Trūkstant vilkikų vairuotojų ragina keisti tvarką: testai yra „tuščias laiko švaistymas“

Visose Europos šalyse smarkiai trūkstant tarptautinių krovinių vežimo vairuotojų, dėl jų pritraukimo Europos Sąjungoje konkuruojančios Lietuvos transporto įmonės valdžios institucijoms siūlo peržiūrėti užsieniečių įdarbinimo tvarką.

Visose Europos šalyse smarkiai trūksta tarptautinių krovinių vežimo vairuotojų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Visose Europos šalyse smarkiai trūksta tarptautinių krovinių vežimo vairuotojų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2023, 11:38 AM

Dėl to pasiūlymus Vyriausybei ir Seimui pateikė Tarptautinio transporto ir logistikos aljansas (TTLA).

Šalies transporto verslo atstovai, įdarbinant vilkikų vairuotojus iš užsienio, siūlo atsisakyti reikalavimo dėl darbo rinkos testo taikymo.

Pasak TTLA vadovo Povilo Drižo, išnaudojus valstybės nustatytą kvotą dėl vairuotojų įdarbinimo iš trečiųjų šalių, užsieniečiai gali būti įdarbinami taikant darbo rinkos testą.

Tokiu atveju pirmiausia reikia kreiptis į Užimtumo tarnybą ir susimokėti 120 eurų už vadinamąjį darbo rinkos testą – patikrinimą, ar reikalingos kompetencijos darbuotojo tikrai nėra Lietuvoje. Jei nustatoma, kad nėra, išduodamas leidimas įdarbinti užsienietį.

„Reikalavimas atlikti darbo rinkos testus yra tuščias laiko švaistymas, kadangi jau 3 metai rezultatas tas pats – reikiamo darbuotojo Lietuvoje nėra“, – aljanso pranešime pažymėjo P. Drižas. Jis pridūrė, kad vairuotojų trūkumas yra bendra pasaulinė problema – vien ES fiksuoja 500 tūkst. laisvų darbo vietų.

Lietuvos tarptautinio kelių transporto darbo rinkoje trečiųjų šalių vairuotojai sudaro apie 85 proc. visų vairuotojų. Šio paslaugų sektoriaus darbdaviai susiduria su didžiausiu darbuotojų trūkumu, kuriam nustatoma daugiausiai įdarbinimo kvotos vienetų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.