Naftininkų ginčai pakrypo netikėtai: ieškinių bandęs atsikratyti verslininkas pats tapo teisiamuoju

Nafta prekiavęs verslininkas neabejojo savo sėkme Apeliaciniame teisme ir ne kartą piktinosi pasiūlymais bylą spręsti per pažintis arba už pinigus. Kas įvyko, kad jis tapo teisiamuoju korupcijos byloje?

Verslo partnerių ieškinių bandęs atsikratyti verslininkas V.Menkovas dabar pats tapo teisiamuoju.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Verslo partnerių ieškinių bandęs atsikratyti verslininkas V.Menkovas dabar pats tapo teisiamuoju.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Teisininkas V.Balčiūnas tvirtino netikėjęs, kad naftos įmonių istorijoje kam nors galėjo būti mokami pinigai.<br>LR archyvo nuotr.
Teisininkas V.Balčiūnas tvirtino netikėjęs, kad naftos įmonių istorijoje kam nors galėjo būti mokami pinigai.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 6, 2023, 4:37 PM

Vadinamojoje teisėjų korupcijos byloje, kurią jau ilgiau nei pusmetį nagrinėja Kauno apygardos teismas, vakar pradėta narplioti dar viena paini istorija.

Teismas bando išsiaiškinti, ar ką nors bandė papirkti verslininkas Vasilijus Menkovas, kuriam verslo partneriai buvo pareiškę du civilinius ieškinius.

Nuvylė teismo sprendimas

V.Menkovas su savo sutuoktine daug metų sukosi naftos versle, tačiau 2018 metais įsivėlė į teismo procesus su bendrove „Lit-Invest“ ir jos vadovu Janu Nevoina.

Teismuose V.Menkovui ir jo įmonei atstovavo teisininkas Vytautas Balčiūnas, kuriam dėl šios istorijos taip pat buvo pareikšti įtarimai.

Baigiant tirti bylą jis liko tik liudytoju, kuris vakar buvo apklaustas teisme.

Verslininkės Oksanos Sakalauskienės vadovaujamoje bendrovėje dirbęs V.Balčiūnas pasakojo, kad Vilniaus apygardos teismas (VAT) buvo priėmęs V.Menkovui nepalankų sprendimą, kuris teisininkui pasirodė neobjektyvus ir neteisingas.

„Viso proceso metu buvo ignoruojamos faktinės aplinkybės, atmetami V.Menkovo prašymai“, – prisiminė teisininkas.

Jis teigė, kad su savo klientais svarstė nušalinti teisėją Rūtą Petkuvienę, tačiau vėliau nusprendė to nedaryti, o visus argumentus panaudoti apeliaciniam skundui.

Vengė neteisėtų susitarimų?

Kol buvo rengiamas skundas Apeliaciniam teismui, V.Menkovas buvo susitikęs ir su V.Balčiūnu, ir su O.Sakalauskiene, kurią pažinojo daug metų.

V.Balčiūno teigimu, su V.Menkovu bei jo sutuoktine jie kalbėdavę apie teisinius klausimus – esą ne apie tuos, kurie gvildenami šioje byloje. Pastarojoje nagrinėjama, ar verslininkas galėjo bandyti per tarpininkus papirkti Apeliacinio teismo teisėjus. V.Balčiūnas prisiminė, kad V.Menkovas jo yra klausęs, ar verta ieškoti pažinčių ir pagalbos, kaip jam esą siūliusi O.Sakalauskienė.

Teisininkas supratęs, kad verslininkas yra kategoriškai nusiteikęs prieš bylų sprendimą neteisėtu būdu.

Be to, V.Menkovas jam esą buvo sakęs, kad dėl šios bylos konsultavosi su savo geru pažįstamu, buvusiu teisėju bei Seimo nariu Konstantu Rameliu. V.Balčiūnui susidaręs įspūdis, kad V.Menkovas neabejojo savo sėkme Apeliaciniame teisme.

Žinojo bylos detales

Savo klientą drąsinęs ir teisininkas: „Aš visą dėmesį buvau sutelkęs į apeliacinį skundą ir jam sakiau, kad tikimybė laimėti yra labai didelė, bet niekas negali būti garantuotas.“

V.Balčiūnas tikino tiksliai nežinojęs, kokią pagalbą V.Menkovui siūliusi O.Sakalauskienė, bet bendraujant su šia moterimi susidaręs įspūdis, kad ji domisi verslininko bylomis: „Ji nurodydavo daug detalių, kurias galėjo žinoti tik šios bylos dalyviai.“

Vieną kartą O.Sakalauskienė esą pasiguodusi, kad ji stengėsi dėl šių bylų, bet niekas jai nenori mokėti.

Neatsilygino už pastangas?

Apeliacinio teismo kolegija, kuriai vadovavo teisėjas Konstantinas Gurinas, priėmė V.Menkovui ir jo įmonei palankų sprendimą – grąžino bylą iš naujo nagrinėti VAT.

Yra įrašas, kuriame V.Balčiūnas su O.Sakalauskiene aptarinėja šios bylos baigtį. Keiksmažodžiu apibūdinę teisėją R.Petkuvienę jie džiūgavo, kad po Apeliacinio teismo sprendimo „sausos vietos iš jos neliko“.

Šio pokalbio metu O.Sakalauskienė pareiškė: „Tai tu Vasiai pasakyk. Įsivaizduoji, kiek jis man nervų išėdė, o aš nė vieno cento negavau.“

Teisme komentuodamas šį pokalbį V.Balčiūnas teigė tikėjęs, kad O.Sakalauskienei tikrai niekas nemokėjo: „Tuo tikėjau iki pat korupcijos bylos tyrimo pradžios ir apklausų. Aš iš viso netikėjau, kad šioje istorijoje kam nors galėjo būti mokama.“

Pokalbiai – rusų kalba

Tačiau teisme buvo primintas kitas jųdviejų pokalbis, kur O.Sakalauskienė kalba apie „15 štukių“ (15 tūkst. eurų).

„Aš nemokamai tikrai nelakstysiu“, – sakė moteris. V.Balčiūnui pasitikslinus, ar ji kalba apie ieškinį dėl penkių metrų upės kranto, ji atsakė: „Ne, čia apie Vasilijų.“

„Čia tiesiog Oksanos kalba – dažnai pusė tų kalbų man praeidavo pro ausis“, – pokalbio esą nesureikšmino teisme apklaustas V.Balčiūnas.

Po teisininko apklausos O.Sakalauskienė paprašė peržiūrėti ir išklausyti visus su V.Menkovo byla susijusius vaizdo ir garso įrašus: „Jis sakė, kad aš kažką dariau, bėgiojau, reikia tai peržiūrėti.“

Pradėjus klausytis pokalbių paaiškėjo, kad visi jie – rusų kalba, todėl teismui teko ieškoti vertėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.