Rugpjūtį kainos sumažėjo 0,2 proc.: skelbia, kas pigo

2023 m. rugpjūtį, palyginti su liepa, vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,2 proc., praneša Valstybės duomenų agentūra. Daugiausia tam įtakos turėjo elektros energijos, daržovių, drabužių, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, keleivių vežimo oro transportu paslaugų, avalynės kainų sumažėjimas bei degalų ir tepalų, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų kainų padidėjimas.

2023 m. rugpjūtį, palyginti su liepa, vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,2 proc.<br>Asociatyvi V.Skaraičio nuotr.
2023 m. rugpjūtį, palyginti su liepa, vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,2 proc.<br>Asociatyvi V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2023, 9:49 AM, atnaujinta Sep 8, 2023, 9:50 AM

Vartojimo prekių kainos per mėnesį sumažėjo 0,3 proc., paslaugų kainos beveik nepasikeitė.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 1,5 proc., rinkos kainos beveik nepasikeitė.

2023 m. rugpjūtį, palyginti su liepa, transporto prekių ir paslaugų kainos padidėjo 2,3 proc. Pokytį lėmė dyzelinių degalų (9,5 proc.), benzino (5,8 proc.) kainų padidėjimas bei keleivių vežimo jūra paslaugų (13,1 proc.), keleivių vežimo oro transportu paslaugų (5,2 proc.), suskystintų automobilinių dujų (1,5 proc.) kainų sumažėjimas.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 1,8 proc. Daugiausia sumažėjo elektros energijos (8,5 proc.), suskystintų dujų maistui gaminti (2,4 proc.), kietojo kuro (1,2 proc.), bet padidėjo būsto priežiūros ir remonto paslaugų (0,5 proc.) kainos.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos sumažėjo 0,8 proc. Labiausiai atpigo kiti valgomieji gyvuliniai riebalai, pievagrybiai, ledai, mėsos konservai, sviestas ir sviesto produktai, bet pabrango alyvuogių aliejus, padažai ir uždarai, užšaldytos jūros gėrybės, džiovintos daržovės, šviežios ir atšaldytos jūros gėrybės. Taip pat kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia sumažėjo morkų, svogūnų, trumpavaisių agurkų, bulvių, šilauogių, bet padidėjo apelsinų, kivių, obuolių, persikų, greipfrutų kainos.

Dėl sezoninių nuolaidų drabužių ir avalynės kainos sumažėjo 1,7 proc. Avalynė atpigo 2,3 proc., drabužiai – 1,8 proc.

2023 m. rugpjūčio metinė (2023 m. rugpjūtį, palyginti su 2022 m. rugpjūčiu) infliacija sudarė 6,2 proc. Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo duonos ir grūdų produktų, mėsos ir jos produktų, automobilių, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, farmacijos gaminių, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, alaus, kitų asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių, cukraus, uogienės, medaus, šokolado ir saldumynų, valgyklų viešojo maitinimo paslaugų, trumpalaikio naudojimo namų ūkio prekių kainų padidėjimas bei degalų ir tepalų, elektros energijos kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 4,5 proc., paslaugų – 10,4 proc. Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus sumažėjo 1,2 proc., rinkos kainos padidėjo 7,4 proc.

2023 m. rugpjūtį vidutinė metinė infliacija sudarė 16 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.