G. Nausėda: kad pasirašyčiau mokesčių reformos paketą, jis turi būti socialiai teisingas

Prezidentas Gitanas Nausėda tvirtina, kad pasirašytų mokesčių reformą tuo atveju, jeigu galutinis jos projektas būtų socialiai teisingas. Pasak jo, pažangą, kurią Lietuva padarė per 19 metų buvimo Europos Sąjungoje (ES), turi pajusti visos visuomenės grupės.

Gitanas Nausėda<br>Prezidento kanceliarijos nuotr.
Gitanas Nausėda<br>Prezidento kanceliarijos nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T. Vinicko (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T. Vinicko (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-07-03 19:55

„Tai turi būti socialiai teisinga mokesčių reforma. Tikrai aš jau nebegaliu eilinį kartą girdėti to, kad mums reikia vėl kažką padaryti, o prie socialinio teisingumo grįšime kažkada ateityje“, – pirmadienį LNK televizijai teigė G. Nausėda.

„Gyvename jau 19-ieji metai po įstojimo į Europos Sąjunga ir ne be pagrindo didžiuojamės, kad per tą laiką augome vienu iš sparčiausių tempų ES ir tikrai įspūdinga tai, ką mes padarėme. Tačiau tai turi pajusti visos visuomenės grupės. Kuomet mes kalbame, kad reikia kažką pataisyti, tai turime taisyti ne silpniausių visuomenės narių atžvilgiu“, – pažymėjo jis.

G. Nausėda tikino matąs tiek teigiamų, tiek neigiamų mokesčių reformos aspektų. Jis palankai vertina numatomą progresyvumo principą gyventojų pajamų mokesčio (GPM) sistemoje, tačiau kritikuoja pasirinktą individualių pajamų apmokestinimo modelį.

„Manau, kad progresyvumo principas gyventojų pajamų mokesčio sistemoje yra teisingas, tačiau pajamų ribos nustatymas 180 vidutinių darbo užmokesčių, kas yra 350 tūkst. eurų per metus yra toks didelis, kad galima sakyti, jog eilinį kartą truputį gudraujame ir stengiamės palengvinti mokesčių naštą tiems, kurie gyvena toli gražu neblogai, švelniai kalbant“, – sakė šalies vadovas.

„Tuo tarpu individualių pajamų apmokestinimas nuo 15 iki 20 proc. kerta kaip tik per tą sluoksnį, kuris savo sunkiu darbu uždirba ne tokias jau ir įspūdingas pajamas, o svarbiausia prisiima didelę savo veiklos riziką“, – tikino jis.

Galiausiai prezidentas tvirtino, kad Prezidentūra aktyviai dalyvaus priimant visą mokesčių reformos paketą. Jis pažymėjo, kad nors su paketo priėmimu yra labai vėluojama, tačiau tikimasi rudenį mokestinius pokyčius galutinai priimti.

„Yra tam tikrų perspaudimų, disproporcijų (mokesčių reformoje – ELTA). Mes aktyviai dalyvausime viso paketo priėmime, jau dabar matau, kad vos tik pateikus, plaukia labai daug visokiausių pasiūlymų ir kontrapasiūlymų. Tai gali apsunkinti paketo priėmimą, bet, tikiuosi, kad rudenį gebėsime prie to prieiti, nors ir labai vėluodami“, – teigė G. Nausėda.

ELTA primena, kad birželio pabaigoje Seimas po pateikimo pritarė daug diskusijų sukėlusiam mokesčių reformos paketui.

Už Finansų ministerijos pristatytą mokesčių reformos dalį balsavo 72, prieš 31, susilaikė 22 Seimo nariai. Pagrindiniu komitetu svarstysiančiu įstatymo projektus patvirtintas Biudžeto ir finansų komitetas, papildomais – Ekonomikos, Kaimo reikalų ir Socialinių reikalų ir darbo – komitetai. Pataisos į parlamento posėdžių salę grįš rudens sesijos metu.

Vyriausybės teikiamoje mokesčių reformoje numatomi keturi Finansų ministerijos inicijuojami įstatymų pakeitimai bei trys – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Juose – pokyčiai individualia veikla užsiimantiems žmonėms, lengvatų reguliavimas, Nekilnojamo turto mokesčio įstatymo pakeitimai bei minimalios nedarbo socialinio draudimo išmokos nustatymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.