Įspėja įmones, vėluojančias teikti finansines ataskaitas – gali grėsti nemalonumai

Kiekvienais metais daugėja įmonių ir organizacijų, kurios ne tik pateikia savo metines finansines ir veiklos ataskaitas, tačiau tai padaro laiku ir nevėluodamos, pastebi Registrų centras. Anot jo, nepateikus finansinės ataskaitos laiku, įmonės rizikuojama gauti baudą, prarasti turimą paramos gavėjo statusą ar net būti išregistruotam iš Juridinių asmenų registro.

Daugelis Lietuvoje registruotų juridinių asmenų savo praėjusių metų finansines ataskaitas turi pateikti iki gegužės pabaigos.<br>T.Bauro nuotr.
Daugelis Lietuvoje registruotų juridinių asmenų savo praėjusių metų finansines ataskaitas turi pateikti iki gegužės pabaigos.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2023, 10:57 AM

„Finansinių ataskaitų teikimas Registrų centrui yra kiekvieno juridinio asmens atsiskaitymas prieš visuomenę. Pateiktuose dokumentuose, kurie yra viešai prieinami, pateikiama informacija ir duomenys gali būti svarbūs priimant verslo sprendimus, atliekant įvairias analizes ir tiesiog leidžia visuomenei susipažinti su jį dominančios įmonės ar organizacijos veikla.

Visa tai prisideda prie didesnio skaidrumo ir kuria tarpusavio pasitikėjimu grįstą valstybę, todėl džiugu, kad kasmet auga pateiktų ataskaitų kiekis“, – sakė Registrų centro Registrų tvarkymo direktorius Kazys Maksvytis.

Pažymima, kad daugelis Lietuvoje registruotų juridinių asmenų savo praėjusių metų finansines ataskaitas turi pateikti iki gegužės pabaigos. Registrų centro duomenimis, šiemet tai padariusių buvo apie 82 tūkst. Palyginti pernai iki šio termino savo ataskaitas buvo pateikę apie 75 tūkst. juridinių asmenų.

K. Maksvyčio teigimu, Registrų centras šiemet, kaip ir ankstesniais metais, praėjus ataskaitų teikimo terminui ataskaitų nepateikusiems juridiniams asmenims elektroniniais laiškais primins apie neįvykdytą prievolę ir paragins tai padaryti bei, esant poreikiui, pasiūlys konsultacinę pagalbą.

„Finansinės ataskaitos nepateikimas ar jos pateikimas vėluojant ne tik meta šešėlį tai įmonei ar organizacijai, sukuria nepatikimumo įvaizdį, tačiau dėl to taip pat gresia ir rimtos finansinės pasekmės ar veiklos trikdžiai. Pavyzdžiui, įmonės vadovui gali būti skirta bauda, nevyriausybinės organizacijos rizikuoja prarasti paramos gavėjo statusą, o bent metus ataskaitą pateikti vėluojančios įmonės ir organizacijos šiuo metu sparčiai išregistruojamos iš Juridinių asmenų registro“, – galimas pasekmes vardijo K. Maksvytis.

Be to, nuo šių metų birželio 22 dienos įsigalioja Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimai, numatantys, kad finansinių ataskaitų nepateikimas laiku užtraukia baudą juridinio asmens vadovui nuo 600 iki 1 450 eurų.

Skaičiuojama, kad prievolę pateikti finansines ataskaitas už 2022 metus turi daugiau kaip 190 tūkst. juridinių asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.