Kinija ir JAV – įtampoje dėl svarbių pramonei puslaidininkių eksporto: tai visos žmonijos problema

Kinija pradėjo riboti dviejų puslaidininkių pramonei svarbių medžiagų eksportą, nes kova su Jungtinėmis Valstijomis (JAV) dėl lustų vis labiau kaista. Pagal naujas kontrolės priemones, norint eksportuoti galį ir germanį iš antros pagal dydį pasaulio ekonomikos šalies, reikia specialių licencijų. Šios medžiagos naudojamos mikroschemoms gaminti, yra svarbūs kariuomenei.

Kinija pradėjo riboti dviejų puslaidininkių pramonei svarbių medžiagų eksportą.<br>Lrytas.lt koliažas
Kinija pradėjo riboti dviejų puslaidininkių pramonei svarbių medžiagų eksportą.<br>Lrytas.lt koliažas
Kinija pradėjo riboti dviejų puslaidininkių pramonei svarbių medžiagų eksportą.<br>Pixabay.com nuot.
Kinija pradėjo riboti dviejų puslaidininkių pramonei svarbių medžiagų eksportą.<br>Pixabay.com nuot.
Kinija pradėjo riboti dviejų puslaidininkių pramonei svarbių medžiagų eksportą.<br>YangGuangWu/pixabay.com nuotr.
Kinija pradėjo riboti dviejų puslaidininkių pramonei svarbių medžiagų eksportą.<br>YangGuangWu/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 26, 2023, 4:58 PM

Apribojimai pradėti taikyti po to, kai Vašingtonas dėjo pastangas apriboti Pekino galimybes naudotis pažangiomis mikroprocesorių technologijomis, rašo BBC.

Grėsmė Vakarų pramonei?

Kinija yra viena didžiausia pasaulio galio ir germanio tiekimo grandinės dalyvė. Pramonės organizacijos „Critical Raw Materials Alliance“ duomenimis, šalis pagamina 80 proc. pasaulio galio ir 60 proc. germanio. Jie gamtoje paprastai nerandami, dažnai tai – šalutiniai kitų procesų produktai.

„Šis Kinijos pareiškimas paskelbtas neatsitiktinai, atsižvelgiant į tai, kad Nyderlandai, be kita ko, paskelbė lustų eksporto apribojimus“, – BBC sakė investicinės bendrovės „BMO Capital Markets“ atstovas Colinas Hamiltonas.

„Paprasčiausiai, jei jūs mums neduosite lustų, mes jums neduosime medžiagų tiems lustams gaminti“, – pridūrė jis.

Nuolatinės dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų susidūrimas kelia susirūpinimą dėl „išteklių nacionalizavimo“.

„Mintis, kad tarptautinės rinkos paprasčiausiai tieks medžiagas, išnyko, ir, žvelgiant plačiau, Vakarų pramonė gali susidurti su tam tikra egzistencine grėsme“, – teigė Birmingemo universiteto kritinių medžiagų tyrėjas daktaras Gavinas Harperis.

Tokių įmonių – nedaug

Galio arsenidas, galio ir arseno junginys, naudojamas didelio dažnio kompiuterių lustuose, taip pat šviesos diodų (LED) ir saulės baterijų gamyboje. Germanis taip pat naudojamas regėjimo akiniuose, kurie yra „labai svarbūs kariuomenei“, rašoma BBC.

Pramonės organizacijos „Critical Raw Materials Alliance“ teigimu, pasaulyje yra nedaug įmonių, kurios gamina tokio grynumo galio arsenidą, kokio reikia elektronikoje.

Praėjusį mėnesį Pentagono atstovas spaudai teigė, kad JAV turi germanio atsargų, bet neturi galio atsargų. Atstovas pridūrė, kad „Gynybos departamentas imasi aktyvių veiksmų, kad padidintų vietinę mikroelektronikos ir kosmoso tiekimo grandinei svarbių medžiagų, įskaitant galio ir germanio, gavybą ir perdirbimą“.

Tikimasi, kad Kinijos eksporto apribojimai ilgainiui turės nedidelį poveikį.

Nors Kinija yra pagrindinė galio ir germanio eksportuotoja, tačiau yra šių medžiagų pakaitalų, gaminant tokius komponentus kaip kompiuterių lustai.

Be to, už Kinijos ribų yra aktyvių kasybos ir perdirbimo įmonių. Konsultacinė bendrovė atkreipė dėmesį į panašumus su tuo, kai Kinija daugiau nei prieš dešimtmetį apribojo retųjų žemių mineralų eksportą.

Atsirado daugiau eksportuotojų, ir per mažiau nei dešimtmetį Kinijos dominavimas retųjų žemių išteklių tiekimo grandinėje sumažėjo nuo 98 proc. iki 63 proc.

Svaidosi kaltinimais ir apribojimais

Spalio mėnesį Vašingtonas paskelbė, kad reikalaus licencijų iš bendrovių, eksportuojančių į Kiniją lustus, kuriuose naudojami JAV įrankiai ar programinė įranga, nesvarbu, kur pasaulyje jie pagaminti.

Reaguodama į Vašingtono nustatytą eksporto kontrolę, Kinija kaltino JAV „technologijų hegemonija“. Pastaraisiais mėnesiais Pekinas taip pat nustatė apribojimus JAV įmonėms, susijusioms su Amerikos kariuomene, pavyzdžiui, aviacijos ir kosmoso bendrovei „Lockheed Martin“.

Tuo tarpu Vakarų šalių vyriausybės kalbėjo apie būtinybę „atsikratyti rizikos“ Kinijos atžvilgiu ir būti mažiau priklausomiems nuo Kinijos tiek žaliavų, tiek gatavų produktų atžvilgiu. Tačiau tiekimo grandinių diversifikavimas ir gebėjimų išgauti, o vėliau, kas labai svarbu, perdirbti tokius metalus kaip galis ir germanis sukūrimas užtruks ne vienerius metus.

Ilgalaikėje perspektyvoje naudingųjų iškasenų turtingos šalys, pavyzdžiui, Australija ir Kanada, žaliavų krizę vertina kaip galimybę. Ekspertai įspėja, kad išteklių ir technologinių pajėgumų ginklavimasis, kaip tai padarė JAV ir Kinija, taip pat turės pasaulinių pasekmių aplinkai, teigiama BBC.

Taip yra todėl, kad svarbios naujos ekologiškos technologijos priklauso nuo šių medžiagų.

„Tai nėra nacionalinė problema. Tai problema, su kuria susiduriame kaip žmonija. Tikėkimės, kad politikos formuotojai galės pasitelkti visas savo jėgas, užtikrinti prieigą prie šių itin svarbių medžiagų, kurios iš tiesų yra būtinos perėjimui prie energetikos, ir mes galėsime pradėti spręsti kai kuriuos su anglies dioksido išmetimo mažinimu susijusius uždavinius“, – kalbėjo G.Harperis.

Nors naujausių eksporto kontrolės priemonių poveikis pramonei ar vartotojams nebus katastrofiškas, ekspertai įspėja, kad svarbu atkreipti dėmesį į tai, kur link krypsta ši tendencija. „Vyras ir moteris iš gatvės negali susieti galio ir germanio“, – sakė G.Harperis.

„Tačiau lygiai taip pat jiems rūpi, kiek kainuoja jų automobilis arba kaip brangu bus pereiti prie ekologiškų technologijų“, – tęsė jis.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.