopų jau veikia 7 nauji konteineriniai tualetai, o visame kurorte atidaryti 33 tualetai.

Gelbės ir skraidykle

Nors Baltijos jūros vanduo dar vėsokas ir į bangas įbristi pasiryžta nedaugelis, paplūdimiuose jau dirba gelbėjimo tarnyba.

Visame kurorte veikia 19 postų, kuriuose vidurvasarį darbuosis apie 60 gelbėtojų.

Sezonui įsibėgėjus bus paruošti du mobilieji gelbėtojų ekipažai. Jie atvyks į tas paplūdimio vietas, kuriose bus daugiausia poilsiautojų.

Šią vasarą žmonėms gelbėti bus naudojama Lietuvos pajūryje dar nematyta naujovė – apie metro ilgio galinga skraidyklė, kuri prie skęstančiojo per akimirką nuskraidins ant virvės parištą gelbėjimo ratą ir į krantą partemps į jį įsikibusį žmogų.

„Iš Vokietijos gabenamos skraidyklės laukiame birželio viduryje, tačiau ar ši naujovė bus efektyvi, paaiškės po bandymų.

Labiausiai skęstama per didelį bangavimą, esant nemažam vėjui, todėl dar neaišku, kaip skraidyklė bus valdoma tokiomis oro sąlygomis.

Ar nugabenusi gelbėjimo ratą ji pajėgs link kranto patempti vidutinio svorio žmogų?“ – kalbėjo paplūdimių gelbėjimo tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas.

Stebės ištisą parą

Poilsiautojų saugumu bus pasirūpinta ir mieste.

Po kelerių metų pertraukos Palangoje vėl patruliuos Viešojo saugumo tarnybos ekipažai. Iš viso žmonių saugumu miesto gatvėse sezono įkarštyje rūpinsis iki 40 policijos pareigūnų.

Birutės parke ir priekopėje patruliuos raitoji policija. Ten, kur negalima privažiuoti automobiliais, pareigūnai naudosis riedžiais. Nuolatinis policijos patrulių postas veiks paplūdimiuose.

Viešoji tvarka bus prižiūrima ir per 36 vaizdo kameras. Nuolat jas stebintys pareigūnai, pastebėję pažeidimą, iš karto informuos mieste esančius patrulius.

Situacija mieste bus stebima ir iš oro. Palangos policija naudos modernią skraidyklę, kuri ypač talkins tamsiuoju paros metu.

„Vasarą miegamuosiuose rajonuose padažnėja vagysčių, todėl išsiskiriančią žmogaus temperatūrą fiksuojanti skraidyklė padės nustatyti įtarimą sukėlusius asmenis“, – teigė Palangos policijos viršininkas Algirdas Budginas.

Bus įdomesnių patiekalų

Šią vasarą Palangoje naujovių nėra itin daug, tačiau gurmanus turėtų pradžiuginti „Kerpės“, „Palangos vėtros“ ir „Grand Baltic Dunes“ viešbučiuose atidaryti nauji restoranai.

Trisdešimčia kambarių prasiplėtė didžiausias kurorto sveikatingumo centras „Gradiali“, netoli esančiame pliaže jis atveria paplūdimio barą.

O pačiame kurorto centre, priešais bažnyčią, buvusios klebonijos pastate, „SPA Vilnius“ birželį atidaro naują 30 kambarių viešbutį su sveikatingumo paslaugomis.

Anot Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės Ingridos Valaitienės, kurorto verslininkai daugiau dėmesio skiria gastronomijai.

Kavinės ir restoranai atnaujina savo meniu, siūloma daugiau neįprastų, egzotinių patiekalų. Keletas kavinių įsigijo specialių picų kepimo krosnių, todėl bus galima paskanauti originalaus skonio picų.

Paklotas naujas asfaltas

Automobiliais atvykusius poilsiautojus pradžiugins suremontuotas Klaipėdos plentas, kuris buvo itin duobėtas.

Per trumpą laiką buvo atnaujinta asfalto danga nuo pagrindinės įvažiavimo sankryžos žiedo iki Bangų gatvės. Dabar kelininkai darbuojasi kelio ruože nuo Bangų gatvės iki oro uosto pradžios.

Čia transporto priemonės turės išsitekti vienoje eismo juostoje ir neišvengiamai kils spūsčių, todėl vykstantiems į šiaurinę Palangos dalį rekomenduojama važiuoti aplinkkeliu arba centrinėmis miesto gatvėmis.

Kelio remonto darbai turėtų būti baigti iki liepos, kai vasaros sezonas jau įsibėgės.

Šventojoje poilsiautojų laukia rekonstruota Prieplaukos gatvė ir pėsčiųjų aikštė link jūros. Joje įsikūrė prekybiniai kioskai, kuriuose žvejai pasiūlys ir žuvų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kokias pratybas šiemet rengs Lietuvos kariuomenė?