Įžvelgia Rusijos bandymą padidinti savo grūdų kainas: „Kremliuje sėdi verteivos ir kovoja dėl kiekvieno cento“

Rusija pasitraukė iš Juodosios jūros grūdų iniciatyvos, kad išprovokuotų grūdų kainų kilimą ir parduotų kuo daugiau savo grūdų didelėmis kainomis, maišydama juos su vogtais ukrainietiškais grūdais.

Pirmadienį Rusija paskelbė, kad traukiasi iš Juodosios jūros grūdų susitarimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirmadienį Rusija paskelbė, kad traukiasi iš Juodosios jūros grūdų susitarimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirmadienį Rusija paskelbė, kad traukiasi iš Juodosios jūros grūdų susitarimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirmadienį Rusija paskelbė, kad traukiasi iš Juodosios jūros grūdų susitarimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 19, 2023, 3:40 PM

Pasak „Ukrinform“ nuosavo korespondento Niujorke, taip kalbėjo Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba, atsakydamas į žurnalistų klausimus JT būstinėje.

„Rusai nori iš to užsidirbti pinigų, kad galėtų finansuoti savo karinę mašiną ir dar kažką įsidėti į kišenę savo jachtai. Tai šimtaprocentinė tiesa, nes matome, kad kol jie blokuoja Juodosios jūros koridorių, rusiški laivai su grūdai visu pajėgumu plaukia iš Rusijos per Juodąją jūrą į kitas rinkas“, – pabrėžė jis.

Jo žodžiais tariant, Rusija visada derasi dėl dviejų dalykų – pinigų ir teritorijų: „Kremliuje sėdi verteivos ir kovoja dėl kiekvieno cento“.

Ukraina žino apie Rusijos bandymus pasiekti alternatyvius susitarimus dėl humanitarinio grūdų tiekimo, kad parodytų, jog galima apsieiti be Ukrainos, paaiškino jis.

„Mes žinome šios iniciatyvos turinį, žinome, kokioms šalims ji buvo pasiūlyta“, – sakė D. Kuleba, pažymėdamas, kad jei ji bus įgyvendinta, tai reikš, kad jos dalyvauja Rusijos apgaulingoje schemoje. Darome viską, kad taip neatsitiktų, sakė jis.

Pasak D. Kulebos, jei yra politinė valia užtikrinti Ukrainos grūdų tiekimą į pasaulio rinkas, turi būti rastas ir būdas tai padaryti. Jei Rusija atsisakys laikytis susitarimo, Ukraina, Turkija ir JT arba bet kuri kita šalis ar šalių grupė „galėtų pateikti savo iniciatyvą (tęsti esamą arba sukurti naują tiekimo modelį)“, sakė jis.

Jis teigė, kad saugumo klausimas, siekiant užkirsti kelią Rusijai pulti grūdus gabenančius laivus, svarstomas įvairiose sostinėse ir JT būstinėje. „Tai sudėtinga situacija. Turime kažkur rizikuoti. Tačiau turime parodyti, kad galime toliau gyventi be Rusijos“, – pridūrė jis.

Rusijos elgesį jis apibūdino kaip paprasčiausią šantažą. Maskva užblokavo Ukrainos uostus, sukėlė pasauliui pasaulinės maisto krizės pavojų, ir jei jai „pavyks išsisukti nuo kai kurių savo nusikaltimų“, ji bus pasirengusi „panaikinti kai kuriuos apribojimus“.

Kartu D. Kuleba perspėjo nevykdyti Rusijos reikalavimų. „Maskva pratęs iniciatyvą vienam mėnesiui, o kitą mėnesį pateiks naują reikalavimų sąrašą. Tai vadinama šantažu, o šantažas negali būti toleruojamas“, – pabrėžė ministras.

D. Kuleba su darbo vizitu lankosi Niujorke, kur planuoja dalyvauti JT Saugumo Tarybos posėdyje ir atviruose JT Generalinės Asamblėjos debatuose dėl padėties Ukrainoje.

Pirmadienį Rusija paskelbė, kad traukiasi iš Juodosios jūros grūdų susitarimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.