ECB ir FED vadovai susitiko rašyti naujo vadovėlio kovai su infliacija

JAV Džekson Holo slidinėjimo kurorte Vajomingo valstijoje susitikę JAV Federalinės rezervų sistemos (FED) ir Europos centrinio banko (ECB) vadovai įsipareigojo toliau kovoti su infliacija.

C.Lagarde.<br>Scanpix nuotr.
C.Lagarde.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Živilė Aleškaitienė

Aug 26, 2023, 11:51 AM

„Privalome ir stengsimės vidutinės trukmės laikotarpiu išlaikyti 2 proc. infliaciją“, – penktadienį Tetono kalnų masyve esančiame kurorte vykusioje centrinių bankų konferencijoje sakė ECB vadovė Christine Lagarde. Tai reiškia, kad ECB turi išlaikyti pakankamai aukštas palūkanų normas tol, kol tai būtina, sakė ji.

FED vadovas Jerome‘as Powellas taip pat palaikė griežtą pinigų politiką ir paliko atviras duris tolesniam palūkanų normų didinimui.

Tiek ECB, tiek FED sparčiai didino savo pagrindines palūkanų normas dėl kylančių vartotojų kainų.

Kontroliuoti infliaciją yra klasikinis centrinių bankų uždavinys. Jei palūkanų normos kyla, privatūs asmenys ir įmonės turi daugiau išleisti paskoloms arba mažiau skolintis. Augimas mažėja, įmonės negali neribotą laiką taikyti didesnių kainų – ir idealiu atveju infliacijos lygis mažėja.

Tačiau kartu kyla pavojus, kad gali sustoti ekonomika. Rasti tinkamą pusiausvyrą – didelis iššūkis centriniams bankams.

Infliacija euro zonoje smarkiai išaugo daugiausia dėl padidėjusių energijos ir maisto kainų, kurias lėmė karas Ukrainoje. Po eilę metų trukusio nulinių ir neigiamų palūkanų normų laikotarpio ECB į tai reagavo beprecedente devynių palūkanų normų didinimų serija.

Pagrindinė palūkanų norma, už kurią komerciniai bankai gali gauti naujų pinigų iš centrinio banko, yra 4,25 proc. Infliacija euro zonoje mažėja, tačiau vis dar yra daugiau kaip dvigubai didesnė už ECB vidutinės trukmės infliacijos tikslą.

Tai darant labai svarbu išlaikyti žmonių pasitikėjimą ir aiškiai parodyti, kad ECB savo tikslo nepaleis iš akių, pabrėžė Ch. Lagarde.

„Šiandien susidariusiai situacijai nėra jokio anksčiau parengto vadovėlio, todėl mūsų užduotis – parengti naują“, – sakė ji. Todėl, pasak jos, dabartinė situacija reikalauja atvirumo ir pasirengimo keisti strategiją atsižvelgiant į įvykių raidą realiu laiku.

FED vadovas J. Powellas paliko atviras duris tolesniam palūkanų normų didinimui.

„FED darbas – sumažinti infliaciją iki mūsų 2 proc. tikslo, ir mes tai padarysime. Per pastaruosius metus gerokai sugriežtinome politiką“, – sakė jis.

„Nors infliacija sumažėjo nuo savo aukščiausio lygio, – o tai yra sveikintinas reiškinys, – ji vis tiek per didelė. Esame pasirengę prireikus toliau didinti palūkanų normas ir ketiname laikytis ribojamosios politikos, kol įsitikinsime, kad infliacija tvariai mažėja ir artėja prie mūsų tikslo“, – pridūrė FED vadovas.

Skolinimosi išlaidos bus didelės tol, kol infliacija tvariai artės prie numatyto tikslo, – sakė jis.

Pastarajame posėdyje, vykusiame liepos pabaigoje, JAV centrinis bankas padidino pagrindinę palūkanų normą 0,25 procentinio punkto iki 5,25–5,50 proc. intervalo.

Prieš tai buvusiame posėdyje birželio mėnesį bankas pirmą kartą per dabartinį palūkanų normų didinimo ciklą padarė pauzę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.