Vyriausybė pritaria: valdžios sektoriaus biudžetų asignavimų limitai tūrėtų būti tvirtinami 3 metams

Trečiadienį Vyriausybės posėdyje buvo pritarta Finansų ministerijos teikiamam Biudžeto sandaros įstatymo (BSĮ) ir su juo susijusių įstatymų pakeitimų projektams, kuriais siekiama įtvirtinti 3 metų valdžios sektoriaus asignavimų limitus.

Siekiama įtvirtinti 3 metų valdžios sektoriaus asignavimų limitus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Siekiama įtvirtinti 3 metų valdžios sektoriaus asignavimų limitus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Sep 6, 2023, 1:40 PM, atnaujinta Sep 6, 2023, 1:41 PM

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sakė, kad patvirtinus šį siūlymą bus galima užtikrinti aiškesnį įsivaizdavimą, kiek priimami sprendimai kainuotų vidutiniu laikotarpiu.

„Šiuo siūlymu yra įgyvendinamas reforminis veiksmas, kuris buvo numatytas ir Vyriausybės programoje, taip pat susijęs su „Naujos kartos Lietuva“ plano įsipareigojimais, t.y. pereiti prie vidutinės trukmės planavimo sistemos. Jeigu iki šiol sudaromas 1-ų metų biudžetas, o kitų metų bendri asignavimai yra tvirtinami Seimo nutarimu, kuris gali kitais metai būti koreguojamas, tai šiuo metu įvedamos tam tikros taisyklės“, – Vyriausybės posėdžio metu teigė G. Skaistė.

„Asignavimai ir maksimalūs, ir tarp asignavimų valdytojų yra paskirstomi 3-iems metams ir tokiu būdu galima užtikrinti aiškesnį įsivaizdavimą, kiek mūsų priimami sprendimai kainuos vidutiniu laikotarpiu, galima tvariau planuoti lėšas, užtikrinti fiskalinę drausmę vidutiniu laikotarpiu“, – akcentavo ji.

Finansų ministerija akcentuoja, kad trumpalaikis asignavimų planavimas mažina galimybes siekti vidutinės trukmės ir ilgalaikių tikslų, didina neapibrėžtumą dėl finansavimo tvarumo, taip pat skatina institucijas išleisti gautus asignavimus, nevertinant išlaidų būtinumo.

Ministerija siekia įtvirtinti vidutinės trukmės (3 metų) valstybės, savivaldybių, valstybės socialinių fondų ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetų asignavimų limitų ir kitų 3 metų vidutinės trukmės konsoliduotojo biudžeto rodiklių sudarymą ir tvirtinimą įstatymu. Taip pat – šių 3 metų planuojamų rodiklių tikslinimo ir valdymo taisykles.

Numatoma, kad įgyvendinus numatytus pakeitimus, bus užtikrinta tvaresnė šalies fiskalinė politika, valstybės biudžeto asignavimų valdytojams ir valstybės fondams sudarytos patikimos sąlygos dėl lėšų, reikalingų nuosekliai viešajai politikai įgyvendinti planavimo. Taip pat, tvirtinama, kad bus aiškiai atskleidžiamos 3 metų planuojamos valdžios sektoriaus pajamos ir asignavimai, atsižvelgiant į valstybės finansines galimybes.

Teigiama, kad įstatymų projektams įgyvendinti biudžeto lėšų nereikės.

Šiuo metu biudžeto sandaros įstatyme nustatyta, kad Seimas tvirtina 3 biudžetinių metų valstybės ir savivaldybių biudžetų konsoliduotos visumos planuojamus rodiklius – pajamas ir asignavimus. Šie rodikliai tvirtinami agreguoti, nedetalizuojant jų nei pagal valstybės veiklos sritis, nei pagal valstybės biudžeto asignavimų valdytojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.