„Carlsberg“ direktorius vis dar šokiruotas po V. Putino veiksmų: išvykti iš Rusijos bus dar skausmingiau

Danijos alaus daryklos „Carlsberg“ direktorius liko sukrėstas praėjusį mėnesį Rusijai perėmus įmonės kontrolę. Jis vadina tai užgrobimu ir tikina nežinantis, ko tikėtis ateityje.

Liepą Rusija perėmė Danijos alaus daryklai „Carlsberg“ priklausančių akcijų ir 8,4 tūkst. darbuotojų kontrolę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Liepą Rusija perėmė Danijos alaus daryklai „Carlsberg“ priklausančių akcijų ir 8,4 tūkst. darbuotojų kontrolę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2023, 5:00 PM

Liepą Rusija perėmė Danijos alaus daryklai „Carlsberg“ priklausančių akcijų ir 8,4 tūkst. darbuotojų kontrolę, netrukus po to, kai „Carlsberg“ sutiko parduoti vieną padalinį neskelbtam pirkėjui, rašo „Reuters“.

„Nuo pat pradžių, kai praėjusių metų kovą paskelbėme apie ketinimą išvykti iš Rusijos, žinojome, kad Rusijoje buvo didžiulis susidomėjimas mūsų verslu. Tačiau vis tiek tai yra precedento neturintis įvykis“, – sakė „Carlsberg“ generalinis direktorius Cees'tas Hartas.

Praėjusį mėnesį paskelbta, kad Rusijos valstybė laikinai valdys „Carlsberg“ priklausančios bendrovės „Baltika“ akcijas. Remiantis Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsaku, „Carlsberg“ išlaiko nuosavybės teisę į padalinį, tačiau nebeturi kontrolės ar įtakos.

„Baltika“ yra pirmaujanti alaus gamybos įmonė Rusijoje, užimanti apie 30 proc. rinkos. „Carlsberg“ kovą paskelbė, kad parduos savo verslą Rusijoje. Birželį tarptautinė alaus darykla pranešė suradusi neįvardytą verslo pirkėją.

„Techniškai tai nėra nacionalizavimas, tačiau šiuo metu mums neaišku, kaip viskas klostysis toliau“, – sakė C.Hartas.

„Šis naujausias įvykis išvykimą iš Rusijos padarys dar skausmingesnį“, – pridūrė jis.

C.Hartas pabrėžė šiuo metu nebendraujantis su jokiu savo darbuotoju Rusijoje, tačiau palaikantis ribotus ryšius su Rusijos valdžia.

Daugelis tarptautinių kompanijų plūdo palikti Rusiją po to, kai Vakarai įvedė sankcijas Maskvai, šiai 2022 m. vasarį įsiveržus į Ukrainą. Į tokius veiksmus atsakydamas Kremlius konfiskuoja dalį įmonių turto.

2015 metais „Carlsberg“ vairą perėmusį C.Hartą rugsėjo 1 d. pakeis naujas generalinis direktorius Jacobas Aarupas Andersenas.

Pranešama, kad įmonės antrojo ketvirčio pardavimai išaugo 4 proc. iki 21,4 mlrd. kronų, palyginti su praėjusių metų laikotarpiu.

„Carlsberg“ taip pat gamina tokius prekių ženklus kaip „Kronenbourg 1664“, „Tuborg“ ir „Somersby“.

Parengta pagal „Reuters“​.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.