Surado būdą, kaip uždirbti iš rusų: kitąmet tikisi gauti net 1,7 mlrd. eurų

Praėjusią savaitę G7 valstybių finansų ministrai aiškinosi, ar įmanoma įšaldytus Rusijos pinigus panaudoti Ukrainai paremti. Kol kas išeičių tebeieškoma, užtat belgai tvirtina jas jau suradę.

Rusijos rublio vertė stabiliai smunka, bet užsienyje įšaldytos šios šalies Centrinio banko atsargos atneša visai nemažai palūkanų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Rusijos rublio vertė stabiliai smunka, bet užsienyje įšaldytos šios šalies Centrinio banko atsargos atneša visai nemažai palūkanų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-18 18:17

„Tai yra neteisėtas karas, tad turime padaryti viską, kad Rusija nebegalėtų jo finansuoti“, – teigė Didžiosios Britanijos vyriausybės kancleris Jeremy Huntas.

Šios šalies ministrų kabinetas jau kreipėsi į centrinį banką ir paprašė išsiaiškinti, kaip įšaldytą Rusijos turtą galima panaudoti Ukrainos reikmėms.

J.Huntas ir JAV iždo sekretorė Janet Yellen jau anksčiau patvirtino pritariantys Europos Sąjungos planui, pagal kurį palūkanos ir pelnas, gauti iš šio įšaldyto turto, būtų skiriami Ukrainai.

Prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą ES ir G7 vyriausybės užblokavo Rusijos centrinio banko sąskaitas užsienyje, kuriose yra milžiniška suma – apie 300 mlrd. eurų. Vien Europoje – apie 200 mlrd. eurų, o daugiausia Belgijoje – 125 mlrd. eurų.

Bet teisiškai ne visose šalyse įmanoma panaudoti rusų kapitalą prieš juos pačius. Užtat pavyzdį nusprendė parodyti Belgija.

„Nusprendėme, kad 100 procentų mokestinių pajamų už įšaldytą kapitalą atiteks Ukrainos žmonėms“, – paskelbė Belgijos premjeras Aleksandras De Croo. Anot jo, pinigai bus skirti karinei įrangai pirkti, valstybei atstatyti ir humanitarinei pagalbai.

Belgai taip elgiasi jau nuo pavasario. Gegužę Briuselis pranešė, kad 92 mln. eurų palūkanų, kurių prisikaupė už įšaldytas lėšas, bus pervesta Kijevui.

Anot šios valstybės vyriausybės, tai daroma laikantis šios šalies įstatymų.

Šiais metais belgai tikisi iš rusų pinigų uždirbti 625 mln. eurų, kitąmet – net 1,7 mlrd. eurų. Šios lėšos laikomos kliringo kompanijos „Euroclear“ sąskaitose, bet ši įmonė niekaip nekomentavo vyriausybės sprendimo.

Tiesa, tokie pinigai – tik lašas jūroje. Kaip paskelbė Tarptautinis valiutos fondas, Ukrainos bendrasis vidaus produktas šiuo metu sudaro apie 160 mlrd. eurų, tad belgų numatyta pervesti suma kitąmet siektų tik apie vieną jo procentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.