Šie NT savininkai moka didesnius mokesčius: išsiaiškinkite, ar nesate sąraše

Tebegalioja Kauno miesto savivaldybės tarybos prieš keletą metų priimtas sprendimas dėl skirtingų nekilnojamojo turto (NT) mokesčio tarifų taikymo, atsižvelgiant į tai, ar tas turtas prižiūrimas, ar gadina miesto vaizdą. Prižiūrintys statinius arba jų dalis savininkai kasmet turi mokėti 0,7 proc. ir 1 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės, o nekilnojamajam turtui, įtrauktam į Apleisto ar neprižiūrimo nekilnojamojo turto 2020 metų sąrašą, galioja didesnis – 3 proc. – tarifas. Šio sprendimo reikalavimai galioja ir 2023 metų nekilnojamojo turto mokesčiui apskaičiuoti.

Šiemetinis neprižiūrimo, apleisto NT sąrašas, kurį artimiausiame savo posėdyje turės patvirtinti miesto politikai sudarytas.<br>G.Pilaičio asociatyvi nuotr.
Šiemetinis neprižiūrimo, apleisto NT sąrašas, kurį artimiausiame savo posėdyje turės patvirtinti miesto politikai sudarytas.<br>G.Pilaičio asociatyvi nuotr.
Šiemetinis neprižiūrimo, apleisto NT sąrašas, kurį artimiausiame savo posėdyje turės patvirtinti miesto politikai sudarytas.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Šiemetinis neprižiūrimo, apleisto NT sąrašas, kurį artimiausiame savo posėdyje turės patvirtinti miesto politikai sudarytas.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Šiemetinis neprižiūrimo, apleisto NT sąrašas, kurį artimiausiame savo posėdyje turės patvirtinti miesto politikai sudarytas.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Šiemetinis neprižiūrimo, apleisto NT sąrašas, kurį artimiausiame savo posėdyje turės patvirtinti miesto politikai sudarytas.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Birutė Mačienė

Sep 10, 2023, 7:15 AM

Apleisto ar neprižiūrimo nekilnojamojo turto sąrašą sudaro ir tvirtina savivaldybės taryba

Kaune sąrašas sudaromas pagal miesto seniūnijų pateiktą informaciją. „Vadink nors puodu, tik ant ugnies nestatyk“ byloja sena lietuvių liaudies patarlė. Didesniu tarifu apmokestinamo neprižiūrimo NT sąraše, net ir viešai skelbiamame, gal ne taip reikšminga atsidurti turto savininkams (juolab, kad asmenų vardai bei pavardės „nuasmeninamos“, minimi tik fiziniai asmenys – įmonės, įstaigos, organizacijos), kaip jiems ypač skausmingos iš to išplaukiančios pasekmės – prievolė mokėti tris kartus didesnius mokesčius.

Tad būna atvejų, primena portalas „Kas vyksta Kaune“, kad dėl išbraukimo iš sąrašo savininkams prireikia kreiptis į teismą. Taip nutiko po to, kai „Britanikos“ viešbučiu vadinamas, keliasdešimt metų miestą dėl valdžios trikdžių priverstas toliau „puošti“ monolitinis statinys, buvusio savivaldybės administracijos vadovo Viliaus Šiliausko valia atsidūrė tame sąraše. Teismas pripažino, kad savivaldybė šio statinio Kęstučio g. atveju buvo neteisi…

Dėmesys vizualinės taršos skleidėjams – ne tik miesto centre

Šiemetinis neprižiūrimo, apleisto NT sąrašas, kurį artimiausiame savo posėdyje turės patvirtinti miesto politikai sudarytas, į jį įtraukus 175 nekilnojamojo turto objektus, priklausančius 107 juridiniams ir fiziniams asmenims.

Sąrašas, kaip teigiama savivaldybės tarybos projekte, reikalingas, kad Valstybinė mokesčių inspekcija galėtų administruoti nekilnojamojo turto mokestį už 2023 metus. Į jį su kiekvienais metais įtraukiama vis daugiau greta Kauno centrinėse, Žaliakalnio ar kito gretimo rajono stovinčių apleistų statinių ir buvusių pramoninių objektų.

Jie, pamename, buvo graibstomi per privatizaciją (prichvatizaciją), net ir neturint jokių planų, kaip tą turtą naudoti, o dabar dešimtmečius stūkso apleisti. Kita vertus, ne visiems taip sekasi verslus vystyti, kaip pavyzdžiui Kauną valdančiai šeimai ar kitiems stambiems miesto verslininkams. Ne visiems lemta ir paramą gauti kokio komercijai naudojamo paveldinio pastato fasadui paremontuoti, pasinaudojant savivaldybės sugalvotos programos biudžeto lėšomis…

Taigi, Aleksoto seniūnijos siūlymu, į neprižiūrimo, apleisto turto 2023-ųjų sąrašą įtraukta nemažai Europos prospekto statinių, kuriuos tvarkyti turėtų uždarosios akcinės bendrovės: Kauno aviacijos gamykla, „Kauno stiklas“, „Drūtmedis“. Pastarosios įmonės apleistas NT užfiksuotas ir Lakūnų plente. Į sąrašą pateko ir UAB „Dirbtinio pluošto“ Chemijos pr., Palemono keramikos gamyklos, bendrovės „FUDO“ (Mosėdžio g.) statiniai.

