Dujų badas negresia: tikina, kad Suomijos ir Estijos dujotiekio pažeidimas nėra reikšmingas Lietuvai

Suomijos ir Estijos dujotiekio „Balticconnector“ pažeidimas neturės didesnio poveikio Lietuvos ar regiono apsirūpinimui dujomis, sako ekonomistas Marius Dubnikovas.

Suomijos ir Estijos dujotiekio „Balticconnector“ pažeidimas neturės didesnio poveikio Lietuvos ar regiono apsirūpinimui dujomis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Suomijos ir Estijos dujotiekio „Balticconnector“ pažeidimas neturės didesnio poveikio Lietuvos ar regiono apsirūpinimui dujomis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Juozapaitis

Oct 16, 2023, 9:47 AM, atnaujinta Oct 16, 2023, 9:48 AM

Anot jo, reikiami šio kuro srautai užtikrinami per Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų terminalą, į kurį dujos atplaukia pirmiausia, o vėliau išskirstomos kaimyninėms šalims – Latvijai, Estijai, prireikus Lenkijai ar Suomijai.

Dėl to, ekonomisto nuomone, Lietuvai „Balticconnector“ incidentas turi komercinį poveikį.

„Mums patiems šiuo atveju pagrindinis poveikis yra komercinis – nusitraukia viena kryptis, kur negalėsime iš to uždirbti. Tai nėra reikšminga pačiai Lietuvai, bet tai nėra malonu“, – pirmadienį „Žinių radijui“ sakė M. Dubnikovas.

„Kol turime terminalą ir jis funkcionuoja kaip funkcionuoja, iš tiesų apie kažkokį dujų badą arba dujų problemas kalbėti negalime“, – pridūrė jis.

„Balticconnector“ dujotiekis tarp Estijos ir Latvijos buvo pažeistas praėjusį savaitgalį. Suomijos valdžios institucijų teigimu, nuotėkis, dėl kurio buvo sustabdytas 77 km ilgio gamtinių dujų vamzdynas iš Estijos į Suomiją, įvyko dėl „mechaninės“ jėgos, o ne dėl sprogimo. Skaičiuojama, kad jungties remontas truks bent keletą mėnesių.

M. Dubnikovo teigimu, neveikiant jungčiai tam tikrais „kritiniais momentais“ gali kilti rizikų.

„Kai, galbūt, reikėtų balansuoti pateikiamas dujas. Pavyzdžiui, galbūt jos galėtų tekėti iš Suomijos į Baltijos regioną, (...) galbūt pas mus sutriktų tiekimas ir mums reikėtų. Tokia problema kelia riziką ir ji atsispindi dujų kainoje“, – sakė ekonomistas.

M. Dubnikovas pažymėjo, kad rinkų reakcija į incidentą „vienareikšmiškai buvo“, esą „reikšmingai reagavo“ pagrindinė Europoje Nyderlandų TTF birža.

„Dar prieš visus įvykius dujų kainos siekė apie 36–37 Eur/MWh, tuo tarpu jau penktadienį, sesijos pabaigoje, pasiekė 54 Eur/MWh. Tai yra praktiškai 50 proc. pakitimas per labai trumpą laiką“, – teigė M. Dubnikovas.

„Balticconnector“ yra vienintelis dujų importo į Suomiją kanalas, išskyrus SGD, nes 2022 metų gegužę, Maskvai įsiveržus į Ukrainą, importas iš Rusijos buvo sustabdytas.

Uždarius „Balticconnector“ dujų tiekimas Baltijos šalyse ir Suomijoje yra stabilus, poreikį užtikrina Klaipėdos SGD terminalas, bendras Lietuvos-Lenkijos dujotiekis GIPL, Inčiukalnio gamtinių dujų saugykla bei SGD terminalas Suomijoje. Pranešama, kad remontas užtruks mažiausiai penkis mėnesius, todėl šalis žiemą bus visiškai priklausoma nuo SGD importo.

Praėjusiais metais, tvyrant geopolitinei įtampai ir Maskvai sumažinus dujų tiekimą Europai, Baltijos jūroje įvyko keletas povandeninių sprogimų, per kuriuos trūko trys dujotiekiai, kuriais gamtinės dujos iš Rusijos buvo tiekiamos į Vakarų Europą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.