Turi gerų žinių: šildymo sezonas laukia pigesnis nei pernai

Ateinančio šildymo sezono kainos turėtų būti apie 15–20 proc. mažesnės nei praėjusio arba panašios į 2021–2022 m. sezono kainas, prognozuoja biokuro birža „Baltpool“.

​Ateinančio šildymo sezono kainos turėtų būti apie 15–20 proc. mažesnės nei praėjusio arba panašios į 2021–2022 m. sezono kainas.<br>V.Skaraičio nuotr.
​Ateinančio šildymo sezono kainos turėtų būti apie 15–20 proc. mažesnės nei praėjusio arba panašios į 2021–2022 m. sezono kainas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Juozapaitis

2023-10-04 12:38, atnaujinta 2023-10-04 12:39

Biržos prekybos vadovas Vaidotas Jonutis sako, kad šį spalį rinkoje formuojasi 7,5 ct/kWh vidutinė šilumos kaina. Palyginimui pernai šilumos sezonas baigėsi laikantis 8,68 ct/kWh tarifui.

V. Jonučio teigimu, gyventojai turėtų pajusti kainų mažėjimą.

„Kitiems metams iš šono žiūrėdamas galėčiau pasakyti, kad galima būtų tikėtis 15–20 proc. kainos mažėjimo. Paėmus vartotojo krepšelį, iš kurio skaičiuojama infliacija, tai yra tikrai nemažas parametras. (...) Tai yra vienas stambiausių vartojimo dalykų ir jo reikšmė sumažės 20 proc. Tai paveiks ir infliacijos rodiklius, kurie pernai buvo neįtikėtino dydžio. Šiemet tai bus labai, labai geras dalykas“, – trečiadienį šildymo sezono pristatyme sakė V. Jonutis.

„Dabartinė kaina leidžia manyti, kad sezonas bus labai panašus kaip dar metai prieš, apie 7,5 ct/kWh, be PVM – tačiau kadangi taikoma lengvata (0 proc. PVM lengvata centralizuotam šildymui – ELTA) tai ir bus galutinė kaina“, – teigė „Baltpool“ atstovas.

Pasak jo, tai yra vidutinis kainos lygis, kurį trečdaliu nulemia sostinės šilumos gamintojas „Vilniaus šilumos tinklai“. Anot V. Jonučio, didmiesčiuose kaina galėtų būti dar mažesnė. Aukštesnės kainos esą galėtų būti tuose miestuose, kur ilgus metus šilumos sektorius nebuvo atnaujintas ir šiluma išlieka brangesnė.

„Baltpool“ duomenimis, šį spalį Vilniuje šiluma kainuoja 8,02 ct/kWh, Kaune – 5,57 ct/kWh, Klaipėdoje – 5,93 ct/kWh, Šiauliuose – 6 ct/kWh, Panevėžyje – 6,96 ct/kWh.

„Prasideda spalis, 7,14 ct/kWh yra paskelbta oficiali VERT vidutinė kaina mėnesiui. Lyginant su praėjusiais metais, tai tikrai yra gerokai pigiau“, – pažymėjo biržos atstovas.

Šilumos kainas Lietuvoje labiausiai formuoja biokuras. V. Jonutis sako, kad visas sezonui reikalingas kiekis dar nėra nupirktas, tačiau rinkoje matyti, jog pasiruošimas yra aukštesniame lygyje nei vidutiniškai spalį. Panašiai tiek biokuro kiek dabar, pasak jo, IV metų ketvirčiui paskutinį kartą buvo nupirkta 2019 metais.

„Galima gana drąsiai prognozuoti, kad reikšmingų pokyčių bent pirmąją šildymo sezono dalį nebus“, – teigė V. Jonutis.

„Baltpool“ atstovo teigimu, šiemet Lietuvos miestuose ilgalaikiais sandoriais jau įsigyta apie 60 proc. viso reikalingo biokuro kiekio. Likęs biokuras bus perkamas trumpalaikiais sandoriais, kurių, eksperto vertinimu, kaina galėtų būti dar palankesnė.

Pasak V. Jonučio, šiuo metu biokuro kainos rinkoje išlieka itin žemos – jis pigesnis nei buvo pirmaisiais pasiruošimo žiemai mėnesiais gegužę ar birželį.

„Tai keistoka situacija“, – pažymi V. Jonutis.

„Biokuro kainos kilimas vyksta, natūralu, bet tas augimas tikrai yra nedidelis. Tai leidžia prognozuoti, kad šildymo sezonas bus sąlyginai nedidelių kainų sezonas, lyginant su praėjusiais metais“, – sakė ekspertas.

Palankesnes šilumos kainas, jo teigimu, taip pat lems ganėtinai žemos dujų kainos, be to, biokuro gamyba esą kol kas vyksta sklandžiai, jo yra sukaupta sandėliuose. Taip pat, pažymi V. Jonutis, tęsiasi medienos pramonės nuosmukis.

Didelio pokyčio rinkoje nesukėlė ir Vilniaus kogeneracinės jėgainės (VKJ) įsijungimas į rinką, teigia jis.

„VKJ pradėjo gaminti pirmąsias megavatvalandes, tai nesukėlė jokio šoko rinkai, tiesą sakant visai nereagavo“, – pažymėjo V. Jonutis.

Vertinant prognozuojamas šildymo kainas Baltijos šalyse, „Baltpool“ prognozuoja, jog skirtumai tarp šalių bus nedideli – jie sudarys apie 1–1,5 Eur/MWh, ir srautai tarp šalių suaktyvės tik tuomet, jei skirtumai padidėtų bent 5 kartus.

Energetikos ministras Dainius Kreivys rugsėjį, remdamasis Lietuvos energetikos agentūros (LEA) skaičiavimais, sakė, jog šiluma Lietuvoje šį sezoną bus apie penktadaliu pigesnė nei praėjusįjį. LEA prognozuoja, kad šilumos kaina bus 6–8 ct/kWh.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.