A. Armonaitė gavo duomenų, jog dalis prekių per Lietuvą keliauja į Rusiją: reikia europinio sprendimo

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė tvirtina, kad sienos su Baltarusija uždarymas yra įmanomas tik tokiu atveju, jeigu tai būtų europinis sprendimas. Pasak jos, tai nėra tik Lietuvos siena, tad sprendimo vienašališkai priimti nebūtų galima.

A.Armonaitė.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
A.Armonaitė.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Jul 6, 2023, 2:09 PM

„Visų pirma, tai nėra tik Lietuvos siena. Tai yra Europos Sąjungos, Šengeno siena. Jeigu tokie sprendimai apie sienų uždarymą yra priimami, tai yra Šengeno ir europiniai sprendimai“, – „Žinių radijui“ teigė A. Armonaitė.

„Mes padarėme tai, ką galėjome, žvelgiant iš Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pozicijos. Kadangi pradėjo aiškėti šešėlinės prekybos duomenys, kuri kaip ir yra legali, iš Vakarų Europos į Centrinės Azijos šalis, bet gavome duomenų labai įtikinamų, jog dalis prekių, kurios pravažiuoja per Lietuvą į Vidurio Azijos valstybes, nepasiekia jų, o išbyra Rusijoje“, – aiškino ji.

Laisvės partijos pirmininkė akcentavo, kad Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pasiūlytas draudimas dvejopos paskirties prekėms yra vienas iš būdų spręsti problemas dėl dvejopos paskirties prekių gabenimo.

„Per Muitų sąjungą, kuri egzistuoja tarp NVS (Nepriklausomų valstybių sandraugos – ELTA) valstybių, Rusijos, Vidurio Azijos valstybių, prekės toliau sugrįžta į Rusiją ir gali būti panaudojamos karo lauke, nes tai yra dvejopos ir galimai dvejopos paskirties prekės. Tai reiškia, kad kažkokį komponentą gamintojas įdeda į skalbimo mašiną, bet tą patį daiktą galima pritaikyti kažkur ginkluotėje“, – aiškino politikė.

„Mes nenorime, kad mūsų teritorija būtų naudojama tokiems dalykams, dėl to Vyriausybė pritarė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos atneštam sprendimui. Mes bent metams laiko ribojame kai kurių prekių, kurias indikavo ekspertai, kad gali būti naudojamos kare, vežimą. Geriausia būtų europinis sprendimas“, – pabrėžė ji.

Galiausiai A. Armonaitė tikino, kad dėl sienos su Baltarusija Lietuvai reikia išlikti budriai, tačiau dar kartą patvirtino, jog sprendimas dėl sienos uždarymo galėtų būti tik europinis.

„Dėl sienos reikia išlikti budriems. Situacija yra rimta ir nebūkime naivūs, jeigu „Wagner“ kursis Baltarusijoje, tai nėra saugi visiškai situacija, bet tai yra ES siena ir sprendimas turės būti europinis“, – sakė ministrė.

„Dėl sienos yra ne Lietuvos vienos sprendimas, bet yra visokių kitokių priemonių, kaip mūsų pasiūlytas instrumentas dėl dvejopo naudojimo prekių tranzito. Apribokime ir žiūrėkime, kokie kiti sprendimai, nes situacija visą laiką keičiasi“, – teigė ji.

ELTA primena, kad birželio pabaigoje Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) sustiprino iš Baltarusijos ir Rusijos (Kaliningrado srities) atvykstančių asmenų patikrą. Nuo šiol pasienio pareigūnai atidžiau tikrins ir per Lietuvos teritoriją tranzitu keliaujančių asmenų turimus dokumentus ir vizas.

Taip pat, Vyriausybė yra pritarusi Ekonomikos ir inovacijų ministerijos (EIMIN) pasiūlymui į Nacionalinį kontroliuojamų dvejopo naudojimo prekių sąrašą papildomai įtraukti daugiau nei penkiasdešimties pozicijų ir subpozicijų dvejopo naudojimo prekių, kurios per Lietuvos teritoriją yra eksportuojamos pro Baltarusiją ir Rusiją daugiausiai į Vidurio Azijos šalis ir gali būti naudojamos vykdant karo veiksmus Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.