Nelegaliai automobilius pardavinėję panevėžiečiai aiškinsis teisme – slėpė ne tik mokesčius, bet ir pačią veiklą

Trys automobilius internetu pardavinėję panevėžiečiai stos prieš teismą dėl stambaus masto neteisėto vertimosi ūkine komercine veikla, sukčiavimo, o vienas iš jų –ir dėl dokumentų klastojimo. Iš viso už parduotus automobilius asmenys į valstybės biudžetą galėjo nesumokėti daugiau nei 63 tūkst. eurų mokesčių. Be to, asmenys galimai neteisėtai gavo Užimtumo tarnybos išmokas, praneša Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

Trys automobilius internetu pardavinėję panevėžiečiai stos prieš teismą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Trys automobilius internetu pardavinėję panevėžiečiai stos prieš teismą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2023, 10:14 AM

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad trys Panevėžio gyventojai, niekaip neįteisinę savo veiklos ir siekdami gauti pajamų, pardavinėjo automobilius internetu. Suskaičiuota, kad nuo 2020 metų pradžios asmenys bendrai į interneto skelbimų portalą įkėlė ne mažiau kaip 254 skelbimus apie parduodamus automobilius bei jų dalis.

Per dvejus metus, įtariama, panevėžiečiai pardavė 64 automobilius, už juos gavo beveik 300 tūkst. eurų pajamų ir bendrai nesumokėjo daugiau nei 63 tūkst. eurų pridėtinės vertės (PVM), gyventojų pajamų mokesčių (GPM) ir valstybinio socialinio draudimo bei privalomojo sveikatos draudimo įmokų, informuoja FNTT.

Be to, pasak FNTT, visi kaltinamieji, oficialiai neužregistravę savo automobilių pardavimo veiklos, gavo išmokas iš Užimtumo tarnybos.

Vienas iš šių panevėžiečių taip pat kaltinamas dokumentų klastojimu. Įtariama, kad jis galėjo tyčia klastoti automobilių pirkimo-pardavimo sutartis ir jas po sandorių atiduoti naujiems transporto priemonių savininkams.

Šioje byloje civilinį ieškinį pareiškė Užimtumo tarnyba, ieškinio suma – per 4,3 tūkst. eurų, o Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Panevėžio skyrius pateikė beveik 16,5 tūkst. eurų civilinį ieškinį. Taip pat buvo laikinai apribota nuosavybės teisė į kaltinamųjų turtą – 100 tūkst. eurų vertės butą Panevėžyje bei tris automobilius, skelbiama FNTT pranešime žiniasklaidai.

Už stambaus masto vertimąsi ūkine komercine veikla neturint tam leidimo teismas gali skirti griežčiausią bausmę – laisvės atėmimą iki ketverių metų. Už sukčiaujant savo ar kitų naudai įgytą svetimą turtą ar mokestinių prievolių išvengimą griežčiausiai baudžiama laisvės atėmimu iki trejų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.