JAV centrinis bankas vėl padidino palūkanas

Siekdamas suvaldyti aukštą infliaciją, JAV Federalinis rezervų bankas (FED) trečiadienį padidino palūkanų normas dar 0,25 proc.

Siekdamas suvaldyti aukštą infliaciją, JAV Federalinis rezervų bankas padidino palūkanų normas dar 0,25 proc.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Siekdamas suvaldyti aukštą infliaciją, JAV Federalinis rezervų bankas padidino palūkanų normas dar 0,25 proc.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

Jul 27, 2023, 8:09 AM

Dabar palūkanos yra didžiausios nuo 2001 m. Institucija leido suprasti, kad vėliau šiemet normos gali būti pakeltos dar kartą.

„Politikos priemonės nebuvo pakankamai griežtos pakankamai ilgą laikotarpį, kad būtų pasiekti visi norimi rezultatai, – paskelbus apie naujausią sprendimą dėl palūkanų žurnalistams pareiškė FED vadovas Jerome'as Powellas. – Tad ketiname išlaikyti politikos griežtumą, kol būsime įsitikinę, kad infliacija tvariai artėja prie mūsų 2 proc. tikslo, ir esame pasirengę tolesniam griežtinimui, jei tai bus reikalinga.“

Centrinis bankas išplatintame pranešime nurodė, kad „toliau vertins papildomą informaciją ir jos reikšmę pinigų politikai“.

FED birželį buvo laikinai sustabdęs savo palūkanų normų didinimo kampaniją.

Po naujausio banko sprendimo palūkanos buvo kilstelėtos iki 5,25–5,5 proc. intervalo. Tai atitiko analitikų lūkesčius. Nuo banko inicijuotos palūkanų normų didinimo kampanijos pradžios 2022 m. kovą institucija jau yra pakėlusi normas 11 kartų.

Nors po birželio sprendimo dėl palūkanų infliacija tęsė mažėjimą, jos vertė vis vien viršija nustatytą tikslą.

Pastaruoju metu stebimos gerėjančios ekonominės perspektyvos didina tikimybę, kad JAV pavyks įgyvendinti vadinamąjį „švelnų nusileidimą“ – pagal tokį scenarijų infliacija sėkmingai sumažinama vykdant palūkanų normų didinimą ir tuo pat metu išvengiama recesijos bei nedarbo šuolio. Trečiadienį FED vadovas nurodė, kad „švelnus nusileidimas“ vis dar yra įmanomas.

Kitas FED posėdis vyks rugsėjį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.