Įvardijo šūsnį darbų, kurių imasi tarnybą baigę kariai ir pareigūnai: kokie jų pasirinkimai?

Užimtumo tarnyba praneša, kad pirmąjį pusmetį tarnyboje registruota 130 buvusių policijos specialistų ir tyrėjų bei pareigūnų, muitinės ir pasienio inspektorių, ugniagesių, įkalinimo įstaigų sargybinių.

Užimtumo tarnyba praneša, kad pirmąjį pusmetį tarnyboje registruota 130 buvusių pareigūnų ir karių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Užimtumo tarnyba praneša, kad pirmąjį pusmetį tarnyboje registruota 130 buvusių pareigūnų ir karių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Užimtumo tarnyba praneša, kad pirmąjį pusmetį tarnyboje registruota 130 buvusių pareigūnų ir karių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Užimtumo tarnyba praneša, kad pirmąjį pusmetį tarnyboje registruota 130 buvusių pareigūnų ir karių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 25, 2023, 11:00 AM, atnaujinta Sep 25, 2023, 11:52 AM

Skelbiama, kad dauguma jų – ugniagesiai (46), muitinės ir pasienio inspektoriai (41). Daugiausiai įvairių karių ir pareigūnų kreipėsi pernai – 359, mažiausiai – 152 asmenys 2019 metais. Į atsargą išėjusių klientų daugiausiai darbo ieškojo Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Alytuje.

„Tai – specifinė klientų grupė, kuri nėra gausi, bet – motyvuota ir aktyvi. Dauguma žino, ką toliau gyvenime veikti ir kuo užsiimti. Neapsisprendusiems dėl tolesnės karjeros konsultacijose grupėms ir individualiai naudojami įrankiai – profesinių interesų anketa ir kiti profesinio orientavimo bei asmenybės testai, padedantys nustatyti asmens interesus atitinkančią sritį ir įvertinti profesinį kryptingumą“, – teigė Užimtumo tarnybos Priemonių organizavimo įgyvendinimo skyriaus vedėja Vaida Kamandulienė.

Užimtumo tarnyba pažymi, kad daugelis profesinės karo tarnybos karių ir pareigūnų, išleisti į atsargą, siekia tęsti savo karjerą kitose veiklos srityse – dirbti samdomais darbuotojais arba kurti savo verslą.

„Dauguma jų turi darbo patirties kitose veiklose – ūkininkauja, imasi apdailos, kitų statybos darbų. Tad šiems klientams būdinga gana greitai sugrįžti į intensyvesnį gyvenimą – imtis savarankiškos veiklos pagal verslo liudijimą ar individualios veiklos pažymą“, – sakė V. Kamandulienė.

Kariai ir pareigūnai dažniausiai turi aukštąjį arba aukštesnįjį išsilavinimą. Tad naujo darbo ieškantys nori dirbti vairavimo instruktoriais, kompiuterių sistemų inžinieriais, administratoriais, mokytojų, lopšelių-darželių padėjėjais, padalinio vadovais, apsaugos darbuotojais, elektrikais, socialiniais pedagogais, automobilių, mikroautobusų vairuotojais, tyrėjais, gamybos meistrais, teisininkais, suvirintojais, pilietinės visuomenės pagrindų mokytojais.

Užimtumo tarnybos informacinėje sistemoje sukurta atskira laisvų darbo vietų žyma, kuri skirta į atsargą išėjusiems kariams – pareigūnams. Darbdaviai gali laisvą darbo vietą priskirti šiai tikslinei grupei, o darbo ieškantys gali matyti jiems tinkančius darbo skelbimus.

Skelbiama, kad pirmąjį pusmetį registruota 114 laisvų darbo vietų įvairiems pareigūnams. Daugiausiai – įkalinimo įstaigų sargybiniams (73) ir ugniagesiams (29).

Šiais metais pirmąjį pusmetį tarpininkauta įdarbinant 41 į atsargą išėjusį karį ir pareigūną, pernai tokiu laikotarpiu – 36. Jie pradėjo dirbti apsaugos darbuotojais (8), sunkiasvorių sunkvežimių ir krovinių transporto priemonių vairuotojais (4), prekių krovėjais (3), lengvųjų automobilių, taksi ir furgonų vairuotojais (2). Kiti pasirinko gamybos darbų meistrų, kompiuterių tinklų specialistų, vadybos ir organizavimo analitikų, autobusų ir troleibusų vairuotojų darbus.

„Ši klientų grupė neskuba naudotis išmokomis, yra aktyvūs darbo paieškoje, domisi darbo rinkos padėtimi“, – pastebėjo V. Kamandulienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo