Vis daugiau įmonių vėluoja atlikti mokėjimus – pasiaiškinimui turi dvi priežastis

65 proc. Lietuvos įmonių susiduria su vėluojančiais partnerių mokėjimais, tad vis daugiau įmonių savo klientų būklei įvertinti pasitelkia finansines ataskaitas, teismų duomenis bei kredito reitingus, rodo atvirų duomenų platformos „Okredo“ užsakymu atlikta įmonių apklausa.

65 proc. Lietuvos įmonių susiduria su vėluojančiais partnerių mokėjimais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
65 proc. Lietuvos įmonių susiduria su vėluojančiais partnerių mokėjimais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2023, 11:00 AM

Su nemokiais partneriais dažniau susiduria vidutinio dydžio įmonės, o kaip pagrindinę vėluojančių apmokėjimo priežastį partnerio pusėje įmonės mini geopolitinę ir ekonominę situacija.

Palyginti su pernai metais iki 39 proc. padaugėjo įmonių, teigiančių, kad partneriai vėluoja mokėti dėl geopolitinės ir ekonominės situacijos, 29 proc. įmonių mini, kad jų klientams paskelbtas bankroto procesas.

Apklausa atskleidė ir tai, kad įmonės naudoja daugiau bendrų duomenų apie įmones, o taip pat aktyviau į partnerio būklės vertinimą įtraukia finansinių ataskaitų, teismų, skolų duomenis, kredito reitingus.

Pusė įmonių minėjo savo veikloje naudojantys finansinių ataskaitų duomenis – pernai tokių buvo 39 proc. Kredito reitingus analizuoja 34 proc. (23 proc. pernai), teismų informaciją apie įmones pasitelkia 31 proc. apklausoje dalyvavusių įmonių (23 proc. pernai).

Kas antra įmonė duomenis naudoja ir potencialių, ir esamų partnerių įvertinimui. Klientų skolų valdymui ir sukčiavimo rizikai vertinti atvirus duomenis pasitelkia 39 proc. įmonių.

Reprezentatyvią įmonių apklausą 2023 m. rugpjūčio mėn. atliko socialinių tyrimų bendrovė „Norstat“, apklaususi po 200 įvairaus dydžio įmonių Lietuvoje bei Latvijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.