V. Čmilytė-Nielsen palūkanų už pirmąjį būstą kompensavimo klausimu skeptiška: ne visos iniciatyvos realybėje pasiteisina

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen skeptiškai vertina Lenkijoje įsigaliojusį įstatymą, kuriame numatoma kompensuoti palūkanas už pirmąjį būstą jauniems žmonėms. Pasak jos, kaimyninėje šalyje yra nemažai iniciatyvų nukreiptų į demografijos gerinimą, bet jų efektas yra ribotas.

V.Čmilytė-Nielsen skeptiškai vertina Lenkijoje įsigaliojusį įstatymą, kuriame numatoma kompensuoti palūkanas už pirmąjį būstą jauniems žmonėms.<br>P.Lileikio nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen skeptiškai vertina Lenkijoje įsigaliojusį įstatymą, kuriame numatoma kompensuoti palūkanas už pirmąjį būstą jauniems žmonėms.<br>P.Lileikio nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ignas Dobrovolskas

2023-07-19 09:36

„Tokia idėja buvo nuskambėjusi Seime. Lenkijoje yra nemažai iniciatyvų, kurios nukreiptos plačiąja prasme į demografijos gerinimą, į palaikymą šeimoms ar gimstamumo skatinimą, bet, kaip matome, jų efektas yra gana ribotas. Matyt, ne visos iniciatyvos realybėje pasiteisina“, – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Ji tvirtino, kad tokių iniciatyvų gali būti ir Lietuvoje, o pasiūlymams pasiekus parlamento posėdžių salę, jie būtų svarstomi.

Lenkijoje liepos mėnesį įsigaliojo Vyriausybės siūlytas įstatymų paketas, kuriame numatoma iki 45 metų kompensuoti palūkanas pirmajam būstui įsigyti. Taip pat šiai žmonių grupei palūkanų normos fiksuojamos ties 2 proc. 10 metų laikotarpiui, likusią dalį padengiant valstybei.

Tuo tarpu Lietuvoje Seimo opozicinės frakcijos nesurinko reikiamų 50 tūkst. gyventojų parašų siūlomam Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo projektui, kuriuo gyventojai, mokantys išaugusias palūkanas už būsto paskolas, galėtų atgauti dalį pinigų.

Tačiau parlamento Darbo partijos frakcijos atstovas ir vienas iš pagrindinių idėjos iniciatorių Vytautas Gapšys Eltai yra tvirtinęs, kad nesėkmė renkant gyventojų parašus paties projekto nenumarina ir rudens sesijos metu įstatymas gali būti teikiamas Seime. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.