Turkijos valiutos liros kursas po rinkimų pasiekė naujas žemumas

Turkijos nacionalinės valiutos liros kursas trečiadienį, praėjus daugiau nei savaitei po prezidento Recepo Tayyipo Erdogano perrinkimo, pasiekė naujas žemumas JAV dolerio atžvilgiu.

Turkijos valiutos liros kursas po rinkimų pasiekė naujas žemumas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Turkijos valiutos liros kursas po rinkimų pasiekė naujas žemumas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

2023-06-07 12:55

Kaip teigiama, liros kursas, kurį prieš prezidento rinkimus skatino šalies centrinis bankas, apie 6 val. 45 min. Grinvičo (9 val. 45 min. Lietuvos) laiku nusmuko 5 proc. ir už vieną JAV dolerį buvo mokama 22,77 liros.

Po pergalės istoriniame antrajame Turkijos prezidento rinkimų rate gegužės 28 d. R. T. Erdoganas paskyrė naują ministrų kabinetą ir finansų ministru nominavo ekonomistą Mehmetą Simseką, kuris prieštarauja netradicinei R. T. Erdogano politikai. M. Simsekas jau yra ėjęs finansų ministro pareigas ir dirbęs vicepremjeru, atsakingu už ekonomikos klausimus.

Netrukus po naujo paskyrimo M. Simsekas pareiškė, kad esą nėra kito pasirinkimo, tik „grįžti prie racionalumo“ – tai laikoma ženklu, liudijančiu nutolimą nuo netradicinės politikos, pagal kurią infliaciją buvo siekiama pažaboti mažinant palūkanų normas.

Remiantis besivystančių rinkų ekonomisto Timothy'io Asho pranešimu, liros kurso susilpnėjimo „iki konkurencingesnio lygio“ buvo tikėtasi nepriklausomai nuo rinkimų baigties. T. Asho teigimu, liros kurso nuosmukis atspindi M. Simseko siekį, kad centrinis bankas taikytų „racionalią politiką“. T. Ashas kalbėjo apie politikos „normalizaciją“.

Viso pasaulio centriniai bankai kovoje su infliacija pasitelkia palūkanų normų didinimą. Tačiau R. T. Erdoganas jau kurį laiką pasisako už normų mažinimą, kad būtų galima paskatinti augimą. Jis yra pavadinęs aukštas palūkanas „viso blogio tėvu ir motina“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.