P. Saudargas neabejoja – dėl mokesčių reformos bus susitarta

Praėjusią savaitę Seimui pritarus mokesčių reformos paketui, vicepirmininkas Paulius Saudargas mano, kad parlamentui pavyks susitarti ir priimti šią reformą. Anot jo, nors dar negalima spėti dėl galutinės reformos apimties, svarbu, kad visuose aspektuose išliktų progresyvumo ir socialinio teisingumo elementas.

 P.Saudargas.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
 P.Saudargas.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Eurai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Eurai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 5, 2023, 10:00 AM

„Reikia kalbėti apie mokesčių reformą, kuri pateikta ir yra pakankamai normaliai subalsuota. Iš esmės turėsime rimtą diskusiją, nes įstatymas yra Seime ir visi supranta, koks tai rimtumas. Kad koalicija braškėdama, bet juda į priekį.

Politika visgi yra kompromisų menas ir džiaugiuosi, kad ir dabar reforma buvo atnešta vienokia, bet po diskusijų ir po pasiūlymų buvo padarytos korekcijos, kurios Seimo daugumai tiko. Nenoriu spekuliuoti, kas čia bus suderėta ar atsitraukta, nes tai dar yra ilgas kelias. Bet akivaizdu, kad bus susitarta dėl vienos ar kitos apimties reformos“, – „Žinių radijui“ teigė P.Saudargas.

„Mokesčių reformos yra du motyvatoriai, tai per mokestinę sistemą didesnis socialinis teisingumas. Kitas dalykas yra RFF (Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonė – red. past.) lėšos, kurios irgi yra sukabintos, ir Europos Komisijos aiškios rekomendacijos, ir namų darbai. Negalime visiškai per pirštus žiūrėti“, – pridūrė jis.

Seimo vicepirmininkas taip pat paminėjo, kad vienu iš aštriausių reformos klausimų turbūt išliks individualios veiklos apmokestinimas. Anot jo, diskutuojant apie reformą reikės nuspręsti, nuo kokio dydžio pajamų bus taikomi papildomi mokesčiai, ar šie turės ribas ar lubas.

„Vienas iš karščiausių taškų – pagal individualią veiklą veikiančių mokestis. Siūlymas iki 20 proc. didinti (Gyventojų pajamų mokestį – ELTA past.), ne visiems patinka, bet dėl minimumo, nuo kurio didės mokestis, taip pat kalbama. Bet mokesčiai absoliučiai daugumai dirbančiųjų pagal individualią veiklą nepadidės.

Žinoma, stambus ir daug uždirbantis verslas mato savo interesą pakovoti ir pasiderėti, tai visiškai natūralu, nes niekas nenori didesnių mokesčių. Bet jeigu norime socialiai teisingesnių mokesčių, kažką koreguoti reikia. Progresyvumo klausimas numatytas, bet klausimas, kokie koeficientai, kokios ribos, kokios lubos ir kol šie nėra priimti, aš nenoriu spekuliuoti“, – aiškino jis.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad birželio pabaigoje Seimas po pateikimo pritarė daug diskusijų sukėlusiam mokesčių reformos paketui.

Už Finansų ministerijos pristatytą mokesčių reformos dalį balsavo 72, prieš 31, susilaikė 22 Seimo nariai. Pagrindiniu komitetu svarstysiančiu įstatymo projektus patvirtintas Biudžeto ir finansų komitetas, papildomais – Ekonomikos, Kaimo reikalų ir Socialinių reikalų ir darbo – komitetai. Pataisos į parlamento posėdžių salę grįš rudens sesijos metu.

Vyriausybės teikiamoje mokesčių reformoje numatomi keturi Finansų ministerijos inicijuojami įstatymų pakeitimai bei trys – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Juose – pokyčiai individualia veikla užsiimantiems žmonėms, lengvatų reguliavimas, Nekilnojamo turto mokesčio įstatymo pakeitimai bei minimalios nedarbo socialinio draudimo išmokos nustatymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.