Sąraše dar minimi: MB Šv. Jurgio odontologijos klinika, UAB „Bright House LT“ turtas (A. Jakšto g. 4), UAB „Sandoros takas“ ( A. Jakšto g. 4A, Rotušės a. 24), UAB „Vasaknų dvaras“ bei „Baltų burlaivis“ (Aušros g. 2A ir kiti tos gatvės adresai) pastatai. Taip pat – statiniai, kurių savininkai – bendrovės „Gruodžio 5“, „Megapilė“. „Kurpių projektai“, „Doritekso grupė“, „Eligita“, „Galinta ir partneriai“, „Kauno komprojektas“, „Conangym“ „AVSC Supply&Trading““, „Liūtukas“ ir partneriai, „Agroneta“, „Autokausta keliai“, „Cargo Caravan“, „Visi atsakymai“, „Žemaitijos pieno investicija“, „Mechel Nemunas“ bei nemažai kitų.

Pažymėtina, jog dalies Kaune įvairiais verslais užsiimančių įmonių pavadinimai aptinkami ir ankstesniais metais miesto savivaldybės sudarytuose apleisto turto sąrašuose. „Nuasmenintųjų“ pozicijas 2023-ųjų sąraše užima neprižiūrimais įvardinti atskiri pastatai Savanorių prospekte, K. Donelaičio, Trakų, Šv. Gertrūdos, Partizanų, Kareivinių bei keliolikoje kitų Kauno gatvių.

Didesniu NT mokesčiu baus ir paveldo pastatų renovavimą centre numatantį „Kauno Versalį“?

Laisvės al. 88, Vasario 16-osios g. 3, 3A, 3B, 5 – statiniai taip pat patekę į nebūtinai savanoriškai pretenduojančių paremti Kauno miesto savivaldybę didesniais mokesčiais nekilnojamojo turto savininkų sąrašą. „Kas vyksta Kaune“ primena, jog pernai buvo pristatytas šių pastatų savininkų inicijuojamas projektas, kurį įgyvendinant, užsimota atnaujinti greta miesto savivaldybės esančius kultūros paveldo objektus. Tuomet buvo minimas ir susitarimas su Kauno savivaldybe, kuri taip pat tikėjosi turėsianti ateityje tam tikros naudos iš kvartalo pertvarkos, bet…

Ar pernai išaugę statybų kaštai projektą stabdo? Ar UAB „Kauno Versalis“ (kaip ir leidimą iš savivaldybės gavusi, o paskui jos sprendimu jo netekusi ir per teismus nelaimėjusi teisės realizuoti savo projektą „Britanika“) nesugebėjo įteikti tinkamo „prašymo“ prie trijų „ne“ – Nemuno, Neries bei Nevėžio – esančio didmiesčio valdžiai..?

„Kas vyksta Kaune“, pasiteiravus savivaldybės administracijoje apie „Kauno Versalio“ bendrovės investicinių planų miesto centre realizavimo trikdžius, sužinota, kad investuotojai, rengdami techninį projektą, gavo nemažai pastabų ir dar „nepraėjo ekspertizės“. Kai pateiks savivaldybei ekspertizės išvadas, „procesas pajudės“.

Paskambinus telefonu daugiau nei prieš 4 metus įkurtos įmonės vadovui Pauliui Jankūnui, šis paaiškino, kad, daroma ekspertizė, atliekamos visos reikalingos procedūros, kad tik „viskas greičiau baigtųsi ir pagaliau būtų gautas leidimas pradėti įgyvendinti projektą“.

Informaciją apie tai, kad jo vadovaujama bendrovė patenka į apleisto turto sąrašą, o tai reiškia, iš jos gali būti reikalaujama kelis kart didesnio NT mokesčio, „Kauno Versalio“ direktorius sužinojo iš portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistės. Ir stebėjosi, „kaip šitaip galima..?“

Prie Geležinkelio stoties stovintis, per daugiau nei 30 metų perėjęs iš vienų kitiems, tikrai apleistas, griūvantis ir praeiviams pavojų keliantis Vytauto pr. I pastatas ne pirmus metus įtraukiamas į sąrašą. Daugybė kauniečių prisimena čia kažkada buvusią geležinkelininkų poliklinika.

Pastatas buvo grąžintas turto paveldėtojui, nors įstatymas neleido to daryti, jeigu NT veikė švietimo ar sveikatos įstaiga. Šiandien statinys turi kitą šeimininką. Bet gal šis neturi finansų NT sutvarkyti, kas žino? Nes jo pažadai renovuoti „miesto vartais“ vadinamą statinį prieš Kauno geležinkelio stotį vis nepradedami įgyvendinti. Kokios bebūtų ilgo delsimo vykdyti pažadus priežastys, pastato savininkė UAB „IREC Baltic“ turėtų neabejoti, kad jai ir šiemet NT mokestį prisieis mokėti padidintu tarifu…

Beje, valstybės ir savivaldybės nekilnojamojo turto neaptiksime apleisto bei neprižiūrimo NT sąraše, nors realiai tokių neprivačių, miestui gėdą darančių objektų yra. Bet nuo „gėdos sąrašo“ ir NT mokesčio mokėjimo valstybės bei savivaldybės institucijos, įstaigos atleistos. Juk sutikit, kažkaip nebūtų logiška imti pinigus iš „savos“ kišenės, kad vėl į ją įdėtum…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.