Tik mažuma turinčiųjų negalią dirba: dalis kolektyvo nenorėtų tokio kolegos

Šiuo metu Lietuvoje yra daugiau nei 147 tūkst. darbingo amžiaus negalią turinčių asmenų, iš kurių dirba vos 29 proc. Dirbančių neįgaliųjų asociacijos užsakymu birželio mėnesį atliktos apklausos duomenimis, 59 proc. apklaustųjų nėra svarbu, kas atlieka darbą – žmogus su negalia ar be jos. Visgi 7 proc. apklaustųjų nenorėtų dirbti kartu su negalią turinčiais žmonėmis.

Šiuo metu Lietuvoje yra daugiau nei 147 tūkst. darbingo amžiaus negalią turinčių asmenų, iš kurių dirba vos 29 proc.<br>123rf.com nuotr.
Šiuo metu Lietuvoje yra daugiau nei 147 tūkst. darbingo amžiaus negalią turinčių asmenų, iš kurių dirba vos 29 proc.<br>123rf.com nuotr.
J.Jakštienė.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
J.Jakštienė.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Irtautė Gutauskaitė

Jul 18, 2023, 1:31 PM

„Labai džiugina apklaustųjų požiūris į kolegų su negalia turėjimą – net 59 proc. atsakė, jog jiems jokio skirtumo, kas atlieka darbą – ar žmogus su negalia, ar sveikasis“, – antradienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje (SADM) organizuotoje spaudos konferencijoje teigė Dirbančiųjų neįgaliųjų asociacijos vadovė Simona Kunigonytė.

„Džiugina ir tai, jog 17 proc. apklaustųjų atsakė, kad savo aplinkoje turi žmonių su negalia ir 7 proc. dirba kartu su žmonėmis, turinčiais negalią. Tai viso 24 proc. atsakiusiųjų dirba, bendrauja ir jokių kliūčių nemato“, – pridūrė asociacijos vadovė.

Tačiau, anot jos, 7 proc. apklaustųjų vis dar nenorėtų savo aplinkoje turėti žmonių su negalia. S. Kunigonytė pabrėžė, jog institucijoms ir visuomenei reikia suremti pečius ir pakeisti tokią nuomonę.

„Vienas skaičius labai liūdina – 7 proc. sako, kad jiems nesinorėtų turėti savo aplinkoje žmonių su negalia. Čia turime suremti pečius, dirbti ir keisti stereotipus, nuomones, jog nebeliktų tų 7 proc. ir visi mes galėtume dirbti“, – akcentavo ji.

„Žmonės su negalia nori dirbti su visais, dirbti kartu. Jie yra lygūs su visais – nei aukščiau, nei žemiau. Jie nori ryte keltis, eiti į darbą ir žinoti savo tikslą“, – pridūrė S. Kunigonytė.

Praėjusių metų statistika: 76 proc. sutiktų dirbti su kolega, turinčiu negalią

SADM praėjusiais metais atliktas visuomenės nuostatų tyrimas rodo, kad 76 proc. apklaustųjų sutiktų dirbti su kolega, turinčiu negalią, ir, jei reikėtų, galėtų jam padėti. Viceministrės Justinos Jakštienės teigimu, kiti apklausos skaičiai įrodo, jog tiek darbdaviams, tiek darbuotojams yra svarbi žmogaus kompetencija, o ne diagnozė.

„Mes, kaip SADM, esame ir anksčiau atlikę visuomenės nuostatų tyrimus, kurie taip pat buvo džiuginantys. 76 proc. respondentų sutiktų dirbti su kolega, turinčiu negalią ir, jeigu reikėtų, jam padėtų, patartų, kuruotų ir bendrautų bei bendradarbiautų“, – pristatė duomenis J. Jakštienė.

„Matėme, kad 72 proc. apklaustųjų sutinka, jog asmenys su negalia yra produktyvūs darbuotojai, net 90 proc. apklaustųjų sutinka, kad asmenys su negalia yra lojalūs darbuotojai, vertina savo darbo vietą, saugo ir deda pastangas“, – pridūrė viceministrė.

Anot jos, svarbu darbo kolektyvuose neieškoti negalios ir vertinti darbuotojus pagal jų kompetencijas.

„Tyrimas puikiai atskleidžia, kad darbdaviams ir kolegoms svarbu kompetencija, svarbu, kad žmogus galėtų dirbti taip pat gerai darbą, o negalia nebėra sureikšminta“, – sakė J. Jakštienė.

„Svarbu, kad darbo kolektyvuose mes neieškotume tos negalios, o vertintume darbuotojus pagal jo kompetencijas“, – pabrėžė viceministrė, pridurdama, kad metu gale ir kitų pradžioje tikimasi darbo rinkoje sulaukti daugiau žmonių su negalia.

„Tikimės, kad šių metų gale ir kitų metų pradžioje matysime reikšmingą išaugimą asmenų su negalia darbo rinkoje“, – teigė J. Jakštienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.