Ekonomikos ir inovacijų ministerija suplanavo skirti milijardą eurų investicijų padėti verslui

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teigia, kad sumažėjus paklausai ir dėl to kenčiant Lietuvos pramonei, egzistuoja kelios priemonės kuriomis siekiama padėti verslui tiek išsilaikyti šiuo laikotarpiu, tiek toliau vystytis.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos yra suplanuota skirti 1 mlrd. eurų investicijų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ekonomikos ir inovacijų ministerijos yra suplanuota skirti 1 mlrd. eurų investicijų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

Jun 15, 2023, 10:19 AM

Anot jos, šiuo metu vien iš Ekonomikos ir inovacijų ministerijos yra suplanuota skirti 1 mlrd. eurų investicijų pagalbos verslo persitvarkymui ir perėjimui prie atsinaujinančio energijos vartojimo ir taupumo.

„Dabar Lietuvos Vyriausybė, institucijos, Ekonomikos ir inovacijų ministerija yra suplanavusios milžiniškas investicijas padėti pramonei persitvarkyti į žalesnę, mažiau energijos vartojančią, labiau taupančią, pritaikančią atsinaujinančius energetinius išteklius. Ir čia yra šiemet suplanuotas milijardas eurų investicijų, vien iš mūsų ministerijos. Taip, tai nėra tik pramonei skirta priemonė, yra ir kitiems verslams, bet jiems irgi reikia padėti“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė A. Armonaitė.

Taip pat, pasak ministrės, planuojamos ir paskolinės priemonės, kurios leistų pramonei ir verslui skolintis pinigus vystymuisi ir skolas grąžinti dalimis ar per ilgesnį laikotarpį. Šiuo metu, jos teigimu, iš Finansų ministerijos laukiamas šių priemonių išankstinis įvertinimas.

„Kalbant apie naujas priemones, yra planuojama bent kelios. Didžiausia yra „Naujos kartos Europa“ paskolinė priemonė, kuri leistų įmonėms įvairiems vystymosi projektams pasiskolinti pinigų. (...) Tuos pinigus bus galima panaudoti transformacijai, plėtrai ir panašiai.

Tai ties ta priemone šiuo metu su Finansų ministerija dirbame ir jie turi pateikti per vasarą ex ante (išankstinį – Elta) vertinimą, kad galėtume judėti su šia priemone daugiau. Ir būtent „Naujos kartos Lietuva“ skolinasi iš „Naujos kartos Europa“ ir čia yra grynai pramonei skirta“, – sakė ji.

„Įmonėms patinka ten esančios sąlygos, nes nebūtinai reikia iš karto atiduoti, galima dalimis ar per ilgesnį laiką“, – paminėjo ji.

Lietuvos ekonomikai stiprinti ir pastaraisiais metais kylantiems sunkumams įveikti Ekonomikos ir inovacijų ministerija iki 2023 metų pabaigos planuoja pradėti taikyti priemones, kurių bendra vertė sieks beveik 1 mlrd. eurų. Finansavimas bus skirtas įvairiems privataus ir viešojo sektoriaus projektams verslo, inovacijų, investicijų, taip pat valstybės ir verslo skaitmenizavimo bei žaliosios ekonomikos skatinimo srityse. Iki šių metų pabaigos tikimasi paskelbti kvietimų finansinei paramai už 40 proc. visos šios sumos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.