LVŽS frakcijos daugumai balsavus prieš kailinių žvėrelių fermų draudimą, valstiečių lyderis R. Karbauskis iniciatyvą palaikė

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, jog palaiko Seimo ketvirtadienį priimtą kailinių žvėrelių fermų draudimą, už kurį nebalsavo daugelis jo partijos parlamentarų.

R.Karbauskis.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
R.Karbauskis.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Iš viso už projektą balsavo 68 Seimo nariai, prieš – 25, susilaikė 15.<br>M.Patašiaus nuotr.
Iš viso už projektą balsavo 68 Seimo nariai, prieš – 25, susilaikė 15.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lukas Juozapaitis

Sep 22, 2023, 9:20 AM

Jis akcentavo, kad toks draudimas galioja didžiojoje dalyje Europos, be to, Lietuvai, kaip Europos Sąjungos (ES) narei, svarbu užtikrinti gyvūnų gerovę.

„Šiuo atveju palaikau patį sprendimą, kad kailinių žvėrelių auginimas būtų draudžiamas, kaip ir daugelyje Europos šalių. Šioje situacijoje belieka tik apgailestauti, kad kažkuriuo momentu kažkas neįžvelgė ilgalaikių tendencijų ir padėjo tam verslui formuotis“, – „Žinių radijui“ penktadienį sakė R. Karbauskis.

„Suprantu tų žmonių įsiskaudinimą, dėl to, kad investicijos buvo daromos, pajamos buvo. Bet šiuo atveju turime suprasti, kad šnekame apie gyvūnų gerovę“, – teigė jis.

LVŽS lyderis kartu pridūrė, jog kailiniai žvėreliai Lietuvoje auginami itin prastomis sąlygomis.

„Nesu šalininkas bet kokia forma skriausti gyvūnus, niekada to nedariau pats, nemedžiojau ir niekada neketinu to daryti. Nes paprasčiausiai kiekvienas gyvis yra gyvybė, kurią reikia saugoti. Tos sąlygos, kuriose šiandien gyvena kailiniai gyvūnai šiandien yra tikrai labas prastos“, – dėstė R. Karbauskis.

Ketvirtadienį parlamentarai priėmė Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pakeitimus, kuriais nuo 2024 m. uždraudžiama laikyti ir (ar) veisti, parduoti ar kitaip perleisti gyvūnus vien dėl naudos iš jų kailio. Vis tik dauguma LVŽS parlamentarų pataisoms arba prieštaravo, arba susilaikė, arba balsavime nedalyvavo.

Iš valstiečių už draudimą balsavo tik Ligita Girskienė ir Asta Kubilienė. Tuo tarpu prieš balsavęs LVŽS frakcijos narys Valius Ąžuolas diskusijos metu ragino ūkininkus nenaikinti savo verslų ir tikino, kad kitąmet po rinkimų parlamente „atsiras daugiau Seimo narių, kurių šlapių vištų performansai neveiks, bus atšaukta visa šita nesąmonė“.

Tuo metu frakcijos kolegai antrinęs Aurelijus Veryga teigė, kad šis įstatymas yra labai geras emocinio manipuliavimo pavyzdys, gyvūnų gerovės jis neužtikrins, galimai prieštarauja Konstitucijai, o ūkininkams numatyta kompensacija esą yra pasityčiojimas.

Iš viso už projektą balsavo 68 Seimo nariai, prieš – 25, susilaikė 15. Iniciatyvai per artimiausias 10 dienų dar turi pasirašyti prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.