Kriptovaliutų milžinams – kirtis po kirčio: meta rimtus kaltinimus ir prašo areštuoti turtą

Amerikos rinkos prižiūrėtojai rimtai ėmėsi didžiausių virtualių valiutų prekybos platformų: joms pateikiami rimti kaltinimai ir netgi prašoma areštuoti turtą.

Kriptovaliutų vertė smuktelėjo po SEC pateiktų kaltinimų jų prekeiviams.<br>Unsplash.com nuotr.
Kriptovaliutų vertė smuktelėjo po SEC pateiktų kaltinimų jų prekeiviams.<br>Unsplash.com nuotr.
Kriptovaliutų vertė smuktelėjo po SEC pateiktų kaltinimų jų prekeiviams.<br>„123rf.com“ nuotr.
Kriptovaliutų vertė smuktelėjo po SEC pateiktų kaltinimų jų prekeiviams.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 9, 2023, 10:36 AM

Po to, kai pernai skandalingai žlugo virtualių valiutų birža FTX ir klientai neteko milijardų dolerių, kuriuos vargu ar pavyks atgauti, JAV valdžia ėmė spausti ir kitas panašias kompanijas.

Jau kovą JAV vertybinių popierių ir biržų komisija (SEC) kreipėsi į teismą dėl didžiausios pasaulyje kriptovaliutų biržos „Binance“ veiklos.

Dabar jau net siekiama įšaldyti jos turtą.

Įšaldymas. SEC pirmadienį kreipėsi į teismą ir pateikė kaltinimus „Binance“ bei jos įkūrėjui Changpeng Zhao teigdama, kad jie valdo nelicencijuotą vertybinių popierių biržą.

Taip pat kompanija kaltinama tuo, kad neva klaidino investuotojus dėl rinkos priežiūros kontrolės ir nesugebėjo atitraukti klientų iš JAV nuo savo platformos, kaip reikalauja įstatymai. Todėl teismo prašoma įšaldyti Amerikoje „Binance“ valdomą turtą.

Jo turi būti tikrai nemažai, juolab kad pernai ši prekybos platforma apdorojo net 23 trilijonų JAV dolerių vertės sandorius.

Pati įmonė tvirtina, jog bus energingai ginamasi, o klientų lėšos esančios visiškai saugios.

Tačiau tuo patikėjo ne visi investuotojai: ketvirtos pagal populiarumą virtualios valiutos „Binance Coin“, kurią yra išleidusi ši kompanija, vertė po SEC kreipimosi į teismą žnektelėjo iš karto gerais dešimčia procentų, o vos per parą šios kriptovaliutos buvo išsiimta už 780 mln. dolerių.

Kaltinimai. Netrukus SEC pateikė kaltinimus kitai kriptovaliutų prekybos platformai „Coinbase“.

Komisijos teigimu, ši įmonė veikia kaip investicijų, kurioms taikomos SEC taisyklės, brokeris bei birža, tačiau nebuvo tinkamai įsiregistravusi.

„Coinbase“ puikiai žinojo, kad jos verslui taikomi federaliniai įstatymai dėl vertybinių popierių apsaugos, bet sąmoningai atsisakė jų laikytis.

Tačiau negali tiesiog ignoruoti taisyklių, net jei jos tau nepatinka ir norėtum kitokių, nes pasekmės investuotojams visuomet būna skaudžios“, – teigė SEC atstovas Gurbiras S.Grewalas.

SEC sulaukė ir sekėjų: net 10 JAV valstijų – Kalifornija, Alabama ir kitos – pateikė teisinius ieškinius, kuriuose teigiama, kad „Coinbase“ veikė kaip neregistruotas vertybinių popierių brokeris.

Tačiau kompanija ginasi. „Svarbiausia yra ne bylinėjimasis, o teisės aktai, leidžiantys skaidriai veikti ir vienodai taikyti taisykles visiems.

Kol kas mes tęsime įprastą veiklą“, – paskelbė „Coinbase“.

Karuselė. 2012 metais įkurta kompanija teigia kiekvieną dieną aptarnaujanti daugiau negu 100 mln. klientų.

2021-aisiais „Coinbase“ akcijomis buvo pradėta prekiauti biržoje. Kadangi tuo metu buvo kilusi kriptovaliutų karštinė, jos rinkos vertė buvo pasiekusi beveik 100 mlrd. dolerių.

Tačiau praėjusiais metais virtualios valiutos smarkiai atpigo, o kartu su jomis – ir „Coinbase“ akcijos.

Dabar kompanija vertinama mažiau negu 12 mlrd. dolerių. (BBC, „Spiegel.de“, LR)

Didelė dalis verslo sukasi Lietuvoje

2017 metais Changpeng Zhao įkurta „Binance“, kuri dabar JAV turi aiškintis rinkos prievaizdams, turi verslo interesų ir mūsų šalyje.

Nuo 2020 metų Lietuvoje „Binance“ yra įsteigusi savo padalinį, kuris įregistruotas „Bifinity“ pavadinimu. Šios įmonės pajamos 2021 metais viršijo net 640 mln. eurų.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, 2022 metais bendrovė sumokėjo per 41,5 mln. eurų mokesčių į Lietuvos biudžetą.

Per pirmąjį šių metų ketvirtį „Bifinity“ indėlis į biudžetą buvo santykinai mažesnis – įmonė atseikėjo 4,826 mln. eurų ir tarp didžiausių šalies mokesčių mokėtojų užėmė 57 vietą.

„Bifinity“ aptarnauja didžiausios pasaulio kriptoturto bendrovės „Binance“ ekosistemą ir jos klientams padeda konvertuoti įprastinius pinigus į kriptovaliutas ir iš jų.

Portalo rekvizitai.lt duomenimis, šiuo metu bendrovėje dirba vos 16 žmonių, jų atlyginimų vidurkis balandį siekė 5599,69 euro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.