Nuspręsta: Panevėžyje dienos šviesą išvys naujas kolumbariumas – atskleidė, kada pradės statybas

​Panevėžio savivaldybė rengiasi sklype už laidojimo namų „Grauduva“, šalia Kristaus Karaliaus katedros kapinių, statyti naują kolumbariumą. Panevėžio miesto savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas Dalius Vadluga naujienų portalui jp.lt teigė, kad naujo kolumbariumo projektavimo darbai – jau baigiami.

Panevėžio miesto savivaldybės specialistai baigia rengti projektą ir planuojama pirkti darbus kolumbariumui statyti.<br>Ž.Večiorkutės, R.Ančerevičiaus / jp.lt nuotr.
Panevėžio miesto savivaldybės specialistai baigia rengti projektą ir planuojama pirkti darbus kolumbariumui statyti.<br>Ž.Večiorkutės, R.Ančerevičiaus / jp.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Raimonda Mikučionytė, anyksta.lt, Robertas Aleksiejūnas,

Aug 1, 2023, 2:10 PM

„Panevėžio miesto savivaldybės specialistai baigia rengti projektą ir planuojama pirkti darbus kolumbariumui statyti. Norime baigti parengti projektą, tuomet žinosime, kiek lėšų reikia kolumbariumui statyti. Darbus pirkti gali ne tik savivaldybė, bet ir įstaigai pavaldi įmonė. Kada prasidės statybų darbai, nėra tiksliai žinoma. Statyboms pirmiausia reikia turėti lėšų. Pirkimai gali būti pradėti šiais metais, bet statybos, greičiausiai, prasidės kitais metais. Kolumbariume projektuojama iki 2 600 nišų“, – paaiškino Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas.

Pirmieji kolumbariumai

Panevėžio miesto Šilaičių kapinėse pirmasis kolumbariumas buvo įrengtas dar 2014 metais. Jame įrengtos 424 nišos, o antrasis kolumbariumas, su 511 vietų, tose pačiose kapinėse atsirado 2020 metais. Abiejų kolumbariumų statybos kainavo 860 tūkst. eurų.

Tuščių kolumbariumo nišų šią dieną likę vos 192. Beje, Panevėžio miesto savivaldybė atrado būdą, kaip panevėžiečiai galėtų palaidoti mirusiųjų artimųjų urnas – Pašilių civilinėse kapinėse suformuotos nedidelės kapavietės urnoms laidoti.

Už kolumbariumą mokėti nereikia

Panevėžio miesto savivaldybės atstovas teigė, kad nors ir Šilaičių kapinėse esančiame kolumbariume laisvų nišų skaičius mažėja, tačiau už jas mokėti nereikia.

„Nors ir kolumbariume nišų nedaug likę, už jas mokėti nereikia. Beje, nauja kolumbariumo zona yra numatyta Pašilių kapinių statybos trečiame etape. Na, o Šilaičiuose šią dieną daugiau kolumbariumų statyti neplanuojama. Tačiau esame paruošę žemės sklypus urnoms laidoti. Tų kapaviečių plotai mažesni“, – sakė Panevėžio miesto savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas D. Vadluga.

Parengti urnoms laidoti sklypai

Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausioji specialistė Simona Zavackienė paaiškino, kad urnoms laidoti sklypai atmatuoti Pašilių civilinėse kapinėse.

„Kapaviečių matmenys – 1,10 x 1,20 m. Pradžioje nužymėjome šešias eiles ir jau vienoje kapavietėje urna palaidota. Kvadratinio metro dydžio kapavietėje palaidoti galima ne vieną urną. Svarbiausia, kad būtų išlaikytas urnos laidojimo gylis. Kadangi Šilaičių kapinėse kolumbariume neužimtų nišų liko mažai, teko ieškoti kitų būdų, kad žmonės turėtų, kur laidoti urnas. Tai ne Panevėžio savivaldybės sugalvotas būdas, Vyriausybė patvirtino tvarką, o mes ja pasinaudojome“, – sakė S. Zavackienė ir teigė, kad panevėžiečiai jau gali prašyti kapavietės mirusiųjų artimųjų urnoms laidoti.

Anykščiuose planuojama įrengti kolumbariumą

Liepos 24 dieną, pirmadienį, Anykščių rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Daiva Gasiūnienė savivaldybės vadovams pristatė kolumbariumo įrengimo Anykščiuose projektą.

„Anykštai“ savivaldybės vyr. architektė D.Gasiūnienė sakė, kad kolumbariumą planuojama įrengti senųjų Anykščių miesto kapinių teritorijoje.

„Prieš kapines turime pakankamai platų ruožą iš dviejų pusių, kuris želdinamas, kad kapinėms suteiktų jaukumo. Toje priekinėje dalyje, kur yra žvyras, siūlau daryti kolumbariumą“, – sakė D.Gasiūnienė.

Pasak D.Gasiūnienės, kolumbariumas nebūtų ilga besitęsianti siena su vietomis urnoms.

„Kolumbariumas būtų „atskirais gabalėliais“, jis galėtų atsirasti ir tarp medžių“, – sakė D.Gasiūnienė.

Planuojama, kad kolumbariumu anykštėnai galėtų naudotis nemokamai.

Ketvirtadienį kolumbariumo projektą Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja D.Gasiūnienė plačiau pristatys Anykščių rajono tarybos posėdyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.