Po žinių apie „Hamas“ ataką staigiai šoko dujų kaina Europoje: įvardijo, kiek dabar kainuoja

Po žinių apie galimą nuotėkį iš vieno dujotiekio ir „Hamas“ ataką prieš Izraelį gamtinių dujų kaina Europoje pirmadienio rytą perkopė 40 eurų už MWh ribą.

Po žinių apie galimą nuotėkį iš vieno dujotiekio ir „Hamas“ ataką prieš Izraelį gamtinių dujų kaina Europoje pirmadienio rytą perkopė 40 eurų už MWh ribą.<br>EPA-ELTA nuotr.
Po žinių apie galimą nuotėkį iš vieno dujotiekio ir „Hamas“ ataką prieš Izraelį gamtinių dujų kaina Europoje pirmadienio rytą perkopė 40 eurų už MWh ribą.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

Oct 9, 2023, 3:43 PM, atnaujinta Oct 9, 2023, 3:44 PM

Kaip pranešama, ateities sandorių TTF dujų kaina Amsterdamo biržoje pasiekė 41,80 euro už MWh. Nuo penktadienio kaina yra išaugusi 10 proc. Pastarąjį kartą 40 eurų už MWh riba buvo viršyta maždaug prieš savaitę.

Rinkose buvo reaguojama į pranešimus apie savaitgalį dėl slėgio nukritimo uždarytą dujotiekį tarp Suomijos ir Estijos. Anot vamzdyno operatoriaus, galimai būta nuotėkio, tačiau tyrimas dar nebaigtas.

Nors šis incidentas kol kas nekelia pavojaus Europos aprūpinimui dujomis, jis išryškina tiekimo tinklo pažeidžiamumą.

Rinkos dalyviai kaip dar vieną kainų augimo priežastį įvardijo šeštadienio rytą Izraelyje prasidėjusį teroristinės grupuotės „Hamas“ puolimą. Šis įvykis dar labiau paveikė naftos kainas, kurios dėl susirūpinimo, kad konfliktas gali eskaluotis ir destabilizuoti platesnį regioną, pašoko daugiau kaip 4 proc.

Nepaisant pastarųjų prieaugių, gamtinių dujų kaina Europoje yra toli nuo lygio, kuris buvo pasiektas praėjusiais metais, kai svarbi dujų gamintoja Rusija įsiveržė į Ukrainą. Kaina buvo peržengusi 300 eurų už MWh slenkstį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.