Kazachstanas paneigė įvedęs sankcijas Rusijai

Kazachstano prekybos ministerija paneigė, kad pagal Vakarų sankcijas uždraudė tam tikrų prekių eksportą į Rusiją.

Kazachstano prekybos ministerija paneigė, kad pagal Vakarų sankcijas uždraudė tam tikrų prekių eksportą į Rusiją.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Kazachstano prekybos ministerija paneigė, kad pagal Vakarų sankcijas uždraudė tam tikrų prekių eksportą į Rusiją.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

Oct 20, 2023, 12:18 PM, atnaujinta Oct 20, 2023, 12:19 PM

Ketvirtadienį apie atitinkamus ribojimus buvo prakalbęs vienas Kazachstano pareigūnas.

Vietos žiniasklaida citavo prekybos viceministrą Kairatą Torabajevą, kuris pareiškė, kad Kazachstanas uždraudė eksportuoti į Rusiją 106 prekes. Anot pareigūno, į šių prekių sąrašą, be kita ko, įtraukti „dronai, jų elektroniniai komponentai, speciali įranga ir lustai“.

Kazachstano žiniasklaidos priemonės skelbė, kad draudimas bus taikomas tik tokioms prekėms, kurios yra „susijusios su karu“.

Apie tai buvo pranešta anksčiau kilus įtarimų, kad Rusija apeidinėja Vakarų sankcijas, kurių ji susilaukė dėl savo invazijos į Ukrainą, ir prekes gauna per trečiąsias šalis, įskaitant Kazachstaną.

Tačiau vėlų ketvirtadienį Kazachstano prekybos ministerija atmetė prekybos viceministro išsakytus komentarus ir pavadino juos „neteisingais“. „Nebuvo nustatyta jokių prekių eksporto į Rusijos Federaciją draudimų, susijusių su antirusiškomis sankcijomis“, – sakoma prekybos ministerijos pranešime.

„Tuo metu prekyba vadinamosiomis dvejopos paskirties prekėmis, kurių eksportui taikoma kontrolė, vyksta laikantis Kazachstano tarptautinių įsipareigojimų“, – nurodė ministerija.

Rusija po savo karinio įsiveržimo į Ukrainą 2022 metų vasarį susilaukė Vakarų sankcijų. Nepaisant to, įtariama, kad šalis geba jas apeiti ir prekes gauna per tokias trečiąsias šalis, kaip Kinija, Turkija, Jungtiniai Arabų Emyratai ir buvusios sovietinės respublikos.

Kazachstano prezidentas Kasymas Žomartas Tokajevas praėjusį mėnesį pažadėjo, kad jo šalis „laikysis sankcijų režimo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.