Italija įvedė bankų perteklinio pelno mokestį

Siekdama sušvelninti didelės infliacijos ir palūkanų normų kilimo poveikį piliečiams, Italijos vyriausybė įvedė 40 proc. mokestį bankams, kuriuo siekiama sumažinti perteklinį pelną.

Italija.<br>EPA-ELTA nuotr.
Italija.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-08 12:34

Roma tikisi taip surinkti „kelis milijardus“ eurų, kad palengvintų visuomenei tenkančią naštą, pirmadienio, rugpjūčio 7-osios, vakarą po vyriausybės posėdžio sakė Italijos ministro pirmininko pavaduotojas ir partijos „Lega“ lyderis Matteo Salvini.

Priemonė galioja tik šiais metais.

Italijos bankai šiuo metu gauna didelius pelnus dėl didelių paskolų palūkanų normų. M.Salvini sakė, kad naująja priemone siekiama padėti šeimoms ir įmonėms, kurioms sunku išsilaikyti.

Iš naujojo mokesčio planuojama gauti daugiau nei 2 mlrd. eurų pajamų, kurios bus naudojamos, pavyzdžiui, hipotekos paskolas imantiems žmonėms remti ir kitiems mokėjimams mažinti.

„Tiesiog pažvelkime į bankų pelnus pirmąjį 2023 metų pusmetį, kad suprastume, jog kalbame ne apie kelis milijonus, bet galbūt apie kelis milijardus“, – sakė M.Salvini.

Ministrės pirmininkės Giorgios Meloni dešiniojo sparno vyriausybė pirmadienio vakarą patvirtino visą rinkinį ekonominių priemonių. Tačiau bankų perteklinio pelno mokestis daugeliui apžvalgininkų buvo staigmena, nes jis nebuvo įtrauktas į ministrų kabineto darbotvarkę.

Italijos bankų akcijos antradienio rytą smuko po žinios apie naująjį mokestį. Bankų – nuo „Intesa Sanpaolo“ iki „Unicredit“ ir „Monte dei Paschi di Siena“ – akcijų vertė Milano vertybinių popierių biržoje nukrito 6–8 procentais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.