Baiminamasi to, kas gali nutikti rinkai: dujų bendrovės jau ruošiasi darbuotojų streikams

Viena didžiausių Australijos dujų gamintojų ketvirtadienį iš paskutinių jėgų bandys sustabdyti gresiantį darbuotojų streiką, kuris jau sutrikdė pasaulio energetikos rinkas.

Viena didžiausių Australijos dujų gamintojų bandys sustabdyti gresiantį darbuotojų streiką.<br>Asociatyvi V.Balkūno nuotr.
Viena didžiausių Australijos dujų gamintojų bandys sustabdyti gresiantį darbuotojų streiką.<br>Asociatyvi V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Živilė Aleškaitienė

Aug 10, 2023, 11:11 AM

Gamtinių dujų kainos visoje Europoje trečiadienį šoktelėjo po to, kai darbuotojai nubalsavo už streiką dėl darbo sąlygų „Woodside“ platformose Vakarų Australijoje, kur kiekvieną mėnesį išgaunama daugiau kaip 10 proc. pasaulio suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) eksporto.

Nors Europa jau sukaupė didžiąją dalį dujų atsargų, kurių kaupimą buvo sutrikdęs karas Ukrainoje, baiminamasi, kad dujų trūkumas ir didelė paklausa Azijoje gali greitai sumažinti jų pasiūlą.

Bendrovė „Woodside“ teigė tikinti, kad streiko pavyks išvengti, tačiau yra parengusi nenumatytų atvejų planus, kaip užtikrinti dujų tiekimą, jei šis sutriktų. „Tikimės, kad šių planų aktyvuoti neprireiks“, – sakoma bendrovės pranešime.

Ketvirtadienį „Woodside“ grįš prie derybų stalo ir mėgins sustabdyti streiką, kuris gali prasidėti jau kitą savaitę.

Energetikos milžinei „Chevron“ priklausančių gamtinių dujų platformų Vakarų Australijoje darbuotojai taip pat pranešė šalies pramonės priežiūros institucijai, kad svarsto galimybę streikuoti.

Australijos darbuotojų sąjunga, atstovaujanti „Woodside“ ir „Chevron“ darbuotojams, teigė, kad kyla pavojus „šimtams milijonų dolerių“ pajamų už eksportuojamas dujas.

„Visi suinteresuoti grįžti prie to, ką mūsų nariai moka geriausiai – eksportuoti kokybiškas Australijos dujas pasauliui“, – pareiškė atstovas spaudai Bradas Gandy.

Jei derybos nutrūks, prieš nutraukdama darbą profsąjunga turės perspėti Australijos pramonės priežiūros instituciją prieš septynias dienas.

Profsąjunga grasina streiku siekdama sudaryti geresnes sąlygas darbuotojams, dirbantiems pavojingomis sąlygomis atviroje jūroje esančiose platformose.

Praėjusiais metais australai, dirbantys bendrovės „Shell“ dujų laive „Prelude“, streikavo 76 dienas, dėl to buvo prarasta 650 mln. JAV dolerių pajamų.

Streiko grėsmė išgąsdino Europos gamtinių dujų rinkas, o vienas iš pagrindinių kainų indeksų trečiadienį pakilo daugiau kaip 30 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.