VERT padidino sumą, kurios ketina reikalauti iš „Perlo Energijos“

Valstybinė energetikos reguliavimo tarybos (VERT) sudaryta tikrinimo komisija siūlo didinti sumą, kurią buvęs nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas Energija“ būtų įpareigotas grąžinti į valstybės biudžetą, nuo 3,48 mln. iki 4,2 mln. eurų.

Birželio 21 d. pažymoje VERT komisija nustatė, kad buvęs nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas Energija“ vienašališkai nutraukė elektros tiekimo sutartis su buitiniais vartotojais bei nevykdė prisiimtų įsipareigojimų.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Birželio 21 d. pažymoje VERT komisija nustatė, kad buvęs nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas Energija“ vienašališkai nutraukė elektros tiekimo sutartis su buitiniais vartotojais bei nevykdė prisiimtų įsipareigojimų.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2023, 5:52 PM

Toks sprendimas priimtas trečiadienio, birželio 28 d. VERT posėdyje, sulaukus Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) rašto. VMI vertinimu, grąžintina suma turėtų būti paskaičiuota kartu su pridėtiniu vertės mokesčių (PVM), kurio komisija ankstesnėje pažymoje neapskaičiavo.

„VMI atsakymą pateikė 2023 m. birželio 26 d. pateikdama vertinimą ir nuomonę, kad, numatant įpareigojimą bendrovei grąžinti į valstybės biudžetą skirtas kompensavimo lėšas, grąžinama į valstybės biudžetą suma turėtų būti su PVM, t. y. turėtų būti lygi 4 211 966,69 Eur su PVM“, – skelbiama trečiadienį pateiktoje VERT neplaninio „Perlas Energija“ patikrinimo pažymoje.

„Gavus oficialų VMI vertinimą, patikrinimo aktas buvo patikslintas nurodant grąžintiną į valstybės biudžetą kompensavimo lėšų sumą su PVM“, – rašoma joje.

Birželio 21 d. pažymoje VERT komisija nustatė, kad buvęs nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas Energija“ vienašališkai nutraukė elektros tiekimo sutartis su buitiniais vartotojais bei nevykdė prisiimtų įsipareigojimų.

Tuomet komisija pasiūlė įpareigoti veiklą nutraukusiam elektros tiekėjui į valstybės biudžetą grąžinti 3,48 mln. eurų.

Pernai rugpjūtį „Perlas Energija“ – tuomet antras didžiausias nepriklausomas elektros tiekėjas – smarkiai išaugus elektros kainoms biržoje paskelbė nebeišgalintis vykdyti įsipareigojimų savo klientams, kurie pasirinko fiksuotos kainos planus ir galiausiai nutraukė veiklą. Įmonė turėjo apie 180 tūkst. klientų.

VERT komisijos vertinimu virš 96 tūkst. įmonės klientų, atskaičiavus tuomet valstybės ir pačios bendrovės taikytas kompensacijas, kitiems tiekėjams sumokėjo 1,27 mln. eurų daugiau nei būtų mokėję pagal su „Perlas Energija“ sudarytas sutartis.

Be to, VERT pripažino, kad įmonės skirtos kompensacijos nebūtų pakakę, kad visiems pas kitą tiekėją ar į garantinį tiekimą patekusiems vartotojams tarifas būtų sumažintas iki lygio, fiksuoto pas „Perlas Energija“.

VERT komisija dar nustatė, kad įmonė pažeidė įstatymą anksčiau nei prieš 3 savaites neinformuodama vartotojų apie nutraukiamas sutartis, netaikė pakankamų apsidraudimo priemonių, kad apsisaugotų nuo elektros kainų svyravimų biržoje ir suvaldytų finansines rizikas.

„Perlas Energija“ nustatytą sumą turės per mėnesį nuo galutinio VERT nutarimo įsigaliojimo dienos. Tarybos pirmininkas Renatas Pocius yra sakęs, kad jei įmonė to laiku nepadarys, VERT turės teisę kreiptis į teismą.

Taryba dėl komisijos pasiūlymo apsispręs ketvirtadienį.

„Perlas Energija“ direktorius Vilius Juraitis savo ruožtu naujienų agentūrai „Elta“ teigė, kad jei VERT nuspręstų įpareigoti sumokėti nurodytą sumą, bendrovė gali kreiptis į Konstitucinį Teismą.

Savo poziciją „Perlas Energija“ direktorius grindžia tuo, kad 2022 m. rudens pradžioje nepriklausomo elektros tiekėjo veiklą sustabdžiusiai bendrovei, V.Juraičio teigimu, atgaline data buvo pritaikyti dabar galiojantys griežtesni veiklos reikalavimai nepriklausomiems elektros tiekėjams, įteisinti parlamentui praėjusį gruodį priėmus atitinkamus Elektros energetikos įstatymo pakeitimus.

Juose įtvirtinta nuostata, kad VERT turi teisę pareikalauti tiekėjo į valstybės biudžetą sumokėti prievolių įvykdymo užtikrinimo sumą, jei šis nevykdo savo įsipareigojimų tiekti elektrą sutartyse su buitiniais vartotojais sudarytomis sąlygomis, vienašališkai jas nutraukia arba stabdo veiklą apskritai.

„Tikime, kad gyvename teisinėje valstybėje ir Konstitucinis Teismas tikrai atsižvelgs į tai, kad negali būti atliekami tokie dalykai, kai įstatymai pritaikomi atbuline data“, – pažymėjo V.Juraitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.