V. Janulevičius įvardijo tris blogas naujienas verslui, tačiau matyti ir prošvaisčių

Verslo tendencijos birželį atskleidė tris blogas naujienas, bet yra ir gerų, teigia Lietuvos pramoninkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius savo feisbuko paskyroje. Ekonominių vertinimų rodiklis birželį, lyginant su geguže, kaip ir tikėtasi, prastėjo.

Verslo tendencijos birželį atskleidė tris blogas naujienas, bet yra ir gerų.<br>R.Neverbicko nuotr.
Verslo tendencijos birželį atskleidė tris blogas naujienas, bet yra ir gerų.<br>R.Neverbicko nuotr.
V.Janulevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Janulevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 30, 2023, 11:43 AM

Gamintojų, vartotojų ir investuotojų pasitikėjimas Lietuvos ekonomika sumažėjo nuo –6 iki –6,7 proc., penktadienį skelbė Valstybės duomenų agentūra (VDA).

„Gera naujiena – pramonės pasitikėjimo rodiklis padidėjo: nuo –19,1 iki –17,9 proc. Tam įtakos turėjo geriau vertinama gaminamos produkcijos paklausa. Ką reikia pažymėti, kad nors pastaruoju metu nuolat kalbėjome, kad pramonė smunka, o visi kiti sektoriai atrodo palyginti neblogai, tačiau prastėja situacija visose kitose srityse.

Pavyzdžiui, statybos pasitikėjimo rodiklis sumažėjo nuo –5,2 iki –8,3, prekybos – nuo 6,1 net iki 3,1, vartotojų – nuo teigiamo 0,8 iki –2,8, paslaugų – nuo 5,8 iki 4,1 proc. Labai svarbus rodiklis – eksportas. Vis daugiau įmonių teigia, kad eksportas artimiausius 3 mėnesius mažės.

Pavyzdžiui, vasario mėnesį įmonių, teigiančių, kad eksportas mažės, buvo vos 13 proc., o šiuo metu turime jau 23 proc. ir tas rodiklis nuosekliai didėja“, – rašė V.Janulevičius.

Tačiau jis išskiria ir kitą svarbų rodiklį pramonei – turimus užsakymus.

„Gegužės mėnesį įmonės teigė, kad užsakymų turi 3,4 mėnesio į priekį, birželį jau buvo teigiama kad užsakymų turi vos 2,5 mėn. Tai tikrai žemas rodiklis, kuris rodo, jog įmonių padėtis vis dėlto nuosekliai prastėja. Kalbant apie vis dažniau minimą nedarbo grėsmę, galime rasti tą pusę geros naujienos.

Nes, viena vertus, kalbant apie įmonių ketinimus keisti darbuotojų skaičių, per artimiausius 3 mėnesius net 75 proc. įmonių teigia, kad jos to daryti neplanuoja. Kita vertus, tik 9 proc. sako, kad darbuotojų skaičius galėtų didėti, ir apie 16 proc. – o tai didžiausias skaičius nuo metų pradžios – teigia, kad darbuotojų skaičius mažės“, – teigia Lietuvos pramoninkų konfederacijos prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.