Seime – įtempta I. Šimonytės ir opozicijos diskusija: nukėlė svarstymą dėl neterminuotos PVM lengvatos

Paskutiniame Seimo pavasario sesijos posėdyje parlamentas nukėlė Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ siūlymo neterminuotai taikyti lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą maitinimo įstaigoms pateikimą.

I.Šimonytė.<br>Asociatyvi T.Bauro nuotr.
I.Šimonytė.<br>Asociatyvi T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Juozapaitis

Jul 4, 2023, 3:03 PM

Šių Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisų pateikimas iki kito parlamento posėdžio atidėtas antrąkart – vadinasi, bus teikiamas rudenį.

Vis dėlto premjerė Ingrida Šimonytė replikavo, kad nukeldama projekto pateikimą opozicija neišvengs kritikos ir nepadidins galimybių pataisas priimti.

„Gaila, kad mano visą pasiruošimą su krūva statistikos kol kas nurašėte perniek. Bet, žinokite, rudenį ta statistika tiems siūlymams atrodys dar nepalankiau“, – posėdžio metu sakė I. Šimonytė.

Savo ruožtu vienas pasiūlymo autorių, „Vardan Lietuvos“ frakcijos narys Lukas Savickas pabrėžė, kad pandemijos metais pati premjerė jau yra siūliusi maitinimo sektoriaus įmonėms pritaikyti 9 proc. PVM lengvatą.

„Reikėtų būti sąžiningiems – buvome apkalinti kažkokiu nenuoseklumu – atsivertėme 2020 m. balandį premjerės teiktą įstatymo projektą, kurį kartu su mūsų buvusiu kolega (Mykolu Majausku – ELTA) teikėte. Argumentai yra daugiau nei įtikinantys. Tikėsimės, kad po vasaros atostogų nuoseklumui bus vietos“, – I. Šimonytei atsakė L. Savickas.

Tuo tarpu premjerė L. Savickui akcentavo, jog Seimui svarstant jos ir M. Majausko pasiūlymą laikinai suteikti PVM lengvatą maitinimo įmonėms, dabartinio pasiūlymo autoriai tam prieštaravo.

„Perskaitysiu tai, kokiu motyvu jūsų Vyriausybė atmetė siūlymą tuomet, kai buvo pandemija ir buvo sumažėjusi šitų veiklų apyvarta keliasdešimčia procentų: „būtų nepagrįsta išskirti vieną iš jų ir jo teikiamoms prekėms ar paslaugoms nustatyti PVM lengvatas“, – dėstė I. Šimonytė.

„Sakyčiau, kad čia jūs labiau pakeitėte nuomonę, negu aš“, – pridūrė ministrė pirmininkė.

„Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis reaguodamas į kritiką pabrėžė, jog tuometė jo vadovaujama Vyriausybė tuo metu taikė kitas „labai veiksmingas ir taiklias“ pagalbos verslui priemones, todėl I. Šimonytės ir M. Majausko siūlymui tada prieštaravo.

„Dėl to buvo tokia pozicija. Bet rudenį pasvarstysime“, – sakė S. Skvernelis.

ELTA primena, kad „Vardan Lietuvos“ pasiūlė 9 procentų PVM tarifą restoranų, kavinių ir panašių maitinimo įstaigų teikiamoms maitinimo paslaugoms taikyti neterminuotai. Šis siūlymas po pateikimo turėjo būti svarstomas praeitą ketvirtadienį vykusio parlamento posėdžio metu, bet ir tuomet buvo parašyta klausimui pertraukos iki kito posėdžio.

Siūlymo rengėjai pažymi, kad tokiu būdu siekiama mažinti šešėlį, didinti PVM mokėtojų skaičių, kurti naujas darbo vietas, skatinti vartojimą ir turizmo atsigavimą, išsaugoti maitinimo sektoriaus patrauklumą ir užtikrinti darbo užmokesčio augimą. Tarp įstatymo projektą rengusių parlamentarų, be demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narių taip pat yra ir „darbietis“ Vytautas Gapšys.

Šiuo metu PVM lengvata maitinimo įstaigoms numatoma iki 2023 metų pabaigos.

Praeitų metų pabaigoje Seimas priėmė sprendimus, kuriais buvo numatyta neribotam laikui taikyti PVM lengvatą apgyvendinimo paslaugų įmonėms, meno ir kultūros įstaigų lankymui, spausdintoms ir elektroninėms knygoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.