Stebisi valdžios būdais atkalbėti lietuvius vykti apsipirkti į Baltarusiją: neliktų ekonominio motyvo – nevažiuotų

Nepaisydami įspėjimų, lietuviai toliau plūsta į Baltarusiją, kur perka pigesnį kurą, alkoholį, cigaretes ir vaistus. Per pusmetį Baltarusijoje lankėsi apie 230 tūkst. lietuvių. „Pricer.lt“ Maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas pasipiktino, kad tautiečių valdžia niekaip sulaikyti nebando – prie sienos kaba tik stendai, perspėjantys apie pavojų. Jis įsitikinęs: jei neliktų ekonominio motyvo, lietuviai Baltarusijoje tikrai taip dažnai nesilankytų.

Nepaisydami įspėjimų, lietuviai toliau plūsta į Baltarusiją.<br>Ž.Gedvilos / ELTA ir skaitytojos nuotr.
Nepaisydami įspėjimų, lietuviai toliau plūsta į Baltarusiją.<br>Ž.Gedvilos / ELTA ir skaitytojos nuotr.
Nepaisydami įspėjimų, lietuviai toliau plūsta į Baltarusiją.<br>Ž.Gedvilos / ELTA nuotr.
Nepaisydami įspėjimų, lietuviai toliau plūsta į Baltarusiją.<br>Ž.Gedvilos / ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-08-10 10:06

„Šalis agresyvi, nenuspėjama, pavojinga, bet kovos, tiksliau, net ne kovos, o susirūpinimo demonstravimo metodai stabiliai tie patys – rašinėjimai ant lentelių. Taip, iškilmingai atidengti stendai, perspėjantys apie pavojų – lietuvių ir viena užsienio kalba. Beje ar tikslinės auditorijos kalbos neužmiršot? Ai, teisingai, gi viskas pas mus dėl varnelės. O padaryt užrašiuką yra pats geriausias būdas. Ir niekas nepasakys, kad nieko nepadaryta – iš karto galima besti pirštu į užrašą – va, mūsų susirūpinimo rezultatas!“ – ironiškai feisbuke ketvirtadienio rytą rašė P.Čepkauskas.

Jis priminė, kad važiavimo į Baltarusiją motyvai, be artimųjų lankymo, yra pigesnės cigaretės, alkoholis, vaistai, kai kurios maisto prekės, vaikų maistas, rūbai, kosmetika ir degalai.

„Čia yra kaininis elementas. Lentelės su užrašais yra lengviau, negu subalansuoti akcizai rūkalams, alkoholiui, dėl ko, beje, Lietuvos gyventojai siaubia ir Latvijos bei Lenkijos parduotuves, lengviau nei konkurencijos užtikrinimas vaistinių, o tiksliau vaistų rinkoje – čia mes sugebame tik mažinti vaistų prieinamumą, ypač mažesniuose miesteliuose. Lengviau nei užtikrinti aukštesnę konkurenciją tarp maistą pardavinėjančių subjektų“, – skelbė P.Čepkauskas.

Jis pridūrė, kad valdžia neturi ir valios visiškai uždrausti akcizinių, vaistinių prekių judėjimo.

„Gi mes tokie demokratiški. Tuo pačiu, gyvulinės kilmės produktų pervežimas per sieną draudžiamas. Jeigu neliktų ekonominio motyvo, neliktų ir bereikalingo judėjimo per sieną – tik humanitarinis“, – pabrėžė „Pricer.lt“ Maisto krypties vadovas.

Pagal Lenkijos pasieniečių statistiką, per pusmetį Baltarusijos sausumos sieną kerta apie 80 tūkst. Lenkijos piliečių.

„Matyti, kad Lenkijos gyventojai neturi jokio suinteresuotumo vykti į bulvių rojų, nes iš daugiau kaip dešimt kartų didesnės šalies išvyksta beveik tris kartus mažiau žmonių. Ir virš 2,5 mln. keliautojų iš Lietuvos kirto Lenkijos sausumos sieną – taigi motyvas lankyti Lenkiją daugiau kaip dešimt kartų didesnis nei vykti į Baltarusiją“, – komentavo P.Čepkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.