Gegužę didmeninė elektros kaina Lietuvoje augo 16 proc.

Gegužės mėnesį Lietuvoje didmeninė elektros kaina buvo 16 proc. didesnė nei balandį ir siekė 78,02 euro/MWh. Tokia pati kaina laikėsi ir Latvijoje, išaugusi 18 proc., o Estijoje elektra pigo 1 proc. iki 65,56 euro/MWh, praneša bendrovė „Elektrum“.

Gegužę valandinės elektros kainos Baltijos šalyse svyravo nuo -10,06 euro/MWh iki 629,10 euro/MWh.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Gegužę valandinės elektros kainos Baltijos šalyse svyravo nuo -10,06 euro/MWh iki 629,10 euro/MWh.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2023, 11:39 AM

Gegužę valandinės elektros kainos Baltijos šalyse svyravo nuo -10,06 euro/MWh iki 629,10 euro/MWh.

Energetikos sprendimų bendrovės „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga sako, kad energijos kainų augimui Baltijos šalyse turėjo regione sumažėjusi kai kurių atsinaujinančių energijos išteklių gamyba.

Hidroelektrinių gamyba sumažėjo 67 proc., o vėjo elektrinių gamyba – 22 proc., palyginti su ankstesniu mėnesiu. Tuo pat metu saulės elektrinių gamyba Baltijos šalyse išaugo 87 proc., palyginti su balandžio mėnesiu. Gegužės mėnesį energijos srautas iš Švedijos SE4 prekybos zonos padidėjo 51 proc., o 81 proc. didesnis energijos srautas iš Suomijos darė didesnę įtaką elektros energijos kainai Estijoje. Kainų skirtumą Baltijos regione galima paaiškinti 13 proc. sumažėjusiu Estijos ir Latvijos perdavimo sistemos pajėgumu, palyginti su balandžio mėnesiu“, – sako M.Giga.

Nepriklausomų elektros tiekėjų Lietuvos gyventojams siūlomos kainos laikėsi panašiame lygyje kaip ir ankstesnį mėnesį. „Elektrum Lietuva“ žemiausia elektros kaina buitiniams vartotojams gegužę siekė apie 21 ct/kWh, fiksuojant ją 6 mėnesiams, pažymima pranešime.

Vidutinė mėnesio „Nord Pool“ biržos kaina gegužę mažėjo 52 proc. ir siekė maždaug 37,59 euro/MWh.

Pasak M.Gigos, kainų mažėjimą „Nord Pool“ regione gegužės mėnesį daugiausiai paveikė didesnės apimties elektros energijos gamyba iš atsinaujinančių energijos šaltinių Šiaurės šalyse – vėjo elektrinių gamyba, palyginti su ankstesniu mėnesiu, išaugo 16 proc. Atšilus orams Šiaurės šalyse greičiau tirpo sniegas kalnuose, susidarė didesnis vandens srautas, todėl augo elektros energijos gamyba hidroelektrinėse – 2 proc., palyginti su balandžio mėnesiu.

Elektros sunaudojimas „Nord Pool“ regione per mėnesį sumažėjo 9 proc. ir buvo 4 proc. mažesnis nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Šiaurės šalyse tęsiasi kasmetinis atominių elektrinių techninės priežiūros sezonas, ir gegužės mėnesį iš visų įrenginių veikė tik apie 72 proc.

Lietuvoje mažėjo ir vartojimas, ir gamyba

Gegužės mėnesį Baltijos šalyse buvo suvartota 2 001 GWh elektros energijos, t. y. 6 proc. mažiau nei per tą patį laikotarpį 2022 m., taip pat 1 proc. mažiau nei ankstesnį mėnesį.

Lietuvoje praėjusį mėnesį elektros energijos suvartojimas krito 4 proc. iki 899 GWh.

Gegužės mėnesį elektros energijos gamyba Baltijos šalyse sumažėjo 34 proc., palyginti su balandžio mėnesiu, ir 23 proc., palyginti su 2022 m. gegužės mėnesiu – gamybos apimtys buvo 1080 GWh. Lietuvoje elektros energijos pagaminta tik 1 proc. mažiau nei ankstesnį mėnesį – 384 GWh.

Gegužę Baltijos šalys bendrai pasigamino 54 proc. joms reikalingos elektros energijos. Lietuvoje šis rodiklis siekė 43 proc., Latvijoje – 65 proc., o Estijoje – 61 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.